Ātri pagatavojamais ēdiens - uzlej karstu ūdeni un pagaidi trīs minūtes - parasti tiek reklamēts kā pusdienu aizvietotājs. Tomēr produkti, kuri ir šādā paciņā, ne vienmēr ir pagatavoti tā, lai tajos saglabātos vērtīgas vielas. Piemēram, gaļa var būt sublimēta (žāvēta noteiktā temperatūrā) un dehidralizēta (apstrādāta ļoti augstā temperatūrā).
Sublimētā gaļā praktiski paliek visas vērtīgās uzturvielas un vitamīni, taču šādi apstrādāta gaļa maksā ļoti dārgi.
Dehidralizētā gaļā visas vērtīgās gaļas sastāvdaļas zūd, mainās
gaļas konsistence, šūnu sastāvs, smarža, garša un, protams, lai
šādi sagatavota gaļa saglabātos, to jāapstrādā ķīmiski.
Ilgstoša dehidralizētu produktu lietošana noved pie nopietnām gremošanas sistēmas slimībā.
Zupas, kuras jāaplej ar karstu ūdeni diez vai saturēs dabīgus produktus, labākajā gadījumā dabīgi būs makaroni, sāls un pipari.
Tādi ātri pagatavojami ēdieni kā makaroni ar mērcēm, plovi, putras un citi arī ir pieskaitāmi nevis pie pārtikas rūpniecības, bet gan pie ķīmiskās rūpniecības produktiem.
Piemēram, kartupeļu biezenis tiek gatavots no cietes ar aromatizatoru piedevu. Buljona kubiņi - kurus iecienījušas arī mājsaimnieces ēdiena gatavošanai - satur 50% ķīmisku vielu un 50% sāli un piparus.
Protams, ja jūs šādu ēdienu ēdat dažreiz, tas neko ļaunu jums nenodarīs, bet, ja bieži, tad tas ir ļoti, ļoti bīstami.