22 Novembrī, Piektdiena
Īpašā sadaļa :

Kuru saldētavu pirkt?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Īpašā sadaļa » Noderīgi

Palielināt Samazināt 13 Aug 2010 , 14:19

Kuru saldētavu pirkt?

Ja mājās nav pagraba, ziemas krājumu uzglabāšanai varam izmantot saldētavu. Tās ir divu veidu – vertikālās un horizontālās. Kura būs īstā?

3 jautājumi, uz ko jāatbild pašiem

1. Kādus produktus saldēsim?

Ja kūtiņā nobarojat sivēnu vai rudenī no lauku saimnieka pērkat puscūku; ja esat kaislīgs mednieks vai makšķernieks, šādu produktu uzglabāšanai parocīgāka būs horizontālā jeb lādes veida saldētava. Tās grozos var ērti salikt lielākos gabalos sadalītu gaļu, medījumus, zivis.

Bet, ja ziemai vēlaties sasaldēt galvenokārt dārzā vai mežā vāktas ogas, sēnes, garšaugus, zirņus, pākšu pupiņas, papriku, brokoļus, ziedkāpostus un citus dārzeņus, ērtāka būs vertikālā saldētava ar izvelkamām atvilktnēm, kurā viss būs labāk pārskatāms, bet mazāka ietilpība.

2. Kur saldētavu novietosim?

Lādes veida saldētavas, kurām ir uz augšu atverams vāks, netraucēs plašā dzīvoklī vai privātmājā, bet mazā dzīvoklītī piemērotāka būs vertikālā saldētava, kurai durvis veras uz sāniem tāpat kā ledusskapim. Ērtības labad vēlams modelis ar maināmu durvju vēršanas virzienu. Pateicoties korpusā iestrādātajam kondensatoram, Electrolux un Zanussi horizontālās saldētavas ērti var novietot garāžā vai pagrabā.

3. Cik naudas varam tērēt saldētavas iegādei?

Loģiski, ka krīzes apstākļos vērojama tendence pirkt lētākus modeļus vai preces par akcijas cenām. Tomēr jābūt pietiekami zinošiem, lai neiegādātos šķietami lētu elektroierīci, kas, ilgtermiņā lietojot, izmaksās dārgāk.

 

6 jautājumi, kas jāuzdod pārdevējam

1. Vai saldētavai ir A vai A + energopatēriņa klase?

Šis ir ļoti svarīgs parametrs, raugoties ilgtermiņā, jo atšķirībā no citām elektroierīcēm saldētava visu savu darbības laiku ir pievienota elektrības tīklam. Vairumā gadījumu to izslēdzam tikai reizi gadā – kad krājumi iztukšoti un varam to iztīrīt.

2. Vai saldētavai ir ātrās sasaldēšanas funkcija?

Laiku pa laikam izlietotos saldētavas krājumus atjaunojam. Lai, ievietojot lielāku daudzumu svaigu produktu, saldētavā nepaaugstinātos temperatūra un tie sasaltu iespējami ātrāk, svarīgi, lai saldētavai ir ātrās sasaldēšanas funkcija. To aktivizējot, saldētava sāk strādāt pastiprinātā režīmā, un temperatūra tajā strauji pazeminās. Ērtības un elektroekonomijas labad vēlams, lai šī funkcija automātiski atslēdzas, tiklīdz svaigie produkti ir dziļi sasaluši. 

3. Vai saldētavai ir brīdinājuma signāls, kas iedarbojas, līdzko kamerā sākas temperatūras paaugstināšanās? 

Sasaldētus produktus nav ieteicams atlaidināt un sasaldēt atkārtoti. Optimālā saldētavas temperatūra standarta režīmā ir –18 grādu. Ja tā paaugstinās un saldētava ar gaismas vai skaņas signālu brīdina, ka produktiem draud atkušanas briesmas, to var laikus konstatēt un rīkoties, lai cēloni novērstu. Biežākie iemesli ir kārtīgi neaizvērtas saldētavas durvis, pārtraukta elektrības piegāde dzīvoklī vai elektrolīnijā.

4. Vai saldētavai ir aukstuma akumulatori?

Laukos un citās apdzīvotās vietās, kur periodiski mēdz būt elektroenerģijas piegādes traucējumi un strāva pazūd uz ilgāku laiku, pērkot saldētavu, noteikti vajadzētu pievērst uzmanību, vai tai ir aukstuma akumulatori. Ar tiem saldētava pati aptuveni diennakti (precīzs stundu skaits norādīts modeļa tehniskajā pasē) spēj nodrošināt sasaldētajiem produktiem nepieciešamo temperatūru.

5. Kāda sasaldēšanas tehnoloģija iebūvēta modelī?

Virinot saldētavas durvis, tās kamerā no telpas ieplūst siltais gaiss un mitrums. Saldētavās ar statisko sasaldēšanas sistēmu tas veicina apsarmojuma veidošanos un ievietoto produktu apledošanu. Šādas saldētavas vismaz reizi gadā ir jāatkausē.

Modeļos ar frost free vai no frost sistēmu produktu sasaldēšana notiek ar cirkulējošu auksta gaisa plūsmu, līdz ar to kamerā neveidojas apsarmojums un produkti nesalīp. Šīs saldētavas nav jāatkausē, vienīgi reizi gadā jāizslauka ar lupatiņu. Modeļus ar frost free sistēmu noteikti var ieteikt ģimenēm, kurās aug mazi bērni, kuri regulāri virina saldētavas durvis, lai paņemtu saldējumu.

6. Cik liels ir saldētavas tilpums?

Kameras tilpumu izsaka litros. Pēc izmēra vienādām saldētavām tas var krietni atšķirties. Pievērst uzmanību tilpumam ir īpaši svarīgi mazu dzīvokļu saimniekiem.

 

Kas jāievēro, saldētavu pārvedot mājās

1. Saldētava jānovieto atstatu no sienas, lai ap kondensatoru notiek brīva gaisa cirkulācija un tas viegli var atdot siltumu apkārtējai videi. Ja siltuma atdeve ir apgrūtināta, pasliktinās saldētavas darbība, tā patērē vairāk elektrības un tilpnē nenodrošina optimālo temperatūru. Lādes veida saldētavās, ko ražo Electrolux, ir jauns tehnoloģisks risinājums, proti, kondensators, ko esam paraduši redzēt saldētavas aizmugurē, ir iebūvēts korpusā. Tas ir piestiprināts pie tā ārējās sieniņas visapkārt tilpnei. Līdz ar to palielinās laukums, kas siltumu atdod apkārtējai videi un visas saldētavas sieniņas ir gludas.

2. Vietā noliktu saldētavu vajag nolīmeņot – tad tās durvis viegli vērsies un tā darbosies klusāk.

3. Elektrību vēlams pievienot ne agrāk kā pēc 6 stundām. Šis laiks nepieciešams, lai saldētavas pārvadāšanas laikā izkustinātās gāzes atgrieztos sākotnējā stāvoklī.

4. Saldētavu nevajag novietot uz lodžijas. Vasarā tās normālu darbību apgrūtinās stipra saule, bet ziemā – sals. Gan ekvatora, gan polārā loka apgabaliem tiek izgatavoti speciāli modeļi, bet Eiropā tie nav nopērkami.

8 ieteikumi saldētavas piepildīšanai 

1. Produktus vēlams sadalīt tādās porcijās, ko var izlietot vienā ēdienreizē.

2. Lai maksimāli izmantotu saldētavas tilpumu, produktus vēlams likt saldēšanai paredzētos maisiņos un kvadrāta vai taisnstūra veida kārbiņās. Ap apaļām kārbām, ko uzreiz var ievietot mikroviļņu krāsnī, veidojas neizmantoti laukumi.

3. Saldētavā jāliek tīri un sausi produkti, jo liekais mitrums atlaidinot tos darīs ūdeņainus.

4. Ogas vispirms sasaldē izklaidus uz saldējamās paplātes vai folijas un tad saber kārbās vai maisiņos ilgstošai uzglabāšanai.

5. Zemenes pirms sasaldēšanas vēlams saberzt ar cukuru. Veselas ogas var sasaldēt un likt kokteiļos ledusgabaliņu vietā.

6. Garšaugus un citus produktus ar izteiktu aromātu iesaiņo divos maisiņos.

7. Sēnes sasaldē sagrieztā veidā, lai pēc izņemšanas tūdaļ var bērt uz pannas, tās neatlaidinot. Tad tās garšo tikpat labi kā svaigas.

8. Lādes veida saldētavās apakšējos grozos liek retāk, bet virsējos – ikdienā biežāk izmantojamos produktus.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 13 Augustā 2010

Skatīts : 3203 reizes

Avots : http://www.ievasmaja.lv/blog/t:users/o:225479/

Birkas : ledusskapim, sasaldēt, saldētavai, uzglabāšanai, saldētava, produktus, saldēsim, ziemas, produktu, saldētavu

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Darbu uzsākusi jauna radiostacija 'Radio Life'

  • «Olu lietus» Ukrainas parlamentā

  • No dzimumzīmes līdz melanomai

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Būt aizņemtam, nozīmē - būt laimīgam.
-- Grejs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV