Kā apgalvo
grāmatas "The Immune System Recovery Plan" autore un uztura
speciāliste Sūzena Blūma (Susan Blum), par organismam būtiskāko vitamīnu
trūkumu liecina noteikti simptomi, un, tiem pievēršot uzmanību, ir itin viegli
iespējams noteikt, kādu produktu īpatsvaru ikdienas ēdienkartē vajadzētu
palielināt.
1.Saplaisājuši
lūpu kaktiņi
Vitamīni un
minerālvielas, kuru trūkst: dzelzs, cinks un B grupas, jo īpaši B3, B2 un
B12, vitamīni. Bieži vien to trūkums novērots veģetāriešiem un cilvēkiem, kuri
ikdienā ievēro diētu, uzņemot pārāk maz olbaltumvielu.
Produkti, ko
ēst: Lai problēmu novērstu, iekļauj ēdienkartē mājputnu gaļu, lasi, tunci,
olas, austeres, gliemenes, saulē kaltētus tomātus, tahini, zemesriekstus un
pākšaugus, piemēram, lēcas. Lai nodrošinātu dzelzs uzsūkšanos asinīs, papildini
šos produktus ar C vitamīnu, ēdot brokoļus, papriku, kale kāpostus,
ziedkāpostus un dažādus zaļumus.
2.Sarkani
izsitumi uz sejas un citviet un matu izkrišana
Vitamīni un
minerālvielas, kuru trūkst: B7 vitamīns. Tas pazīstams arī kā biotīns un
ir viens no nozīmīgākajiem vitamīniem ādas un matu veselības nodrošināšanā. Ja
organismam piemīt spēja uzkrāt taukos šķīstošos A, D, E un K vitamīnus, tad B
grupas vitamīni, kas ir ūdenī šķīstoši, netiek noglabāti rezervēs.
Produkti, ko
ēst: Lai veicinātu B7 vitamīna uzsūkšanos, ēd vārītas vai ceptas olas,
lasi, avokado, sēnes, ziedkāpostus, sojas produktus, riekstus, avenes un
banānus!
3.Aknei
līdzīgi izsitumi uz vaigiem, roku augšdelmiem, augšstilbiem un sēžamvietas
Vitamīni un
minerālvielas, kuru trūkst: Ja esi fiksējusi šādus simptomus, organismam,
visticamāk, trūkst nepiesātināto taukskābju un A, un D vitamīnu.
Produkti, ko
ēst: Lai problēmu novērstu, izslēdz no ēdienkartes produktus, kas satur
piesātinātās un transtaukskābes, palielinot to ēdienu īpatsvaru, kas bagāti ar
nepiesātinātajām taukskābēm. Ēd lasi un citas treknas zivis, riekstus,
piemēram, mandeles un valriekstus, kā arī dažādas sēklas.
Lai vairotu
A vitamīna daudzumu organismā, ēd tumši zaļos lapu salātus un krāsainos
dārzeņus – burkānus, saldos kartupeļus, sarkano papriku. To sastāvā ir
betakarotīns, kas nepieciešams A vitamīna sintezēšanai. Savukārt D vitamīnu
vairo, pēc iespējas biežāk uzturoties saulē, kā arī lietojot piena produktus un
uzņemot A un K vitamīnus, kas nepieciešami D vitamīna uzsūkšanās procesam.
4.Roku un pēdu
tirpšana un nejutīgums
Vitamīni un
minerālvielas, kuru trūkst: B grupas vitamīni, īpaši B9, B6 un B12. To
trūkums pasliktina perifērās nervu sistēmas darbību, minētos simptomus
papildinot arī depresijai, aizkaitinātībai, nogurumam un hormonālā līmeņa
izmaiņām.
Produkti, ko
ēst: Spināti, sparģeļi, bietes, pākšaugi, olas, mīdijas, gliemenes,
austeres un mājputnu gaļa.
5.Muskuļu
krampji un sāpes pirkstos, locītavās un kāju augšstilbu aizmugurē
Vitamīni un
minerālvielas, kuru trūkst: Magnijs, kalcijs un kālijs. Konkrētie simptomi bieži tiek
novēroti cilvēkiem ar augstu fizisko slodzi, jo treniņu laikā līdz ar sviedriem
no organisma izdalās tam vajadzīgās minerālvielas.
Produkti, ko
ēst: Banāni, mandeles, lazdu rieksti, ķirši, āboli, greipfrūti,
brokoļi, tumši zaļie lapu salāti, kale kāposts, spināti, rukola.
Informācija no
Gq.ru, Health.com un webmd.com.