Kas tad īsti ir karstvīns? Vai sasildīts vīns?
Karstvīns ir karsts alkoholiskais dzēriens, kas gatavots no sarkanvīna, cukura un garšvielām. Karstvīnu var gatavot arī no baltvīna, bet cukura vietā izmantot medu vai sīrupu.
Karstvīns būtībā ir vienkāršs vīns, kas tiek karsēts un tam tiek pievienotas specifiskas, garšu bagātinošas garšvielas. Jau gadsimtiem ilgi vīns ir bijis iecienīts dzēriens pieaugušo vidū, jo tas ir pat veselīgāks kā ūdens.
Viduslaikos
karstvīns tika uzskatīts par veselības dzērienu to pozitīvās ietekmes
uz veselību dēļ, tāpat arī mūsdienās - ir zināms, ka vīns ir noderīgs
aizsardzībā pret sirds saslimšanām, aizsargā mūs no brīvo radikāļu
negatīvās ietekmes, darbojas kā antioksidants.
Karstvīns ir tā
saucamais garā malka dzēriens (long drink), kuru parasti bauda no groka
vai tējas glāzēm. Var izmantot arī nelielas krūzītes.
Karstvīnam,
kā jau katrai vērtīgai lietai, ir gan savi dedzīgi pielūdzēji, gan
karojoši noliedzēji. Pēdējie kā argumentu cīņā pret šo dzērienu mēdz
uzsvērt faktu, ka karstvīns ātri apreibina un rada nelabumu, pat
nelielās devās baudīts. Zināmā mērā viņiem varētu būt taisnība, protams,
ja dzer visu, kas vien nāk priekšā. Toties tie, kuri zina, kā
jārīkojas, lai gūtu baudu, nevis sāpošu galvu, lielākoties ņem vērā dažus nosacījumus:
• Izvēlieties tikai labas kvalitātes vīnu, vislabāk tādu, kas jau pats par sevi – arī nekarsēts – garšo un smaržo labi;
• Nepārsaldiniet karstvīnu (labāk mazāk cukura nekā par daudz);
• Nedzeriet karstvīnu tukšā dūšā;
•
Vispiemērotākās garšvielas ir tās pašas, ko izmanto piparkūku cepšanai –
kanēlis, krustnagliņas, kardamons, ingvers, vaniļa un arī anīss.
Parasti
garšvielas pirms vīna liešanas glāzēs tiek izņemtas laukā, taču tie,
kuri vēlas izteiksmīgāku garšu, var kādu kanēļa standziņu vai
krustnagliņu atstāt glāzē;
• Gan dzēriena garšas, gan izskata uzlabotājs ir tradicionālās citrona un apelsīna šķēlītes;
•
Temperatūra ir nosacījums, kas lielā mērā ietekmē visus tālākos
procesus, tāpēc, karstvīnu gatavojot, nevajag atiet nost no plīts. Vīnam
patīk, ka to uzrauga. Dzērienu nevajadzētu karsēt līdz vārīšanās temperatūrai, citādi alkohols iztvaikos un dzērienam zudīs garša. Optimālā temperatūra būtu ap 60 grādiem;
• Karstvīnu nav ieteicams sildīt atkārtoti;
• Bezalkoholisko karstvīnu bērniem var gatavot no upeņu sulas, klāt liekot tādas pašas garšvielas kā īstajam karstvīnam.
Karstvīna pagatavošana
Karstvīna
gatavošanai vajag lielu katlu, koka karoti maisīšanai un kausiņu
dzēriena saliešanai krūzītēs. Var noderēt arī maza rīvīte, piemēram,
muskatrieksta, mandeļu vai riekstu sarīvēšanai, ass nazis un sietiņš
noliešanai.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- pudele sarkanvīna
- 2 apelsīni
- Kanēļa standziņa
- 5 krustnagliņas
- 3 ēdamkarotes medus
- 5 smaržīgie pipari