Nedēļas nogale klauvē pie durvīm, kas nozīmē tikai vienu – maltītes vieglā garā, ar kurām izdabāt pilnīgi visiem, gan ģimenei, gan ciemos iebraukušajiem draugiem. Tāpēc piektdienas noskaņā pagatavo ko tādu, kas garšo teju ikkatram. Piemēram, rasolu, krabju nūjiņu salātus vai grieķu salātus. Lūk, lērums salātu recepšu gardākam vakaram!
Sagatavo lielo salātu bļodu un ķeries pie darba! Kreptīgie salāti pabaros tik labi, ka vakariņām būs gana. Piemēram, palutini ģimeni ar kartupeļu salātiem, kam pievienots bekons vai vārītas olas. Ja vēlies pārsteigt ēdājus – šprotu salāti būs īstā izvēle, jo šo nedaudz piemirsto recepti bieži vairs negadās manīt pat uz viesību galdiem. Bet, ja esi lapu salātu cienītājs un tādi ir arī tavi draugi, klasiskie Cēzara salāti, Holivudā iecienīti Koba salāti vai elementāri pagatavojamie grieķu salāti būs tieši laikā!
Sātīgie tunča salāti brokastīm
Sastāvdaļas:
½ gab. sarkanais sīpols
2 ĒK svaigi spiesta citronu sula
pēc garšas sāls
2 gab. avokado
100 g ķirštomāti
180 g tuncis savā sulā
100 g majonēze
2 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Šie salāti absolūti lieliski garšo arī paši par sevi, taču vēl gardāk tie sevi pierādīs, uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti groziņos vai sendvičā.
1. Bļodiņā liek smalki sakapātu sarkano sīpolu, apber ar sāli, pievieno citronu sulu un apmaisa. Ļauj kādu mirkli tam ievilkties, kamēr griež pārējās sastāvdaļas.
2. Mazos gabaliņos sagriež avokado mīkstumu (kā to veikli izdarīt, skatīt šeit).
3. Nomazgātus ķirštomātus sagriež mazākos gabaliņos un sajauc ar avokado.
4. Salātu bļodā liek tunci, kam iepriekš notecināts liekais šķidrums, pievieno avokado, tomātus, majonēzi, sāli un visu rūpīgi apmaisa. Ja vēlas, var pievienot smalki sakapātus zaļumus.
Pasniedz, liekot uz apgrauzdētas maizītes, vai ēd tāpat. Lai labi garšo!
Ātrie krabju salāti
Sastāvdaļas:
175 g rīsi
2 gab. paprika
2 gab. gurķi
400 g krabji
250 g konservēta kukurūza
2 gab. paciņas majonēze
pipari
6 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.
1. Papriku, gurķus un krabjus smalki sagriež kubiņos.
2. Novāra rīsus, atdzesē.
3. Visu saliek bļodā, samaisa, klāt pielejot majonēzi, sāli un piparus (pēc garšas).
Makaronu salāti ar tunci
Sastāvdaļas:
170 g vārīti nelielas formas makaroni
175 g tuncis eļļā
400 g uz pusēm sagriezti ķirštomāti
50 ml olīveļļa
2 ĒK kaperi
pēc garšas svaigi malti melnie pipari
2 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Pagatavošana
1. Tunci saplucina nelielos gabaliņos.
2. Vārītus makaronus ber bļodā, pievieno tunci un uz pusēm sagrieztus ķirštomātus.
3. Pāri kaisa kaperus, pievieno rīvētu citrona miziņu un nedaudz sulas (daļu rīvētās miziņas atstāj). Pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar svaigi maltiem melnajiem pipariem.
4. Visu samaisa un liek salātus porciju šķīvjos.
5. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar atlikušo citrona miziņu.
Mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem
Sastāvdaļas:
5 gab. vārīti kartupeļi
5 gab. vārītas olas
5 gab. sālīti gurķi
majonēze 300 g
konservēti zaļie zirnīši 100 g
pēc garšas sāls
pēc garšas malti melnie pipari
6 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Sātīgi un garšīgi mēles salāti ar sālītiem gurķiem, olām un zirnīšiem.
1. Olas noloba, kartupeļus nomizo, mēlei noņem ādu. Gurķus, mēli, kartupeļus un olas sagriež kubiņos, liek bļodā.
2. Pievieno konservētus zirnīšus, blanšētus saldētos zirnīšus, sāli, piparus, majonēzi un samaisa.
Rasols jeb Olivjē salāti
Sastāvdaļas:
majonēze, krējums, garšvielas
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
1. Visus griežamos sagriež glītos kubiņos un kārto slāņos - uzreiz uz šķīvja.
2. Secība: kartupeļi, gurķīši, salāti, gaļa, olas, mērcīte un zaļie zirnīši.
3. Mērcei vienādās devās sajauc majonēzi un krējumu, pievieno garšvielas pēc patikas, es lieku arī šķipsniņu krievu sinepes.
