Tā nedēļa ir klāt, kad augstu šūposimies un metīsimies raibu olu kaujās. Nemainīgi olu krāsošana sīpolu mizās ir iecienītākā metode, tomēr daba ir pilna krāsu, kuras varam izmantot, arī daiļojot Lieldienu galveno zvaigzni - oliņas.
Absolūta klasika ir sīpolu mizas. Brūnās krāsas intensitāte un tonis ir atkarīgi no vairākām niansēm: tumšāku toni iegūsi, ja sajauksi brūnās un sarkanās sīpolu mizas. Arī olu čaumalu krāsai ir nozīme, jo baltās iekrāsosies košākas, bet, ja olas čaumala ir brūna, tad krāsa nebūs tik intensīva.
Lieldienu olas sīpolu mizās
Sastāvdaļas
- 30 vistu olas (var būt arī brūnās)
- 300 g sīpolu mizu
- 6 ēd. k. sāls
- 3 l ūdens
- Žāvēta speķa ādiņa
- Putraimi, lapiņas, pūpoliņi, marles gabaliņi, rupjs diegs
Pagatavošana
100 min.
-
Lielā katlā ielej ūdeni, sāli un sīpolu mizas. Ātri uzvāra un ļoti lēni pavāra 30 min. Ļauj 10 min. atdzist.
-
Olām ar marlīti un diegiem pietin putraimus, lapiņas un citus dekorus. Uzmanīgi liek olas mizu vārijumā, uzvāra un vēl pavāra 20 min.
-
Olas uzmanīgi izņem, atbrīvo no aptinumiem, apslauka un ierīvē ar ādiņu, lai skaisti spīd.
Lai izdodas skaistas oliņas!
Debesu zilās Lieldienu olas
Sastāvdaļas
- Ola
- 1 neliels sarkanais kāposts
- 2-3 l ūdens
- 1 ēd. k. etiķa
- 1-2 ēd. k. sāls
Pagatavošana
480 min.
-
Sagriež kāpostu strēmelītēs. Nav jāgriež pārāk smalki. Liek katliņā.
-
Kāpostus uzvāra, pievienojot etiķi un sāli. Novārījumu atdzesē un liek iekšā olas. Liek vārīties ~ 15 min.
-
Kad olas gatavas, ļauj tām nostāvēties 30 min. vai visu nakti, ja ir laiks.
Lai skaistas oliņas!
Pavasarim piestāv zaļš un dzeltens, tāpēc, ja vēlies, lai olas groziņā visās varavīksnes krāsās, jāizmēģina arī šīs divas metodes. Zaļas olas varēsi iegūt, ja izmantosi nātres, spinātus, pētersīļus un pat lociņus. Dzeltenā krāsa ir kurkumas rokraksts, bet, ja tā nav atrodama garšvielu plauktā, vari mēģināt ar kumelītēm vai kariju. Eksperimentēt nav aizliegts, tāpēc katliņā vari salikt arī kopā visus zaļos elementus un arī dzeltenos.
Zaļā krāsa īpaši neiebildīs pret dabiski brūnu čaumalu, taču, cerot uz dzeltenām, baltu olu izvēle gan ir teju obligāta, ja vēlies skaistu rezultātu.
Nātrēs krāsotas Lieldienu olas
Vienā novārījumā iespējams nokrāsot vairākas porcijas olu.
Sastāvdaļas
- Ola
- 1 liela bunte nātru
- 2 tējk. etiķa
- 2 ēd. k. sāls
- 2-3 l ūdens
Pagatavošana
720 min.
-
Novāra nātres, pievienojot sāli un nedaudz etiķa. Novārījumu atdzesē, karstā ieliekot olas, tās var sasprāgt.
-
Liek vārīties olas, olas vāra kā ierasts 7-10 minūtes.
-
Olas atstāj katlā līdz nākamajai dienai, lai tās būtu kārtīgi nokrāsojušās.
Lai izdodas skaistas!
Saulainās kurkumas Lieldienu olas
Sastāvdaļas
- Ola
- 4 ēd. k. kurkumas
- 1 ēd. k. etiķa
- 2-3 l ūdens
Pagatavošana
30 min.
-
Katliņā sajauc ūdeni, kurkumu un etiķi.
-
Liek katliņā olas un vāra 15 - 30 minūtes.
-
Ņem ārā no novārījuma un ļauj atdzist. Ja ir laiks, atstāj ilgāk kurmumas novārījumā, lai intensīvāka krāsa.
Lai skaistas olas!
Romantiski rozā biešu Lieldienu olas
Sastāvdaļas
- Ola
- 2-3 nelielas sarkanās bietes
- 2-3 l ūdens
- 1 ēd. k. etiķa
- 1-2 ēd. k. sāls
Pagatavošana
70 min.
-
Sagriež bietes, pārlej ar ūdeni, ieber ieber sāli un vāra līdz ūdens iekrāsojies kārtīgi sārts.
-
Pievieno etiķi un liek vārīties olas. Vāra olas kā ierasts 7 - 10 minūtes.
-
Ņem katliņu nost no uguns, ļauj olām nostāvēties biešu varījumā 10 min. - 1 h.
Lai skaistas olas!