15 Jūnijā, Svētdiena
Sievietēm :

Vai zināji, ka karstvīns rada laimes izjūtu?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 11 Dec 2010 , 08:32

Vai zināji, ka karstvīns rada laimes izjūtu?

Kad ārā ir vēss un gribas vien kārtīgi sasildīties, lieti noderēs glāze karstvīna, kas ne tikai patīkami sasilda un palīdz izvairīties no saaukstēšanās, bet arī rada laimes sajūtu. Jā, jā, laimes sajūtu – zinātniski pierādīts, ka karstvīnā izmantojamās garšvielas, tāpat kā piparkūku ēšana vai pastaiga saulainā dienā, liek izdalīties laimes hormoniem.

Kas tad īsti ir karstvīns? Vai sasildīts vīns?
Karstvīns ir karsts alkoholiskais dzēriens, kas gatavots no sarkanvīna, cukura un garšvielām. Karstvīnu var gatavot arī no baltvīna, bet cukura vietā izmantot medu vai sīrupu.

Karstvīns būtībā ir vienkāršs vīns, kas tiek karsēts un tam tiek pievienotas specifiskas, garšu bagātinošas garšvielas. Jau gadsimtiem ilgi vīns ir bijis iecienīts dzēriens pieaugušo vidū, jo tas ir pat veselīgāks kā ūdens.

Viduslaikos karstvīns tika uzskatīts par veselības dzērienu to pozitīvās ietekmes uz veselību dēļ, tāpat arī mūsdienās - ir zināms, ka vīns ir noderīgs aizsardzībā pret sirds saslimšanām, aizsargā mūs no brīvo radikāļu negatīvās ietekmes, darbojas kā antioksidants.
Karstvīns ir tā saucamais garā malka dzēriens (long drink), kuru parasti bauda no groka vai tējas glāzēm. Var izmantot arī nelielas krūzītes. vins.jpg - 29.43 KB

Karstvīnam, kā jau katrai vērtīgai lietai, ir gan savi dedzīgi pielūdzēji, gan karojoši noliedzēji. Pēdējie kā argumentu cīņā pret šo dzērienu mēdz uzsvērt faktu, ka karstvīns ātri apreibina un rada nelabumu, pat nelielās devās baudīts. Zināmā mērā viņiem varētu būt taisnība, protams, ja dzer visu, kas vien nāk priekšā. Toties tie, kuri zina, kā jārīkojas, lai gūtu baudu, nevis sāpošu galvu, lielākoties ņem vērā dažus nosacījumus:

• Izvēlieties tikai labas kvalitātes vīnu, vislabāk tādu, kas jau pats par sevi – arī nekarsēts – garšo un smaržo labi;
Nepārsaldiniet karstvīnu (labāk mazāk cukura nekā par daudz);
Nedzeriet karstvīnu tukšā dūšā;
• Vispiemērotākās garšvielas ir tās pašas, ko izmanto piparkūku cepšanai – kanēlis, krustnagliņas, kardamons, ingvers, vaniļa un arī anīss.
Parasti garšvielas pirms vīna liešanas glāzēs tiek izņemtas laukā, taču tie, kuri vēlas izteiksmīgāku garšu, var kādu kanēļa standziņu vai krustnagliņu atstāt glāzē;
• Gan dzēriena garšas, gan izskata uzlabotājs ir tradicionālās citrona un apelsīna šķēlītes;
• Temperatūra ir nosacījums, kas lielā mērā ietekmē visus tālākos procesus, tāpēc, karstvīnu gatavojot, nevajag atiet nost no plīts. Vīnam patīk, ka to uzrauga. Dzērienu nevajadzētu karsēt līdz vārīšanās temperatūrai, citādi alkohols iztvaikos un dzērienam zudīs garša. Optimālā temperatūra būtu ap 60 grādiem;
• Karstvīnu nav ieteicams sildīt atkārtoti;
Bezalkoholisko karstvīnu bērniem var gatavot no upeņu sulas, klāt liekot tādas pašas garšvielas kā īstajam karstvīnam.


Karstvīna pagatavošana

gatavo.JPG - 94.66 KB


Karstvīna gatavošanai vajag lielu katlu, koka karoti maisīšanai un kausiņu dzēriena saliešanai krūzītēs. Var noderēt arī maza rīvīte, piemēram, muskatrieksta, mandeļu vai riekstu sarīvēšanai, ass nazis un sietiņš noliešanai.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • pudele sarkanvīna
  • 2 apelsīni
  • Kanēļa standziņa
  • 5 krustnagliņas
  • 3 ēdamkarotes medus
  • 5 smaržīgie pipari
Apelsīnam nogriež 2 sprīža garas miziņas spirāles. No abiem apelsīniem izspiež sulu. Sarkanvīnu lej katlā, pievieno apelsīna miziņu, kanēli, piparus, krustnagliņas un karsē. Uzkarsētam vīnam pievieno medu un maisa, līdz tas izkusis. Pielej apelsīnu sulu, samaisa un lej glāzēs.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 11 Decembrī 2010

Skatīts : 1417 reizes

Avots : http://www.irlaiks.lv/drinks/otherdrinks/others/article.php?id=1030547

Birkas : vīns, laimes, hormoniem, sasildīties, karstvīnā, sasilda, karstvīna, garšvielas, karstvīns, sarkanvīna

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Zāļu tēju ietekme uz organismu

  • Cik Rīgas domei izmaksās līgošana Daugavmalā?

  • 2015. gadā lejuplādēto mobilo lietojumprogrammu skaits būs 25 miljardi

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Afektā izpaužas nevis cilvēks, bet afekts.
-- Nīcše

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 15 Jūnijā vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV