19 Aprīlī, Piektdiena
Sievietēm :

Baudīsim bumbierus

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 22 Sep 2018 , 17:08

Baudīsim bumbierus

Rudens augļu pārpilnībā nevajadzētu paiet garām bumbieriem – nevis tiem biezādaiņiem, kas augu gadu redzami lielveikalu plauktos, bet vissvaigākajiem vietējiem. Jāizmanto iespēja ēst šos augļus ar visu mizu, jo tieši mizā slēpjas vērtīgās balastvielas, bet zem tās ir visvairāk vitamīnu.

Ja augļu traukā līdzās ir koši āboli, sulīgas vīnogas vai smaržīgs ananass, tad bumbieris ar blāvi zaļu, lāsumainu mizu var palikt neievērots, kaut arī tas ir salds, sulīgs un patīkami kraukšķīgs. Un otrādi - ļoti skaists, liels un košs bumbieris var izrādīties pilnīgi bezgaršīgs vai pat mantojis sūrumu no saviem priekštečiem meža bumbieriem.

Tomēr tirgū vai veikalā, izvēloties augļus, skatu vispirms piesaista krāsa un forma.

Audzētāji un pārdevēji, cenšoties ieinteresēt pircēju, izdomā dažādus paņēmienus, kā piesaistīt uzmanību. Piemēram, kāds dārzkopis Ķīnā atradis veidu, kā izaudzēt bumbierus, kam ir Budas tēla apveids. Augšanas procesā katram auglim tiek uzlikta speciāla veidnīte, kuras formu tas ar laiku ieņem. Lai nebūtu jāviļas, bumbierus vislabāk pirkt tur, kur tos var iepriekš nogaršot. Ja tomēr gadās nopirkt ne pārāk gardus, tos var vārīt kompotā, ievārījumā, marinēt vai arī žāvēt. Reizēm vajag vienkārši nedaudz pagaidīt, lai bumbieri nogatavojas.

Pētnieki, kuri cenšas izsekot dažādu produktu vēsturei, cik tālu pagātnē vien iespējams, ir secinājuši, ka bumbierus cilvēki audzē jau vismaz trīs gadu tūkstošus. Senie grieķi un romieši esot šos augļus augstu vērtējuši un pazinuši dažādas šķirnes. Senie arābu dziednieki izmantojuši bumbierus, lai ārstētu plaušu kaites. Salernas kodeksā - 14. gadsimta pamācībā par veselīgu dzīvesveidu - sacīts, ka bumbieri jāvāra, lai tie nebūtu kuņģim par nastu. Arī šodien atsevišķi cilvēki turas pie uzskata, ka svaigi bumbieri ir «smaga barība». Lai gan bumbieri nevar lepoties ar rekordlielu vitamīnu saturu, tie dod zināmu daudzumu C, B1, P un PP vitamīna, kālija u.c. Bumbieros ir arī varš, kas palīdz aizsargāt organismu no atsevišķiem brīvo radikāļu veidiem, balastvielas kalpo aizcietējumu profilaksei un palīdz normalizēt holesterīna līmeni. Lai arī tas nav īpaši dokumentēts pētījumos, no pieredzes zināms, ka bumbieri reti izraisa alerģiju.

Kulinārijā bumbierus var izmantot plašāk, nekā esam pieraduši to darīt. Tie der ne tikai kompotam un citiem saldajiem ēdieniem, bet arī aukstās un karstās uzkodās kopā ar sieru, gaļas ēdieniem un salātiem. Anglijā no īpašas bumbieru šķirnes gatavo dzirkstošu alkoholisku dzērienu - periju, ko reizēm salīdzina pat ar šampanieti. Toties mājas apstākļos var pagatavot bumbieru uzlējumu vai bumbierus rumā. Arī konditorejas izstrādājumos bumbierus pagaidām izmantojam atturīgi, kaut gan iespējas ir plašas un recepšu netrūkst. Saldajos ēdienos bumbierus var padarīt izskatīgākus, ja pievieno safrānu. Arī bumbieru ievārījumu tā var padarīt skaisti koši dzeltenu. Tā kā bumbieri paši satur maz skābju un nav bagāti ar pektīnvielām, ievārījumā vai kompotā tos kombinē ar āboliem, dzērvenēm, brūklenēm, citroniem vai arī pievieno citronskābi. Izmantojot speciālos ievārījuma cukurus, var pagatavot bumbieru ievārījumu ar safrānu, džinu un citroniem vai arī - ar safrānu un čili pipariem. No vēlīno šķirņu bumbieriem, kas ir pietiekami cieti un sulīgi, iespējams spiest arī sulu.

***

Receptes

Bumbieru deserts ar kurkumu un saldējumu

Sastāvdaļas:

3 cieti bumbieri

2 ēdamkarotes brūnā cukura

šķipsniņa kurkumas

2 ēdamkarotes ūdens

saldējums pēc izvēles

piparmētru galotnītes un ogas rotāšanai

Pagatavošana:

Nomizotus bumbierus ar izņemtu serdi sagriež četrās daļās. Katliņā ūdeni ar cukuru karsē, līdz cukurs izšķīst, pievieno kurkumu, maisot uzvāra. Šajā sīrupā apviļā bumbierus. Tos liek cepamā veidnē, apslacina ar atlikušo sīrupu, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu. Dala deserta trauciņos, uzliek saldējuma bumbiņas un ogas, pasniedz.

Grilēti bumbieri ar sieru un šķiņķi

Sastāvdaļas:

4 vidēji lieli bumbieri

4 šķēlītes dūmota šķiņķa

50 g rīvēta cietā siera

50 g kapātu grauzdētu lazdu riekstu

1 ēdamkarote riekstu eļļas

1 ēdamkarote citronu sulas

salātu lapas

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izņem serdes, izcep uz grila restītēm. Uz četriem nelieliem šķīvīšiem liek zaļo salātu lapas, šķēlīti grilēta kūpināta šķiņķa, izceptās bumbieru pusītes, katrai uzkaisa sieru un riekstus. Pārlej ar eļļas un citronu sulas maisījumu.

Bumbieri ar zilo sieru

Sastāvdaļas:

5-6 bumbieri

40-50 g zilā siera

20 ml balzametiķa krēma

10 g piparmētru lapiņu

sāls

olīvu eļļa

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, izdobj serdes. Bumbierus liek veidnē ar griezuma vietu uz leju, virspusē ar nazi veido dziļus iegriezumus. Uzkaisa sāli, pārziež ar eļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūšu, uzmanot, lai bumbieri neizjūk. Sieru sagriež stienīšos atbilstoši bumbieru pusīšu skaitam, uzliek katrai gabaliņu siera, piparmētru lapiņas un ar karotīti uzliek balzametiķa krēmu. Atliek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 10 minūšu.

3B salāti

Sastāvdaļas:

1 vārīta biete

1 burkāns

2 bumbieri

1 ēdamkarote apelsīnu sulas

1 ēdamkarote laimu sulas

2 tējkarotes sezama sēkliņu

olīvu eļļa, sāls - pēc garšas

Pagatavošana:

Bieti, burkānu un bumbierus (bez serdes) sarīvē salmiņos vai uz rupjās sakņu rīves, sajauc. Pagatavo mērci no apelsīnu un laimu sulas, eļļas un sāls, pievieno salātiem. Sezama sēkliņas viegli apgrauzdē uz sausas pannas, pārkaisa salātus.

Kefīra mīklas pīrāgs ar bumbieriem

Sastāvdaļas:

1 glāze cukura

1 glāze miltu

120 ml kefīra

60 g augu eļļas

4 bumbieri

3 olas

1 tējkarote cepamā pulvera

vaniļas cukurs

pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Bumbierus nomizo, atbrīvo no serdēm un sagriež plānās šķēlītēs. Olas puto ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno eļļu, kefīru, izsijātus miltus ar cepamo pulveri, saputo viendabīgu mīklu. To lej ietaukotā veidnē vai plātī, pārliek ar bumbieru šķēlītēm, cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 50-60 minūšu. Atdzisušu griež gabaliņos; ja vēlas - pārkaisa ar pūdercukuru.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 22 Septembrī 2018

Skatīts : 651 reizi

Avots : https://nra.lv/maja/258243-receptes-baudisim-bumbierus.htm

Birkas : vitamīnu, augļu, bumbieriem, augļus, bumbierus

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Katru reizi redzot ar ko aizrāvušās sievietes, arī vīriešus, man zūd ticība, ka viņi spēj dziļi just. Šī likumsakarība ne reizi mani nav pievīlusi.
-- Šamfors

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 19 Aprīlī vēsturē

    Vai jūs atbalstītu tautas vēlētu prezidentu?
    Atbildes: 61

    „Lai karš beigtos, Krievijai tas jāzaudē,” Davosas forumā teicis Vācijas kanclers Olafs Šolcs, „tāpēc mēs piegādāsim Ukrainai bruņojumu ciešā komunikācijā ar mūsu partneriem.” Šķiet, viens no cerīgākajiem paziņojumiem. Šodien Vācijā acīmredzot tiks apstiprināts jauns aizsardzības ministrs – Boriss Pistoriuss, kuru vieni dēvē par klasisko vācu sociāldemokrātu raudzes politiķi, citi raugās uz viņu ar piesardzību, tomēr atzīst, ka diez vai ministrs pieņems lēmumus, kas nebūs saskaņoti ar Šolca politisko pozīciju. Ja Šolca pozīcija ir tāda, kādu viņš parādīja Davosā, tad nacistiskās Krievijas noorganizētā šausmu nakts varētu iet uz rīta pusi.

    19 Janvārī 2023
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV