15 Jūnijā, Svētdiena
Sievietēm :

Ko darīt ar pēdējiem tomātiem? Idejas rudenīgai konservēšanai

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 29 Sep 2018 , 13:52

Ko darīt ar pēdējiem tomātiem? Idejas rudenīgai konservēšanai

Drīz beigsies konservēšanas sezona, bet joprojām var paspēt pagatavot dažādus gardumus, izmantojot pēdējos tomātus. Turklāt pēdējā raža vienmēr tiek novākta zaļā veidā.

Zaļos tomātus var salikt kastēs un noglabāt sausā, tumšā vietā gatavoties. Daži tomāti joprojām sārtosies, bet citi tā vietā var sākt bojāties. Konservēt var ne tikai sarkanos tomātus, arī zaļie tomāti ir piemēroti ziemas salātiem.

Turklāt no zaļajiem tomātiem var pagatavot ne tikai pikantas uzkodas, bet arī ievārījumus un čatnijus. Ja kādam garšo ievārījumi ar čili asumiņu, vārot zaļo tomātu ievārījumu, var pievienot nedaudz čili piparu mīkstumu.

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

3 kg tomāti

1 kg burkāni

1 kg sīpoli

1 kg kabači

4-5 gab. paprika

5 gab. ķiploka daiviņas

sāls

500 ml asā tomātu mērce

Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti - tik gardi ka pavasari nesagaidīs.

1. Tomātus griež ripiņās un cep, burkānus sarīvē un cep, sīpolus griež plānās ripiņās un cep, kabačus (ja liek) mazos kubiciņos bez mizas un cep, papriku griež smalki un sacep.

2. Katru sacepto porciju liek katlā, piespiež 5 ķiploka daiviņas, pieber sāli un sautē. Kad sāk vārīties, pievieno ½ l aso tomātu mērci, sautē 15 minūtes un tādu karstu pilda burkās.

3. Burkas var nesterilizēt, jo lieliski uzglabājās visu ziemu (lai gan mums nekad tik ilgi nenostāv).

Zaļo tomātu lečo

Zaļo tomātu lečo

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

2 kg zaļi tomāti

2 kg burkāni

1 kg sīpoli

0.5 kg dzeltenā paprika

2 ĒK sāls

3 ĒK cukurs

1 l tomātu mērce

500 ml eļļa

Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.

1. Visus sasmalcinātos dārzeņus apcep katlā uzkarsētā eļļā, tad sautē ar visām paŗējām sastāvdaļām 1 stundu.

2. Karstu masu pilda burkās, aizvāko un atdzesē.

Veseli zaļie tomāti

Veseli zaļie tomāti

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

 

tomāti 1-2

čili sēkliņas 3

melno piparu graudi 5

smaržīgo piparu graudi 50-100 g

ķiploki

dilles

pētersīļi

MARINĀDEI:

1 ĒK etiķis 9%

3 ĒK cukurs

2 ĒK sāls

Veseli zaļie tomāti - ziemīgām piedevām.

Sastāvdaļas paredzētas 3 l burkai.

1. Piparus, ķiplokus, pētersīļus, dilles izmaļ gaļas mašīnā vai sastampā. Uzvāra kopā ar marinādi.

2. Tomātus liek burkā, pārlej marinādi un pasterizē 20 – 25 minūtes. Aizvāko.

Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas

Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

2 kg zaļi tomāti

0.5 glāze eļļa

0.5 glāze etiķis 9%

0.5 glāze sāls

0.5 glāze cukurs

0.5 glāze saspiesti ķiploki

0.5 glāze mārrutki (no burciņas)

Sarežģītība: viegli

Pasniegt atdzesētu

Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.

1. Tomātus sagriež daiviņās (~ 8 daļās) un sajauc ar garšvielām.

2. Atstāj 24 stundas un pilda burciņās. Nav jākarsē.

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas:

1 kg zaļi tomāti

1 kg kabači

1 kg patisoni

0.5 kg sīpoli

300 g tomātu pasta

150 g eļļa

100 g cukurs

1 ĒK sāls

1 ĒK paprikas pulveris

1 ĒK etiķa esence

1 TK samalts baziliks

0.5 glāze ūdens

Sarežģītība: viegli

Pasniegt atdzesētu

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

1. Sautējumam jāizvēlas nepārauguši kabači un patisoni - lai nebūtu jāmizo un jāizņem sēklotne.

2. Zaļos tomātus, kabačus un patisonus sagriež nelielos gabaliņos.

3. Sīpolus sagriež parupjos gabaliņos un eļļā nedaudz apcep, tā, lai būtu caurspīdīgi.

4. Katlā ielej ūdeni, pieliek sāli, cukuru uzkarsē līdz sāls un cukurs izkūst, pievieno sagrieztos dārzeņus un eļļā apceptos sīpolus.

5. Sākumā jāpavāra uz diezgan lielas uguns, protams, maisot, bet, kad no dārzeņiem ir pietiekami atdalījies šķidrums, vāra uz mazākas uguns.

6. Dārzeņi jāvāra tikmēr, kamēr ir izšķīduši. Tas nebūs īpaši ilgi, ja kabači un patisoni nav pārauguši (kabaču miziņa neizšķīdīs, bet būs mīksta).

7. Tad pievieno tomātu pastu, baziliku un papriku.

8. Vēl pavāra 10 minūtes un pašās beigās pielej etiķi.

9. Gan sāli, gan etiķi katra saimniece var likt arī pēc savas garšas izjūtas.

10. Karstu pilda labi izkarsētās burkās un aizvāko.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 29 Septembrī 2018

Skatīts : 2481 reizi

Avots : http://www.delfi.lv/tasty/recepsu-kolekcijas/ko-darit-ar-pedejiem-tomatiem-12-idejas-rudenigai-konservesanai.d?id=465106

Birkas : konservēšanai, tomāti, tomātiem, konservēšanas, tomātus, uzkodas, salātiem

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Iemācies pavest īstu sievieti. I daļa

  • Laba reklāma par Google Chrome ātrumu

  • Starptautiskā tekstila un šķiedras mākslas triennāle "Arsenālā"

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Jūs dūšīgi lamājat kristīgo ticību, un tās vergu tikumi un morāle ir jums visiem dziļi asinīs, bet jūs gribat to noliegt un krāpjat citus un paši sevi, dēvējat sevi par altruistiem. Un tomēr altruists nav nekas cits kā filozofējoša āksta drānās iebāzts kristietis. Jūs ceļat savos plecos tādu pašu vainas apziņas un respekta nospiedošo pienākumu nastu kā kristietis, tikai bezkristīgā mierinājuma garā nabago bezapziņas ticībā. Jums vajag justies nožēlojamāk nekā parasti cilvēki jūtas. Jūs apspiestajiem nevarat īsti palīdzēt, un, ja jūs tomēr esat palīdzējuši, tad esat melojuši paši sev. Tad jūs esat bijuši egoisti un glābjamos padarījuši par egoistiem. Ko tad citādi lai nozīmētu jūsu mācība par naidu uz laiku? Nesprediķojiet kautrīgu mīlestību, bet gan patmīlu.
-- Rainis

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 15 Jūnijā vēsturē

    Vai jūtaties droši par savu darbavietu?
    Atbildes: 57

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV