Ir kaut kas ļoti mīļš un silts šajā
mūžsenajā receptē, ko nevar ne īsti aprakstīt, ne vārdos izsacīt. Varbūt
tās ir tik mīlīgas savā vienkāršībā. Vai varbūt liek atcerēties par
vacomāti, kura manā bērnībā stāv virtuvē pie plīts un vāra piena zupu ar
klimpām. Tikai retos gadījumos mani nācās piedabūt ēst ar ''tagad vienu karotīti par tēti''
paņēmienu, jo jebkāda veida zupas bija labi iekopts lauciņš, kurā līdz
šim neviens man zināms nav viņu pārspējis. Bet varbūt melleņu ķīselis ir
tik maigs un tik vasarīgas garšas pārpilns, ka mutē saskrien siekalas,
jau par to iedomājoties vien.
![]() | Recepte: 5-6 porcijām Klimpas 2 glāzes milti 1/4 tējk. cepampulveris 1/2 tējk. sāls 1 gl. piens 1 ola Melleņu ķīselis 0,5l mellenes 1,2l ūdens cukurs pēc garšas 2 ēdamk. kartupeļu ciete |
Vidēja
izmēra bļodā sakuļ olu un pienu. Atsevišķi sajauc miltus, cepampulveri
un sāli, pakāpeniski pievieno miltu maisījumu mitrajām sastāvdaļām,
nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Mīklai jābūt samērā biezai.
Ja šķiet, ka tā ir par šķidru, pievieno vēl miltus. Atsevišķā katlā
uzvāra ūdeni un, kad tas sāk burbuļot, ar nelielu karotīti ūdenī pa
vienai slidina nelielas mīklas bumbiņas. Jo rūpīgāk to dara, jo apaļākas
veidojas klimpas. Katru klimpu vāra apmēram 2 minūtes, tad ar
putukaroti ņem ārā un liek uz šķīvja vai uzreiz pagatavotajā melleņu
ķīselī. Pagatavo
melleņu ķīseli. Mellenes ievieto katlā ar ūdeni un vāra, pievienojot
cukuru pēc garšas. Ņem nost no plīts un nokāš tās caur metāla sietu. Tad
liek atpakaļ uz uguns un turpina vārīt, pievienojot 3-4 tējkarotes
kartupeļu cietes, līdz šķidrums sasniedzis tumīgu ķīseļa konsistenci. Gatavās klimpas liek melleņu ķīselī, pasniedz, kamēr deserts vēl silts. |