Gatavojot mīklu kādam konditorejas izstrādājumam, jāņem vērā dažas nianses, kas var ietekmēt produkta kvalitāti.
- Lai bulciņas un pīrāgi arī nākamajā dienā būtu mīksti, vienmēr pievienojiet mīklai atšķaidītu kartupeļu cieti.
- Lai mīkla būtu irdena un pufīga, miltus pirms pievienošanas tai jāizsijā, tādējādi atbrīvojot no nevajadzīgiem piemaisījumiem un bagātinot tos ar skābekli.
- Pīrāgu, pankūku un maizes mīklai uz puslitru šķidruma vienmēr pievienojiet ēdamkaroti mannas putraimu.
- Izņemot pienu, pievienojiet mīklai pusglāzi minerālūdens – izšķīdina tējkaroti sodas pusglāzē ūdens un viegli dzēš ar citronskābi vai etiķi. Mīklas izstrādājumi būs mīksti kā tikko cepti arī nākamajā dienā.
- Telpā, kur gatavo mīklu, nedrīkst būt caurvējš: tas veicina blīvas garoziņas veidošanos uz pīrāga.
- Jaucot rauga mīklu, visiem produktiem jābūt siltiem vai istabas temperatūrā, produkti no ledusskapja palēnina mīklas rūgšanu.
- Rauga mīklas izstrādājumiem šķidrumam vienmēr jābūt 30-35 oC siltam, jo rauga sēnītes pārāk aukstā vai karstā šķidrumā zaudē savu aktivitāti.
- Mīcot mīklu, rokām jābūt sausām.
- Pirms izstrādājumu ievietošanas krāsnī tiem jāļauj 15–20 minūtes uzbriest turpat uz plāts, tad pīrāgi labāk pacelsies cepšanas laikā un ātrāk būs gatavi.
- Rauga mīklai labāk pievienot mīkstu, nevis kausētu sviestu, tas uzlabos mīklas struktūru.
- Uz piena pamata pagatavotas mīklas pīrāgi būs gardāki, smaržīgāki, bet garoziņa ar skaistu spīdumu.
- Ja mīklā ir par daudz cukura, pīrāgi pārāk ātri kļūst brūni un pat var piedegt. Arī pati mīkla lēnāk rūgst, bet pīrāgi sanāk mazāk pufīgi.
- Taukvielas krējuma konsistencē mīklai pievieno iejaukšanas beigās, tad mīkla labāk rūgst.
- Pirms mīklai pievieno rozīnes, tās jāapviļā miltos.
- Lai gatavie pīrāgi būtu maigāki un drūpošāki, mīklā lieciet tikai olu dzeltenumus.
- Augstos pīrāgus cep uz vājas liesmas vai vidējā karstumā, lai tie vienmērīgi izceptos.
- Mīklu pīrāgam, kas cepsies uz plāts, izrullē pēc iespējas plānāku, lai varētu labi just pildījuma garšu.
Foto: LETA
- Lai pīrāga apakšējā daļa būtu sausa, izrullēto mīklu apkaisa ar kartupeļu cieti un tikai tad izklāj pildījumu.
- Mīkla nedrīkst rūgt pārāk ilgi, pietiks ar 3 stundām, lai tā nezaudētu kvalitāti.
- Rauga mīklas pīrāgus var apziest ar pienu, bet apkaisīt ar sāli, magonēm vai ķimenēm.
- Slēgtos pīrāgus pirms cepšanas apziež ar sakultu olu, pienu vai cukurūdeni, tad tie iegūst skaistu spīdīgu kārtiņu. Vislabāk izskatīsies, ja nosmērēsiet ar sakultiem olu dzeltenumiem.
- Jo mīklā vairāk taukvielu un mazāk šķidruma, jo izstrādājumi sanāk trauslāki.
- Ja mīklai pievienosiet par daudz sodas, pīrāgs iznāks tumšāks un ar nepatīkamu piegaršu un smaržu.
- Plānu mīklu vieglāk izrullēt, ja mīklas rulli aptin ar tīru linu audumu.
- Ja mīkla pārāk mitra, uz tās uzlieciet cepamā papīra gabalu un rullējiet to caur papīru.
- Smilšu mīklas izstrādājumus no veidnes jāizņem jau atdzisušus.
- Sāli mīklai pievieno tikai tad, kad iejava jau uzbriedusi.
- Ja mīkla jau uzrūgusi, bet jums tajā brīdī nav iespējas cept pīrāgus, apsedziet mīklu ar labi saslapinātu papīru, pirms tam nopurinot no tā lieko ūdeni.
- Karstus pīrāgus labāk negriezt, taču, ja tas nepieciešams, nazis pirms griešanas jāsakarsē karstā ūdenī, ātri jānoslauka un uzreiz jāgriež.
- Gatavo pīrāgu no plāts var atdalīt ar diega palīdzību.