Klasiska vistiņa ar ceptiem kartupeļiem
Sastāvdaļas:
vistas škinķīši
sinepes
majonēze
sāls, pipari, karijs
nedaudz eļļas
tomāti
svaigi gurķi
vārītas bietes
Pagatavošana:
Vistas šķiņķīšus sadala gabaliņos. Pievieno sinepes, majonēzi,
garšvielas un marinē apmēram 2 stundas. Nomizo kartupeļus, apkaisa ar
sāli un atstāj ievilkties apmēram 30minūtes. Uz cepešpannas vienā malā
liek iemarinētos vistu šķiņķīšus, pārējā brīvā vietā kartupeļus. Pārlej
ar nedaudz eļļas un ūdeni. Liek cepeškrāsnī un cep. Kad ūdens
novārījies, vistas gabaliņus un kartupeļus pa brīžam pārlej ar tauciņiem
un cep līdz vista ir ar garoziņu. Pasniedz ar tomātiem, svaigiem
gurķīšiem vai šķēlītēs sagrieztām vārītām bietēm.
Kārtainie salāti
Sastāvdaļas:
bietes
burkāni
āboli
olas
ķiploki
sāls, cukurs, pipari
majonēze
etiķis
Pagatavošana:
Bietes sālsūdenī izvāra un atdzesē, tad sarīvē. Sarīvē arī burkānus un
ābolus. Ķiplokus sasmalcina. Visu sajauc un pēc garšas pievieno sāli,
cukuru, piparus un etiķi. Sagriež olas un sajauc ar majonēzi. Ņem
neliela izmēra glāzes, tajās pirmo kārtu liek biešu maisījumu, tad olas
ar majonēzi, tad atkal vienu kārtu ar bietēm. Svētku salāti ir gatavi!
Siļķe kažokā
Sastāvdaļas:
olas
majonēze
krējums
sīpols
marinētas siļķes
burkāni
sarkanā biete
kartupeļi
sāls, pipari
lociņi dekorēšanai
Pagatavošana:
Novāra dārzeņus, olas. Sagriež gabaliņos siļķi. Pagatavo mērci, ko klāt
pa vidu dārzeņu kārtām: majonēze + krējums + smalki sagriezti sīpoli +
sāls, pipari. Lielā, lēzenā šķīvī kārtu pa kārtai rīvē dārzeņus un ik pa
pāris kārtām ieklāj sagatavoto mērci.
Klasiskā biežu zupa
Sastāvdaļas:
800 g gaļas buljona
3 vidēja izmēra vārītas bietes
300 g svaigi kāposti
1 neliels burkāns
pētersīļa sakne
5 vidēji kartupeļi
asā tomātu mērce
lauru lapas, pipari, sāls
ķiploki
zaļumi
skābs krējums
cukurs, citronskābe
Pagatavošana:
Karstam buljonam pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātas
garšsaksnes, kubiņos sagrieztus kartupeļus un kāpostus. Kad dārzeņi
mīksti, pievieno sakarsētas sarīvētas bietes ar aso tomātu mērci, sāli,
piparus, cukuru, citronskābi, lauru lapu. Zupu uzvāra, pievieno
sasmalcinātus ķiplokus. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem, skābu
krējumu.
Želeja Latvijai
Sastāvdaļas:
želatīns
nedaudz vaniļas
cukurs
1 glāze piena
Piena želeja:
želatīns
cukurs pēc garšas
citrona miziņa
kanēlis
3 glāzes ūdens
150 g dzērvenes
Vaniļas mērce:
1 l piena
5 olu dzeltenumi
vaniļa
cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
Gatavojam dzērveņu želeju: dzērvenes nomazgā, izlasa, ieber verdošā
ūdenī virt, pieliek kanēļa miziņu, pierīvē citrona miziņu, pavāra.
Izspiež sulu, pieliek cukuru, atdzesē remdenu un pievieno uzbriedinātu
želatīnu, samaisa. Želeju sadala divās daļās: vienu daļu salej stikla
traukā, noliek aukstā vietā sagalēt; otru daļu želejas patur siltumā.
Gatavojam piena želeju: pienu ar cukuru un vaniļu uzvāra un atdzesē
remdenu, un pievieno sagatavoto želatīnu, samaisa. Pilnīgi atdzisušu lej
pāri dzērveņu želejai. Želeju ieliek vēsumā sastingt. Kad tā
sastingusi, tad to pārlej ar atlikušo dzērveņu želeju. Gatavojam vaniļas
mērci: pienu ar vaniļu uzvara, olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pielej
dažas karotes verdoša piena, samaisa un pielej pārējam pienam, maisot
uzkarsē (vārīt nedrīkst). Atdzesē, pasniedz mērces traukā pie Želejas
Latvijai.
Bezalkoholisks svētku dzēriens
Sastāvdaļas:
kāds sarkanais sīrups
gāzēts ūdens
nedaudz dzērveņu vai kokteiļu ķiršu
Glāzēs lej pa 3 ēdamkarotēm sīrupa, virsū gāzēto ūdeni. Katrā glāzē iemet pāris dzērvenes vai ķiršus. Dzēriens gatavojams īsi pirms pasniegšanas.
Priecīgus svētkus!