Drīz beigsies konservēšanas sezona, bet joprojām var paspēt pagatavot dažādus gardumus, izmantojot pēdējos tomātus. Turklāt pēdējā raža vienmēr tiek novākta zaļā veidā.
Zaļos tomātus var salikt kastēs un noglabāt sausā, tumšā vietā gatavoties. Daži tomāti joprojām sārtosies, bet citi tā vietā var sākt bojāties. Konservēt var ne tikai sarkanos tomātus, arī zaļie tomāti ir piemēroti ziemas salātiem.
Turklāt no zaļajiem tomātiem var pagatavot ne tikai pikantas uzkodas, bet arī ievārījumus un čatnijus. Ja kādam garšo ievārījumi ar čili asumiņu, vārot zaļo tomātu ievārījumu, var pievienot nedaudz čili piparu mīkstumu.
Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti
Sastāvdaļas:
3 kg tomāti
1 kg burkāni
1 kg sīpoli
1 kg kabači
4-5 gab. paprika
5 gab. ķiploka daiviņas
500 ml asā tomātu mērce
Tomātu salāti ziemai jeb mednieku salāti - tik gardi ka pavasari nesagaidīs.
1. Tomātus griež ripiņās un cep, burkānus sarīvē un cep, sīpolus griež plānās ripiņās un cep, kabačus (ja liek) mazos kubiciņos bez mizas un cep, papriku griež smalki un sacep.
2. Katru sacepto porciju liek katlā, piespiež 5 ķiploka daiviņas, pieber sāli un sautē. Kad sāk vārīties, pievieno ½ l aso tomātu mērci, sautē 15 minūtes un tādu karstu pilda burkās.
3. Burkas var nesterilizēt, jo lieliski uzglabājās visu ziemu (lai gan mums nekad tik ilgi nenostāv).
Zaļo tomātu lečo
Sastāvdaļas:
2 kg zaļi tomāti
2 kg burkāni
1 kg sīpoli
0.5 kg dzeltenā paprika
2 ĒK sāls
3 ĒK cukurs
1 l tomātu mērce
500 ml eļļa
Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.
1. Visus sasmalcinātos dārzeņus apcep katlā uzkarsētā eļļā, tad sautē ar visām paŗējām sastāvdaļām 1 stundu.
2. Karstu masu pilda burkās, aizvāko un atdzesē.
Veseli zaļie tomāti
Sastāvdaļas:
tomāti 1-2
čili sēkliņas 3
smaržīgo piparu graudi 50-100 g
MARINĀDEI:
1 ĒK etiķis 9%
3 ĒK cukurs
2 ĒK sāls
Veseli zaļie tomāti - ziemīgām piedevām.
Sastāvdaļas paredzētas 3 l burkai.
1. Piparus, ķiplokus, pētersīļus, dilles izmaļ gaļas mašīnā vai sastampā. Uzvāra kopā ar marinādi.
2. Tomātus liek burkā, pārlej marinādi un pasterizē 20 – 25 minūtes. Aizvāko.
Pikantie zaļo tomātu salāti ar mārrutkiem bez karsēšanas
Sastāvdaļas:
2 kg zaļi tomāti
0.5 glāze eļļa
0.5 glāze etiķis 9%
0.5 glāze sāls
0.5 glāze cukurs
0.5 glāze saspiesti ķiploki
0.5 glāze mārrutki (no burciņas)
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Pikantie zaļo tomātu salāti no viesību galda pazūd zibensātrumā, raksta receptes autore, portāla Cālis.lv lietotāja Maigucis. Otra šīs receptes priekšrocība - burciņas nav jākarsē.
1. Tomātus sagriež daiviņās (~ 8 daļās) un sajauc ar garšvielām.
2. Atstāj 24 stundas un pilda burciņās. Nav jākarsē.
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Sastāvdaļas:
1 kg zaļi tomāti
1 kg kabači
1 kg patisoni
0.5 kg sīpoli
300 g tomātu pasta
150 g eļļa
100 g cukurs
1 ĒK sāls
1 ĒK paprikas pulveris
1 ĒK etiķa esence
1 TK samalts baziliks
0.5 glāze ūdens
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
1. Sautējumam jāizvēlas nepārauguši kabači un patisoni - lai nebūtu jāmizo un jāizņem sēklotne.
2. Zaļos tomātus, kabačus un patisonus sagriež nelielos gabaliņos.
3. Sīpolus sagriež parupjos gabaliņos un eļļā nedaudz apcep, tā, lai būtu caurspīdīgi.
4. Katlā ielej ūdeni, pieliek sāli, cukuru uzkarsē līdz sāls un cukurs izkūst, pievieno sagrieztos dārzeņus un eļļā apceptos sīpolus.
5. Sākumā jāpavāra uz diezgan lielas uguns, protams, maisot, bet, kad no dārzeņiem ir pietiekami atdalījies šķidrums, vāra uz mazākas uguns.
6. Dārzeņi jāvāra tikmēr, kamēr ir izšķīduši. Tas nebūs īpaši ilgi, ja kabači un patisoni nav pārauguši (kabaču miziņa neizšķīdīs, bet būs mīksta).
7. Tad pievieno tomātu pastu, baziliku un papriku.
8. Vēl pavāra 10 minūtes un pašās beigās pielej etiķi.
9. Gan sāli, gan etiķi katra saimniece var likt arī pēc savas garšas izjūtas.
10. Karstu pilda labi izkarsētās burkās un aizvāko.