11 Jūlijā, Piektdiena
Īpašā sadaļa :

Kādām kaitēm palīdz mārrutki?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Īpašā sadaļa » Noderīgi

Palielināt Samazināt 19 Aug 2018 , 10:53

Kādām kaitēm palīdz mārrutki?

Mār­rut­ku sak­nes un la­pas pa­ras­ti iz­man­to, kon­ser­vē­jot dār­ze­ņus, vis­bie­žāk va­sa­rā skā­bē­jot gur­ķus.

Sak­ni iz­man­to arī auk­sto ga­ļas un ziv­ju ēdie­nu pie­de­vu ga­ta­vo­ša­nai, pie­vie­no sa­lā­tiem un zu­pām. Mār­rut­ki ir viens no se­nā­ka­jiem garš­au­giem, tie bi­ja ne­aiz­stā­ja­ma pie­de­va slā­vu tau­tām, kas ie­mā­cī­jās mār­rut­kus kul­ti­vēt kopš 9. gad­sim­ta, lai gan to vēs­tu­re gan kā pie­de­vai, gan ārst­nie­cis­kam lī­dzek­lim aiz­sā­kās kriet­ni ag­rāk.

Ei­ro­pā mār­rut­kus ie­pa­zi­na 16. gad­sim­tā. Mār­rut­ku sak­ne sa­tur gli­ko­zī­du si­nig­rī­nu, ēte­ris­kās eļ­ļas, ku­rām gal­ve­nā sa­stāv­da­ļa ir alil­si­nep­ju eļ­ļa, ogļ­hid­rā­tus, as­kor­bīn­skā­bi, cu­ku­ru, cie­ti, fos­fo­ru, kal­ci­ju un ci­tas vie­las. Sak­ne ir labs C vit­amī­na avots.

La­pās ir daudz as­kor­bīn­skā­bes, ka­ro­tīns un fla­vo­no­ī­di. Sa­rī­vē­tus mār­rut­kus, kam pie­vie­no­ta skā­ba su­la vai eti­ķis un cu­kurs, iz­man­to kā pie­de­vu ga­ļas, ziv­ju ēdie­niem un da­žā­diem sa­lā­tiem. Mār­rut­kus iz­man­to, lai uz­la­bo­tu ape­tī­ti, nor­ma­li­zē­tu gre­mo­ša­nas trak­ta dar­bī­bu, to la­pas var likt uz brū­cēm, jo pa­sar­gā no in­fi­cē­ša­nās, pa­līdz sa­auk­stē­ša­nās ga­dī­ju­mos un ja no­māc zo­bu sā­pes. Sa­rī­vē­tu mār­rut­ku iz­man­to, ja ir ra­di­ku­līts, rei­ma­tisms, neir­al­ģi­ja. Mār­rut­kus var sa­smal­ci­nāt un pie­vie­not cit­ro­nu su­lu. Su­lai pie­mīt urīn­dze­no­ša dar­bī­ba, ie­tei­ca­ma, ja rak­stu­rī­ga tūs­ka. Su­la jā­lie­to pirms ēša­nas.

No­de­rī­gi!

* Gli­ko­zīds si­nig­rīns pie­šķir mār­rut­kiem aso gar­šu, tā­pēc tas ir pa­ma­tā tra­di­ci­o­nā­la­jai pie­de­vai - gal­da mār­rut­kiem.

Lai rī­vē­jot mār­rut­ki ne­grauz­tu acis, tie jā­at­stāj uz nak­ti auk­stā ūde­nī.

Mār­rut­ki nav ob­li­gā­ti jā­rī­vē ar rī­vi. Tos var sa­griezt smal­kos ga­ba­li­ņos un pēc tam sa­malt ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā.

Kar­sē­jot mār­rut­ki zau­dē sa­vu de­dzi­no­ši aso gar­šu, tā­pēc tos pa­ras­ti pie­vie­no ga­ta­vam ēdie­nam.

Mār­rut­ku la­pas ma­zi­na tūs­ku, kas sā­kas pēc bi­šu un lap­se­ņu ko­die­niem.

Ie­tei­cams ap­ēst pa tēj­ka­ro­tei mār­rut­ku trīs rei­zes die­nā ar ēdie­nu.

Re­cep­tes

Nāt­ru un mār­rut­ku sa­lā­ti

Sa­stāv­da­ļas: 4 ēdam­ka­ro­tes sī­ki sa­smal­ci­nā­tu nāt­ru la­pu, pus­glā­ze olīv­eļ­ļas, 4 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu mār­rut­ku, glā­ze bie­zas to­mā­tu su­las.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­ska­lo jau­nās nāt­ru la­pas un ie­liek uz 2 mi­nū­tēm ver­do­šā ūde­nī. No­kāš un sī­ki sa­ka­pā, pie­vie­no sa­rī­vē­tus mār­rut­kus un to­mā­tu su­lu. Vi­su rū­pī­gi sa­jauc un pa­ma­zām pie­vie­no olīv­eļ­ļu.

To­mā­tu sa­lā­ti ar mār­rut­kiem

Sa­stāv­da­ļas: 6 to­mā­ti, 2 ēdam­ka­ro­tes sa­rī­vē­tu mār­rut­ku, 2 ēdam­ka­ro­tes au­gu eļ­ļas, pus­glā­ze skā­ba pie­na, ēdam­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu za­ļu­mu, sāls, pi­pa­ri.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: to­mā­tus sa­griež uz pu­sēm un liek lē­ze­nā trau­kā ar pār­griez­to pu­si uz aug­šu, pār­lej ar mēr­ci. Mēr­cei sa­berž mār­rut­kus ar sā­li un pi­pa­riem, pie­vie­no skā­bu pie­nu un vi­su la­bi sa­kuļ. Mēr­cei var pie­vie­not arī tēj­ka­ro­ti cu­ku­ra.

Mār­rut­ku, ābo­lu un jāņ­ogu mēr­ce

Sa­stāv­da­ļas: pus­glā­ze ābo­lu bie­ze­ņa, pus­glā­ze jāņ­ogu že­le­jas, 2 ēdam­ka­ro­tes mār­rut­ku, sāls.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vi­sas sa­stāv­da­ļas la­bi sa­mai­sa.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 19 Augustā 2018

Skatīts : 544 reizes

Avots : https://nra.lv/maja/254591-praktiski-kadam-kaitem-palidz-marrutki.htm

Birkas : mārrutki, mārrutku, mārrutkus, saknes, kaitēm, ārstnieciskam

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Lai dievs nedod cilvēkam tik zemu krist, ka pat atriebšanai īgnētos viņu meklēt!
-- Kaudzīte R.

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 11 Jūlijā vēsturē

    Vai jūsu paziņu lokā atrodas kāds, kurš nemaksā nodokļus?
    Atbildes: 49

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV