23 Novembrī, Sestdiena
Sievietēm :

Pareizo rīsu izvēle - risoto

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 27 Jan 2011 , 14:16

Pareizo rīsu izvēle - risoto

Pasaulē atrodamas dažādas rīsu šķirnes, ko lieto risoto pagatavošanai. Tomēr vispopulārākie ir trīs šķirņu rīsi: Arborio, Carnaroli un Vialone Nano. Visu trīs šķirņu rīsi ir ar augstu cietes saturu, to dzimtene ir Pjemontas un Lombardijas reģions Itālijas ziemeļos.

Carnaroli šķirnes rīsu stiebri izaug gandrīz divreiz garāki nekā Arborio vai Vialone Nano, tāpēc tos ir ārkārtīgi grūti novākt. Līdz ar to arī šīs šķirnes rīsi ir visdārgākie. Tad kāpēc Itālijas šefpavāri tieši šiem rīsiem dod priekšroku? Tāpēc, ka Carnaroli ir arī vislielākie rīsu graudi, kas pagatavojot piebriest gandrīz trīs reizes lielāki, tāpat arī absorbē satriecošu šķidruma daudzumu, kas risoto padara ļoti krēmveidīgu.

Un nu par katru no šīm trīs galvenajām šķirnēm nedaudz sīkāk:

Carnaroli
Carnaroli ir vidējgraudu rīsi, to dzimtene ir Novara un Verčelli reģions ziemeļu Itālijā. Tā ir salīdzinoši jauna rīsu šķirne, izveidota tikai 1950. gadā. Carnaroli tradicionāli izmanto risoto pagatavošanā, no biežāk izmantotajiem Arborio rīsiem tie atšķiras ar augstāku cietes saturu un stingrāku struktūru, kā arī tiem ir garāki graudi. Carnaroli rīsi arī nedeformējas tik ļoti kā citu šķirņu rīsi lēnas gatavošanas laikā, lai nodrošinātu pavisam pareizi pagatavotu risoto, jo satur lielāku daudzumu amilozes (viena no cietes sastāvdaļām). Carnaroli padara risoto pūkainu, bet ne lipīgu. Tos visbiežāk raksturo kā „superfino” rīsus vai kā „rīsu karali”. Neskaitot risoto, to var izmantot arī citos gardēžu ēdienos, piemēram, timbale vai rīsu salātos. Pērkot Carnaroli rīsus, pārliecinies, ka pērc Itālijā ražotus, jo tagad tos ražo arī citās valstīs, piemēram, Argentīnā. Taču īsti Carnaroli nāk tieši no Itālijas.


Vialone Nano
Vialone Nano rīsu šķirne tika izveidota Verčelli Rīsu izmēģinājumu stacijā. Šo šķirni sāka audzēt 1937. gadā, un 1945. gadā ar to pirmo reizi iepazīstināja Veronu. No vairāk nekā 24 rīsu šķirnēm, ko audzē Itālijā, Vialone Nano ir otrā vecākā pēc Balilla šķirnes. Veronas augsne izrādījusies īpaši labi piemērota Vialone Nano, un tagad audzēt šo šķirni izvēlas 90% šā reģiona rīsu audzētāju. Lai gan rīsus pārstrādā, izmantojot augsti attīstītas tehnoloģijas, procedūra nav vienkārša un galaproduktam, kas tiek pārdots patērētājam, nav veikta nekāda ķīmiskā apstrāde vai cita veida modifikācijas. Rīsus var audzēt tikai norobežotā platībā, kas veicina izaugsmi. Šīs šķirnes rīsi ir klasificēti kā semi-fino, jo tie ir īsāki un treknāki, salīdzinot ar garākajiem un plānākajiem Carnaroli. Populāri rīsi Mantovas reģionā, pieejami mazumtirdzniecības veikalos un ideāli patiešām krēmveidīgam, sapņaini gludam risoto.

Arborio
Arborio ir itāļu īsgraudu rīsi. Šķirnei nosaukums dots par godu Arborio pilsētai, kas atrodas Po ielejā, kur tie tiek audzēti. Sākotnēji tos audzēja tikai Itālijā, šodien to audzēšana sākta arī Kalifornijā un Teksasā. Tie atšķiras ar savu krēmveida ārējo struktūru un nedaudz košļājamo viduci. Arborio rīsi ir klasiskā izvēle risoto pagatavošanai, tie satur apmēram 19–21 procentu amilozes. Tomēr tā nav vienīgā atšķirība. Vēlamais al dente efekts risoto ir saistīts ar defektu Arborio rīsos, ko sauc par krītu. Rīsu nogatavošanās periodā cietes struktūra graudus deformē, padarot tos stingrākus centrā, kad tie ir uzvārīti. Lielu graudu rīsi, ko nepieciešams uzmanīt, termiski apstrādājot.

Tomēr, ja neizdodas atrast nevienu no šīm trim šķirnēm, vari izvēlēties kādu no šīm:

  • Baldo – tiešām labi rīsi, ideāli risoto, rīsu salātiem vai vienkārši vārīti un mērcēti atsevišķi pagatavotā mērcē.
  • Originario – vienkārši rīsi, perfekti ēšanai ar sautētiem vai ceptiem gaļas ēdieniem, ceptiem baklažāniem un mocarellas sieru vai kā pildījums, vai desertos.
  • Padano – labi zupām un risoto un patīkami lietot maziem bērniem.
  • Ribe – vislabāk lietot vārītus.
  • Roma – ideāli Risi e bisi veidu ēdieniem un visu veidu ēdieniem, kuros nepieciešami gargraudu rīsi.

Arī šo šķirņu rīsus reizēm izmanto risoto pagatavošanā, taču tie negarantē pareiza risoto galarezultātu.

Autore - Ruta Kalniņa


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 27 Janvārī 2011

Skatīts : 1416 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/dzive/363596-pareizo_risu_izvele_risoto

Birkas : ēdieniem, risoto, rīsi, Itālijā, rīsu, vārīti, salātiem, šķirnes, šķirņu, graudi

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Pagatavo garāko studentu sviestmaizi

  • Jauna pasaku grāmata CD formātā

  • Kādi kuram seksuālie fetiši

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Piedod apvainojumu, - tevi apvainos atklāti; nepiedod, - tevi apvainos slepeni.
-- Rainis

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 23 Novembrī vēsturē

    Cik daudz naudas mēnesī tērējat mobilā telefona sarunām?
    Atbildes: 74

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV