20 Aprīlī, Sestdiena
Sievietēm :

Gardi un vienkārši skābpiena dzērieni

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 19 Jan 2012 , 20:36

Gardi un vienkārši skābpiena dzērieni

Ja jūsu apņemšanās ir jaunajā gadā padarīt savus ēšanas paradumus kaut nedaudz veselīgākus, tad viens no plāna punktiem, ko var īstenot bez īpašām grūtībām, ir skābpiena produktu regulāra lietošana.

Kefīrs, rūgušpiens, jogurts, paniņas, rjaženka, tīrkultūra, airans, lassi – kā redzat, skābpiena dzērienu ir pat vairāk nekā nedēļā dienu. Citi jau labi pazīstami, citi mazāk zināmi un ne visur nopērkami, tomēr arī ar tiem, kas ir katrā pārtikas veikalā, var nodrošināt pietiekamu dažādību. Organisms sacīs paldies, jo saņems labās baktērijas, vērtīgas olbaltumvielas, kalciju, fosforu, magniju, kāliju un zināmu daudzumu vitamīnu. Protams, tam tiks arī piena tauki, kuros ir aptuveni 60 dažādu taukskābju, no tām daļa piesātinātās. Ja nepieciešams tauku daudzumu uzturā ierobežot, var izvēlēties skābpiena dzērienus ar pazeminātu tauku saturu – ražotāji tādus piedāvā samērā plaša izvēlē. Šos produktus var izmantot arī dažādiem bezalkoholiskiem kokteiļiem un saldajiem ēdieniem.

Jau tad, kad cilvēki vēl nenojauta par baktēriju eksistenci, viņi bija novērojuši, ka skābpiena produkti palīdz tikt galā ar vēdera ķibelēm un spēcina cilvēkus pēc slimošanas. Pienskābās baktērijas, nonākot zarnu traktā, nomāc kaitīgo mikrofloru, samazina to mikroorganismu skaitu, kas kaut kādu faktoru iedarbības dēļ ir izmainījušies un varbūt ieguvuši cilvēka organismam bīstamas īpašības. Ik dienu mūsu organisms uzņem un izdala miljoniem šo baktēriju. Tās producē pienskābi, vitamīnus un antibakteriālas vielas, kas darbojas pret citām baktērijām, tā uzlabojot vidi zarnu traktā. Ir gadījumi, kad labās baktērijas jāuzņem medikamentu vai uztura bagātinātāju formā, bet, ja cilvēks kopumā ir vesels, tad skābpiena dzērieni ir dabiskāks un garšīgāks veids, kā diendienā rūpēties par savu organismu.

**

RECEPTES

Paniņu dzēriens ar kumelītēm un vīģēm

• Sastāvdaļas. Divas glāzes paniņu, pustējkarote žāvētu kumelīšu ziedu, piecas žāvētas vīģes, pusglāze ūdens.

• Pagatavošana. Ūdeni uzvāra, aplej kumelītes, ļauj ievilkties pusotru stundu, izkāš. Novārījumam pievieno rūpīgi nomazgātas un sīki sasmalcinātas vīģes, pielej paniņas, saputo.

Kefīra dzēriens

Pēc ballītes

• Sastāvdaļas. Pusglāze kefīra, pusglāze skābētu kāpostu sulas, sāls.

• Pagatavošana. Atdzesētu kefīru puto, pa daļām pievienojot kāpostu sulu, pēc garšas pieliek sāli.

Kefīra dzēriens ar tomātu sulu

• Sastāvdaļas. Divas glāzes kefīra, pusglāze tomātu sulas, pilīte Tobasco mērces, pieci lobīti valrieksti, viena ēdamkarote svaigu kapātu zaļumu.

• Pagatavošana. Valriekstus sīki sasmalcina, pievieno zaļumus, Tobasco mērci, tomātu sulu un kefīru, saputo.

Mango un jogurta dzēriens

• Sastāvdaļas. 200 ml grieķu jogurta, 100 ml pilnpiena, ledus, 200 g mango mīkstuma, divas ēdamkarotes medus.

• Pagatavošana. Visas sastāvdaļas liek blenderī un pagatavo viendabīgu, uzputotu dzērienu.

Rjaženkas krēms

• Sastāvdaļas. 400 ml rjaženkas, viena ēdamkarote želatīna (ar kaudzīti), 2–3 ēdamkarotes pūdercukura, vaniļas cukurs, 100 g konservētu persiku vai jauktu tropisko augļu konservu (bez šķidruma).

• Pagatavošana. Želatīnu uzbriedina un izšķīdina, pievieno rjaženkai kopā ar pūdercukuru un vaniļas cukuru, samaisa. Mazās saldā ēdiena veidnītēs lej nelielu rjaženkas kārtiņu, uz brīdi ievieto saldētavā, lai sastingst. Virsū kārto sagrieztus konservētos augļus, pārlej ar atlikušo jogurtu un liek ledusskapī sastingt.

Rūgušpiena un medus dzēriens

• Sastāvdaļas. Viena glāze rūgušpiena, viena ēdamkarote šķidra medus, nedaudz vaniļas cukura.

• Pagatavošana. Rūgušpienu atdzesē ledusskapī, puto ar mikseri, pievienojot medu un vaniļas cukuru. Dzēriens ir gatavs, kad veidojas putas.

• Piebilde. Ja vēlas, medus vietā var izmantot dažādus augļu sīrupus, bet vaniļas cukura vietā – kanēli.

**

Sūkalu dzēriens

ar apelsīnu sulu

• Sastāvdaļas. Glāze atdzesētu izkāstu sūkalu, divi apelsīni, divi olu dzeltenumi, viena tējkarote cukura, divas ēdamkarotes smiltsērkšķu sulas, rīvēta citrona miziņa.

• Pagatavošana. Apelsīniem izloba mīkstumu un sīki saplucina. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, saputo, pielej smiltsērkšķu sulu un pieliek apelsīnus, pielej sūkalas, puto vēl īsu brīdi, tūlīt pasniedz. Glāzēs liek salmiņus; ja vēlas, izrotā ar apelsīnu šķēlītēm.

**

RECEPTES

Rūgušpiens. Mums vissenāk pazīstamais skābpiena produkts, kura tapšanas pamatā ir pienskābā rūgšana. Rūpnieciski ražojot, pienam pievieno speciālu pienskābes streptokoku kultūras ieraugu, bet mājas apstākļos piens sarūgst, darbojoties dabiskajai piena mikroflorai. Izmanto vienkārši dzeršanai, salātiem, biezpiena pagatavošanai, noder arī pankūku mīklas iejaukšanai.

Kefīrs. Kefīru gatavo no piena ar speciāla ierauga – t.s. kefīra sēnītes – palīdzību. Ražošanas procesā kombinējas pienskābā un alkoholiskā rūgšana. Šā dzēriena dzimtene ir Kaukāza reģions. Ziemeļosetijā kefīra gatavošanas noslēpumi tikuši rūpīgi glabāti līdz pat 20. gadsimta sākumam. Pirmajam ap 1910. gadu tikt pie kefīra sēnītēm esot izdevies kādam Krievijas piensaimniekam, un tad arī sākusies kefīra tālākā izplatība. Mūsdienās kefīrs nereti tiek bagātināts ar bifidobaktērijām.

Paniņas. Tas ir blakusprodukts, ko iegūst sviesta ražošanā. Tauku daudzums paniņās ir neliels, bet tās satur bioloģiski aktīvas vielas, vērtīgas aminoskābes, vitamīnus, arī fosfolipīdus, kas labvēlīgi ietekmē holesterīna vielmaiņu.

Rjaženka. Tai raksturīga maiga garša un krēmkrāsas tonis, ko rjaženka ieguvusi, pateicoties karsēšanas gaitā karamelizētajam piena cukuram. Rjaženkas dzimtene ir Ukraina, kur to kopš seniem laikiem gatavo īpašos seklos māla podos: pienu, kam pievienots arī saldais krējums, vispirms vairākas stundas karsē augstā temperatūrā, tomēr nepieļaujot uzvārīšanos, pēc tam raudzē. Rūpnieciskā ražošanā izmanto mūsdienīgu tehnoloģiju un augstvērtīgas pienskābo mikroorganismu kultūras, kas nodrošina stabilu produkta kvalitāti. Izdzerot vienu glāzi rjaženkas, cilvēks uzņem aptuveni 25% no diennaktī nepieciešamā kalcija un 20% no fosfora diennakts devas.

Airans. Tas ir dzēriens, kuru gatavo ar Lactobacillus bulgaricus baktēriju ieraugu. Tradicionāls tjurku, ziemeļkaukāziešu, dienvidkaukāziešu un Balkānu tautām. Senos laikos klejotāji lopkopji airanu gatavoja, ielejot pienu ar ieraugu speciālā pie segliem piestiprināmā traukā. Šodien izmanto speciālu tehnoloģiju, kas rūgšanas procesā rada labvēlīgu vidi baktēriju aktivācijai. Dažādas tautas šo produktu gatavo šķidrāku vai biezāku, mēdz arī atšķaidīt ar pienu, ūdeni vai minerālūdeni.

Jogurts. Tas tiek ieraudzēts ar jogurta baktēriju Lactobacillus bulgaricus un Streptococcus termophilus kultūrām; daļai jogurta šķirņu vēl pievienotas arī alternatīvās kultūras – bifidobaktērijas un acidofilās baktērijas. Dzīvajam jogurtam baktērijas tiek pieliktas pēc piena pasterizācijas, tās tur darbojas, uzraudzē produktu un paliek tajā. Ja jogurts ir termiski apstrādāts jau pēc ieraudzēšanas, to var ilgāk uzglabāt, bet baktērijas, arī labās, iet bojā. Ir biezie, ar karotīti ēdamie, jogurti, dzeramie jogurti un jogurta dzērieni. Pēdējā laikā arvien populārāks kļūst t.s. grieķu jogurts, kam raksturīga bieza, viendabīga konsistence un salīdzinoši augstāks olbaltumvielu saturs.

Sūkalas. Tās paliek pāri biezpiena ražošanas procesā. Sūkalas pašas par sevi nav īpaši garšīgas, bet satur organiskās skābes, olbaltumvielas, vitamīnus un pienam raksturīgās minerālvielas. No sūkalām var pagatavot dzērienus, piemēram, kombinējot tos ar citrusaugļu sulām.

Tīrkultūra. Ar šādu nosaukumu dažādi ražotāji piedāvā skābpiena produktus, kas gatavoti ar pienskābo baktēriju ieraugu. Tam mēdz pievienot arī augļu piedevas.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 19 Janvārī 2012

Skatīts : 1450 reizes

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/63535-gardi-un-vienkarsi-skabpiena-dzerieni.htm

Birkas : ēšanas, veselīgākus, dzērieni, skābpiena, kefīrs, paniņas, dzērienu, produktu, rūgušpiens

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Augstsirdība - cildena cilvēka lepnuma izpausme, ar kuras palīdzību viņš valda pār sevi, tādā veidā iegūstot varu arī pār apkārtējiem.
-- Larošfuko

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 20 Aprīlī vēsturē

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    „Lai karš beigtos, Krievijai tas jāzaudē,” Davosas forumā teicis Vācijas kanclers Olafs Šolcs, „tāpēc mēs piegādāsim Ukrainai bruņojumu ciešā komunikācijā ar mūsu partneriem.” Šķiet, viens no cerīgākajiem paziņojumiem. Šodien Vācijā acīmredzot tiks apstiprināts jauns aizsardzības ministrs – Boriss Pistoriuss, kuru vieni dēvē par klasisko vācu sociāldemokrātu raudzes politiķi, citi raugās uz viņu ar piesardzību, tomēr atzīst, ka diez vai ministrs pieņems lēmumus, kas nebūs saskaņoti ar Šolca politisko pozīciju. Ja Šolca pozīcija ir tāda, kādu viņš parādīja Davosā, tad nacistiskās Krievijas noorganizētā šausmu nakts varētu iet uz rīta pusi.

    19 Janvārī 2023
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV