14 Jūnijā, Sestdiena
Sievietēm :

Mīklas gatavošanas ABC

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 23 Feb 2014 , 16:16

Mīklas gatavošanas ABC

Svētdienās mēs nekur nesteidzamies - tāpēc tas var būt piemērots laiks mīklas pagatavošanai. Lūk, pāris ieteikumu, kas jāņem vērā, lai mīkla izdotos perfekta!

Gatavojot mīklu kādam konditorejas izstrādājumam, jāņem vērā dažas nianses, kas var ietekmēt produkta kvalitāti.

  • Lai bulciņas un pīrāgi arī nākamajā dienā būtu mīksti, vienmēr pievienojiet mīklai atšķaidītu kartupeļu cieti.
  • Lai mīkla būtu irdena un pufīga, miltus pirms pievienošanas tai jāizsijā, tādējādi atbrīvojot no nevajadzīgiem piemaisījumiem un bagātinot tos ar skābekli.
  • Pīrāgu, pankūku un maizes mīklai uz puslitru šķidruma vienmēr pievienojiet ēdamkaroti mannas putraimu.
  • Izņemot pienu, pievienojiet mīklai pusglāzi minerālūdens – izšķīdina tējkaroti sodas pusglāzē ūdens un viegli dzēš ar citronskābi vai etiķi. Mīklas izstrādājumi būs mīksti kā tikko cepti arī nākamajā dienā.
  • Telpā, kur gatavo mīklu, nedrīkst būt caurvējš: tas veicina blīvas garoziņas veidošanos uz pīrāga.
  • Jaucot rauga mīklu, visiem produktiem jābūt siltiem vai istabas temperatūrā, produkti no ledusskapja palēnina mīklas rūgšanu.
  • Rauga mīklas izstrādājumiem šķidrumam vienmēr jābūt 30-35 oC siltam, jo rauga sēnītes pārāk aukstā vai karstā šķidrumā zaudē savu aktivitāti.
  • Mīcot mīklu, rokām jābūt sausām.
  • Pirms izstrādājumu ievietošanas krāsnī tiem jāļauj 15–20 minūtes uzbriest turpat uz plāts, tad pīrāgi labāk pacelsies cepšanas laikā un ātrāk būs gatavi.
  • Rauga mīklai labāk pievienot mīkstu, nevis kausētu sviestu, tas uzlabos mīklas struktūru.
  • Uz piena pamata pagatavotas mīklas pīrāgi būs gardāki, smaržīgāki, bet garoziņa ar skaistu spīdumu.
  • Ja mīklā ir par daudz cukura, pīrāgi pārāk ātri kļūst brūni un pat var piedegt. Arī pati mīkla lēnāk rūgst, bet pīrāgi sanāk mazāk pufīgi.
  • Taukvielas krējuma konsistencē mīklai pievieno iejaukšanas beigās, tad mīkla labāk rūgst.
  • Pirms mīklai pievieno rozīnes, tās jāapviļā miltos.
  • Lai gatavie pīrāgi būtu maigāki un drūpošāki, mīklā lieciet tikai olu dzeltenumus.
  • Augstos pīrāgus cep uz vājas liesmas vai vidējā karstumā, lai tie vienmērīgi izceptos.
  • Mīklu pīrāgam, kas cepsies uz plāts, izrullē pēc iespējas plānāku, lai varētu labi just pildījuma garšu.

Foto: LETA

  • Lai pīrāga apakšējā daļa būtu sausa, izrullēto mīklu apkaisa ar kartupeļu cieti un tikai tad izklāj pildījumu.
  • Mīkla nedrīkst rūgt pārāk ilgi, pietiks ar 3 stundām, lai tā nezaudētu kvalitāti.
  • Rauga mīklas pīrāgus var apziest ar pienu, bet apkaisīt ar sāli, magonēm vai ķimenēm.
  • Slēgtos pīrāgus pirms cepšanas apziež ar sakultu olu, pienu vai cukurūdeni, tad tie iegūst skaistu spīdīgu kārtiņu. Vislabāk izskatīsies, ja nosmērēsiet ar sakultiem olu dzeltenumiem.
  • Jo mīklā vairāk taukvielu un mazāk šķidruma, jo izstrādājumi sanāk trauslāki.
  • Ja mīklai pievienosiet par daudz sodas, pīrāgs iznāks tumšāks un ar nepatīkamu piegaršu un smaržu.
  • Plānu mīklu vieglāk izrullēt, ja mīklas rulli aptin ar tīru linu audumu.
  • Ja mīkla pārāk mitra, uz tās uzlieciet cepamā papīra gabalu un rullējiet to caur papīru.
  • Smilšu mīklas izstrādājumus no veidnes jāizņem jau atdzisušus.
  • Sāli mīklai pievieno tikai tad, kad iejava jau uzbriedusi.
  • Ja mīkla jau uzrūgusi, bet jums tajā brīdī nav iespējas cept pīrāgus, apsedziet mīklu ar labi saslapinātu papīru, pirms tam nopurinot no tā lieko ūdeni.
  • Karstus pīrāgus labāk negriezt, taču, ja tas nepieciešams, nazis pirms griešanas jāsakarsē karstā ūdenī, ātri jānoslauka un uzreiz jāgriež.
  • Gatavo pīrāgu no plāts var atdalīt ar diega palīdzību.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 23 Februārī 2014

Skatīts : 1979 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/receptes/494892-miklas_gatavosanas_abc

Birkas : mīklu, konditorejas, mīklas, mīkla

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Olainē plūdu dēļ evakuētie cilvēki joprojām nav atgriezušies mājās

  • Plaukstas izmēra galddators "Artigo A1100"

  • Lauris Reiniks "Es skrienu"

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Ja vēlies likt pamatus tikumiskām jūtām, nedrīkst sodīt. Tikumība ir kaut kas tādā pakāpē svēts un cildens, ka to nedrīkst pazemot un nostādīt vienā pakāpē ar disciplīnu.
-- Kants

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 14 Jūnijā vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV