Klimpu gatavošana prasa mazliet vairāk darba, tomēr nekā sarežģīta tur nav.
Šķiet, tādas vai citādas klimpas ir atrodamas katras tautas tradicionālajā virtuvē. Tām der kviešu, rudzu, miežu, auzu un griķu milti, manna, maize, kartupeļi, rīsi, vārdu sakot, kas nu katrā zemē ir pa rokai. Klimpas, vienkāršas vai pildītas, var būt lēts un sātīgs pamatēdiens, piedeva gaļas, dārzeņu, zivju vai piena zupām, otrajiem ēdieniem, siltiem un aukstiem saldajiem ēdieniem, bet tās var likt arī svētku galdā. Pazīstamas arī lielās klimpas jeb klimpas nastiņā – to gatavošana gan prasa vairāk darba un iemaņu.
Cik var spriest, mēs, latvieši, neesam tie lielākie klimpu cienītāji pasaulē. Par tādiem kulinārijas apcerējumu autori atzīst itāļus, vāciešus, čehus, slovākus, baltkrievus, ukraiņus.
Tomēr ir arī mums savas tradīcijas un ticējumi, kas saistās ar klimpām jeb ķiļķeniem. Piemēram, Latgalē esot bijis paradums, raudzībās ejot, nest ķiļķenus, lai mazulis augstu vesels un apaļš kā ķiļķens. Kad klimpas vārot, tad nedrīkstot ar karoti pie katla malas piesist, jo tā saucot badu mājās. Ja savukārt, ķiļķenus laižot katlā, kāds no tiem aizkrīt garām uz plīts vai iekrīt ugunī, tad klāt būs kāds svešs ēdājs.
Kartupeļu klimpas ar brinzu
Sastāvdaļas. 800 g kartupeļu, 100 g miltu, 100 g brinzas, viens sīpols, viena ola, 100 g dūmota speķa, sāls.
Pagatavošana. Kartupeļus izvāra ar visu mizu, notīra, samīca ar miltiem, olu un sāli viendabīgā masā. No tās veido nelielas klimpas, liek verdošā sālsūdenī un izvāra. Pasniedz ar sīki sagrieztu, ar sīpoliem saceptu speķi, pārkaisa ar sadrupinātu brinzu.
Rudzu miltu klimpas
Sastāvdaļas. 6 ēdamkarotes rudzu miltu, 5 ēdamkarotes piena, 2 olas,
2 tējkarotes kausētu tauku, 1 ēdamkarote sīki sasmalcinātu sīpolu, pustējkarote maltu ķimeņu.
Pagatavošana. No visām sastāvdaļām samīca viendabīgu mīklu, gatavo nelielas lodītes, liek verdošā sālītā ūdenī un izvāra. Pasniedz ar skābu krējumu vai speķi, kas sacepts ar sīpoliem.
Klimpas ar āboliem
Sastāvdaļas. 1,5 glāzes miltu, trešdaļglāze piena, divas olas, četri vidēji lieli āboli, viena ēdamkarote cukura, 40 g sviesta, šķipsniņa sāls.
Pagatavošana. Ābolus nomizo un sagriež mazos gabaliņos, pievieno pienu, ar cukuru saputotas olas, sāli, pa daļām pievieno izsijātus miltus, sajauc viendabīgu mīklu. Ar karotīti laiž klimpas verdošā ūdenī un vāra, līdz tās uzpeld, izvelk ar putu karoti un notecina. Pasniedz ar kausētu sviestu. Ja vēlas, uzkaisa nedaudz malta kanēļa.
Plaucētās klimpas
Sastāvdaļas. 250 g miltu, 150 g sviesta, 250 g piena, 3 olu baltumi, zaļumi, sāls pēc garšas.
Pagatavošana. Olu baltumus stingri saputo. Pienu lej katliņā, pieber sāli, pieliek sviestu, uzvāra, pieber izsijātus miltus un strauji maisa ar koka karoti, līdz mīkla vairs nelīp pie katla sieniņām un sāk velties kamolā. Noņem no uguns, pa daļām pievieno saputotos baltumus, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Katlā uzvāra ūdeni, kam pievienots nedaudz sāls, ar ūdenī samitrinātu karoti ņem pa mīklas piciņai un laiž ūdenī. Klimpas vāra uz lēnas uguns
5 minūtes, uzliekot katlam vāciņu.
Klimpas ar olu mērci
Sastāvdaļas. 500 g kviešu miltu, nepilna tējkarote cepamā pulvera, sāls, 400 ml ūdens, 4 tējkarotes augu eļļas, viens sīpols, 100 ml skābā krējuma, nepilna tējkarote cietes, pipari, pētersīļi, sausais garšvielu maisījums pēc patikas.
Pagatavošana. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un sāli, pievieno ūdeni, samaisa viendabīgu mīklu, uz brīdi atstāj nobriest. Katlā uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls un viena ēdamkarote augu eļļas. Ar karotīti liek tajā mīklas piciņas, vāra apmēram 15 minūtes, izceļ ar putu karoti, notecina. Olas sakuļ ar krējumu, cieti, pienu un garšaugu maisījumu. Pannā uzkarsē atlikušo eļļu, tajā apcep sīki sagrieztu sīpolu, pievieno klimpas un kārtīgi izkarsē, pārlej sagatavoto olu masu un maisa, līdz tā nedaudz sabiezē. Uzkaisa piparus un kapātus pētersīļus.
Aknu klimpas
Sastāvdaļas. 300 g vistu aknu, divas šķēles baltmaizes, nedaudz piena, 50 g sviesta, 2 sīpoli, divas olas, garšaugu maisījums pēc patikas, 1,5 l gaļas buljona, zaļumi.
Pagatavošana. Aknas sasmalcina, pievieno pienā izmērcētu baltmaizi, sīki sagrieztus saceptus sīpolus, sakultas olas un garšaugu maisījumu, samīca viendabīgu masu. Katlā uzvāra puslitru buljona, tajā ar tējkaroti liek klimpas, vāra uz mazas uguns 10 minūtes. (Šķidrumu, kur vārītas klimpas, vēlāk var izmantot mērču gatavošanai.) Pārējo buljonu uzkarsē, lej šķīvjos, pievieno klimpas, uzkaisa zaļumus.
***
NODERĪGI
Klimpu vārīšanai ieteicams ņemt pietiekami liela diametra katlu, jo ir labāk, ja tās vāroties nesaskaras.
Klimpas ielaiž verdošā, viegli sālītā ūdenī un pēc brīža to uzmanīgi apmaisa, lai klimpas nepieliptu pie katla dibena.
Gatavās klimpas izceļ ar putu karoti un notecina uz sieta. Par gatavību parasti liecina tas, ka klimpas uzpeld.
Ja nav pārliecības, vai mīklai izdevusies pareiza konsistence, vispirms izvāra vienu klimpu, lai redzētu, vai tā labi turas kopā. Ja klimpa jūk laukā, mīklai jāpieliek vairāk miltu, mannas vai kartupeļu miltu. Pārāk sīkstu mīklu var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni vai pienu.
Klimpas var veidot ar ūdenī samitrinātām rokām, likt katlā mīklas piciņas ar karoti vai izberzt mīklu virs katla caur rupju sietu. Ja vēlas, lai klimpas izdotos vienādas un apaļas, to gatavošanai var izmantot frikadeļu veidnīti.
Klimpas, kas tiek pievienotas zupām, var vārīt atsevišķi vai arī likt tieši zupā īsi pirms gatavošanas beigām. Ja ir svarīgi, lai buljons paliktu dzidrs, labāk vārīt klimpas atsevišķi.
Klimpām, kas paredzētas zupām vai piedevās pie sāļajiem ēdieniem, var pievienot sasmalcinātus sīpolus vai ķiplokus, sīki sagrieztu speķi un dažādas pikantas garšvielas.
Lai piešķirtu klimpām interesantāku krāsu, tām var pievienot tomātu pastu, spinātus, burkānu biezeni.
Klimpas, kas palikušas pāri, otrā dienā var uzcept augu eļļā vai sviestā.
Klimpas iespējams gatavot arī rezervei – tās izveido, liek uz paplātes, ievieto saldētavā, sasaldē, pēc tam saber maisiņos un uzglabā saldētavā.