Sastāvdaļas:
- 600 g rozīņu
- 150 g lielo milzu rozīņu
- 100 g žāvētu dzērveņu
- 150 g žāvētu aprikožu
- 120 g gaišās rīvmaizes
- 160 ml brendija vai konjaka
- 50 g mandeļu skaidiņu
- 180 g sviesta
- 200 g cukura
- 3 vidējas olas
- 150 g miltu
- 1 tējk. kanēļa
- ½ tējk. kardamona, malts
- ¼ tējk. smaržīgo piparu, malti
- ¼ tējk. krustnagliņu, maltas
- ½ tējk. malta ingvera
Pagatavošana:
- Lielā bļodā liec visus žāvētos augļus. Pielej alkoholu un uzliec bļodai vai nu vāku, vai pārtikas plēvi un noliec uz diennakti, lai augļi ievelkas. Kad atceries, apgriez bļodu otrādi, lai viss samaisās.
- Sagatavo stikla vai māla bļodu, kuru drīkst likt karstā ūdenī. Ietauko to ar sviestu. Sagatavo pannu vai katlu (kurai ir vāks). Uzvāri ūdeni.
- Traukā sajauc miltus un mandeļu skaidas ar garšvielām.
- Ar mikseri saputo sviestu un cukuru apmēram 2 minūtes. Tad pievieno olas un turpini kult kādas 2 minūtes. Pievieno miltus, apelsīna miziņas. Samaisi. Tad pieliec žāvētos augļus un atkal samaisi.
- Masu liec sagatavotajā bļodā, nolīdzini virsmu. Uzliec virsū foliju, lai tā pārkaras pāri malām. Aizsien visapkārt ar pārtikas diegu. No lielas folijas strēmeles izgatavo rokturi (sk. attēlā), lai tev ir vieglāk izņemt karstu.
- Liec pannā vai katlā, pielej karsto ūdeni tā, lai tas sniedzas bļodai līdz vidum. Uzliec katlam vāku un uz mazas liesmas tvaicē 5 h 30 minūtes. Pēc kāda laika pārbaudi, vai ir vēl ūdens, un papildini tik, cik iztvaikojis.
- Kad laiks pagājis, izcel bļodu ārā. Ļauj pastāvēt 15 minūtes un apgriez bļodu otrādi. Ļauj, lai pilnībā atdziest.
- Atdzisušu aplej ar 2 ēd.k. brendija, ietin kokvilnas drānā (ko arī vari piesūcināt ar brendiju), pa virsu ietin folijā un liec skārda kārbā glabāties vēsā vietā līdz svētkiem. Aplaisti katru nedēļu vienu reizi ar 2 ēdamkarotēm brendija.
- Pirms pasniegšanas to atkal 1 h tvaicē tāpat kā gatavojot. Kad stunda pagājusi, izņem ārā un apgriez otrādi uz trauka, kurā pasniegsi. Vari dekorēt ar pūdercukuru un dzērvenēm, vari uzliet brendiju un to aizdedzināt, vari uzliet karamelizētu riekstu mērci.