Valmieras salāti
Sastāvdaļas:
400 g siers
4 ĒK majonēze
2 ĒK Skābs krējums
2 ĒK kečups
Sarežģītība: viegli
Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".
1. Vārītas olas, sieru un marinētus gurķus sarīvē, liek bļodā.
2. Pievieno kečupu, majonēzi, skābu krējumu un samaisa.
Ieteikums. Salātus var izmantot arī kā uzkodu, liekot uz maizītēm vai ietinot lavašā.
Kartupeļu un olu salāti
Sastāvdaļas:
10 vārītas olas
MĒRCEI:
100 g majonēze
100 g bezpiedevu jogurts
3 ĒK baltvīna etiķis
2 ĒK sinepes
1 ĒK cukurs
1 TK sāls
pēc garšas malti pipari
12 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
1. Katliņā uzvāra kartupeļus ar visu mizu, atdzesē, nomizo un sagriež vidēja izmēra kubiņos.
2. Sešām olām atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus atliek malā, baltumus sagriež vidēja izmēra kubiņos un kopā ar sīpolu pievieno kartupeļiem.
3. Gatavo mērci - bļodiņā sadrupina olu dzeltenumus, pievieno majonēzi, jogurtu, baltvīna etiķi, sinepes, cukuru, sāli un piparus. Visu samaisa un pārlej kartupeļiem.
4. Salātus samaisa, pievieno vēl sāli un piparus, ja nepieciešams. Pāri kārto šķēlītēs sagrieztas atlikušās olas un pārkaisa ar smalki sagrieztiem lociņiem.
5. Pirms pasniegšanas atdzesē.
Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām
Sastāvdaļas:
400 g siers
majonēze
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.
1. Liek kārtām: rīvēti burkāni, rīvēts siers, rīvētas olas, saspaidītas šprotes, smalki sagriezti lociņi, majonēze un visu vēlreiz atkārto.
2. Visu pārklāj ar majonēzi un rīvētu olu.
Siera salāti ar burkāniem, zirnīšiem un majonēzi
Sastāvdaļas:
3 burkāni
200 g Krievijas siers
250 g majonēze
4 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Ātri pagatavojami burkānu – siera salāti ar zirnīšiem un majonēzi.
1. Burkānus novāra 5-7 minūtes. Sieru un burkānus sarīvē skaidiņās. Papriku sagriež kubiņos. Ķiplokus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves.
2. Visu liek bļodā, pievieno zirnīšus, majonēzi un rūpīgi samaisa.
3. Pārkaisa ar rīvētu sieru, dekorē ar zaļajiem zirnīšiem.
Klasiskie kartupeļu salāti
Sastāvdaļas:
900 g kartupeļi
250 ml majonēze
1 ĒK sinepes
pēc garšas sāls
pēc garšas melnie pipari
100 g selerija
100 g marinēti gurķi
1 sīpols
6 cieti vārītas olas
5 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
1. Lielā katlā saber ceturtdaļās sagrieztus kartupeļus, pārlej ar ūdeni un pieber nedaudz sāli. Kad ūdens sācis burbuļot, kartupeļus vāra aptuveni 15 minūtes, līdz tie viegli mīksti. Gatavos kartupeļus nokāš un atdzesē.
2. Salātu bļodā ieliek majonēzi, sinepes, sāli un piparus un apmaisa. Tad pievieno smalki sagrieztus seleriju kātus, sakapātus gurķīšus un sīpolus.
3. Visu apmaisa un tad pievieno kartupeļus, smalki sagrieztas olas un visu viegli apmaisa.
4. Salātus atdzesē ledusskapī dažas stundas, tad tie būs visgardākie.
5. Pasniedz bļodiņās, garnējot ar svaigiem garšaugiem pēc katra gaumes.
Cēzara salāti ar vistas fileju
Sastāvdaļas:
parmezāna siers
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Vienkārši un ātri pagatavojami Cēzara salāti ar vistas fileju.
1. Salātu lapas uzreiz saliek pa šķīvjiem vienādās porcijās, pieliek Cēzara salātu mērci vai vienkārši nedaudz majonēzes, tad saliek apkārt tomātu daiviņas un olu daiviņas (var izmantot ķiršu tomātus un paipalu oliņas, tad tos liek uz pusēm pārgrieztus).
2. Padoms: veselīgākam rezultātam pafatavo mērci, sajaucot bezpiedevu jogurtu ar franču sinepēm, caur spiedi izspiestu ķiploka daiviņu un šļuciņu citronu sulas.
3. Tad apcep pilienā olīveļļas kubiņus baltmaizes (var uzbērt persilādi ķiplociņu garšai).
4. Grauzdiņus uzber uz salātiem.
5. Tālāk cep vistas fileju, vidēji pietiek viena fileja uz diviem cilvēkiem. Fileju sagriež uz pusēm, apviļā vistas garšvielās un cep līdz kraukšķīgai garoziņai.
6. Gatavo fileju liek pa virsu salātiem.
7. Beigās pāri visam uzber smalki sarīvētu parmezāna sieru.