Stipru paģiru gadījumā neiesaka atkal lietot alkoholu («lāpīties»), jo tas simptomus nemazinās, tikai attālinās, tāpat nevajadzētu lietot stipru kafiju, jo tā noslogo sirdi un atūdeņo organismu.
1. Alkoholu nekad nav ieteicams lietot tukšā dūšā. Ja iepriekš
zināms, ka vakarā lietosi alkoholu, īsi pirms svinībām izēd šķīvi miežu,
griķu vai auzu biezputras — tā kalpos par kuņģa «oderi», kas absorbēs
alkoholu. Iesaka ēst arī skābu kāpostu ēdienus.
2. Stipru paģiru
gadījumā neiesaka atkal lietot alkoholu («lāpīties»), jo tas simptomus
nemazinās, tikai attālinās, tāpat nevajadzētu lietot stipru kafiju, jo
tā noslogo sirdi un atūdeņo organismu. Ja vien alkohola upuris spēj kaut
ko ieēst, labākās pretpaģiru «zāles» ir barojošas, veselīgas brokastis,
piemēram, tā sauktās angļu brokastis — ceptas olas ar speķi vai vācu
klasiskās «paģiru brokastis» — siļķu rolmopši un skābēti gurķi. Tomēr,
ja negribas ēst vai ja moka nelabums, ēdienu var aizvietot ar stipru
buljonu.
3. Ja gadījies iedzert pārāk daudz, pirms gulētiešanas
jāizdzer liela krūze (vismaz puslitrs) ūdens vai negāzēta minerālūdens.
Ūdens palīdzēs organismam atbrīvoties no indēm, ko izdala aknas, noārdot
alkoholu. Organismu efektīvi atindē piens un kefīrs, taču iedarbīgāki
šie dzērieni būs, ja tos iedzers iepriekšējā vakarā pirms došanās gulēt,
nevis no rīta.
4. Arī nākamajā rītā jādzer daudz ūdens un
sulas, īpaši — tomātu, biešu, skābētu kāpostu un citu dārzeņu sulas, kā
arī svaigi spiestas citrusaugļu sulas — tās palīdzēs atjaunot cukura
līmeņa līdzsvaru asinīs un apgādās organismu ar ūdeni. Tomātu sulai var
pievienot maltus melnos piparus un smalki sakapātu seleriju kātus, bet
biešu sulai — rīvētu ābolu. Ja dzer kefīru, tam var pievienot šķipsnu
maltu melno piparu, sāli, 1/2 tējkarotes cukura un tējkaroti
sasmalcinātu pētersīļu. Dzert var arī ūdenī izšķīdinātu C vitamīnu.
5.
Labākais līdzeklis pret paģirām ir ciešs, vismaz 10 līdz 12 stundu,
miegs. Ja nākamajā rītā pēc alkohola lietošanas agri jāceļas un jāiet uz
darbu, ieteicama ir kontrastduša — pamīša skalošanās ļoti vēsā un
karstā ūdenī. Nav ieteicams iet vannā, jo siltā ūdenī var ātri aizmigt.
Pret paģirām labi palīdz pirts, bet sirds slimniekiem no tās jāizvairās.
6.
Pret paģirām palīdz dabiskie saldumi, piemēram, medus un ievārījums, jo
tie cīnās ar pamazināto cukura līmeni organismā. Ieteikums: 5
ēdamkarotes medus sajauc ar 5 ēdamkarotēm citrona sulas uz diviem
litriem ūdens. Šķidrumu pamazām izdzer visas dienas laikā. Ja
nepieciešams, var pagarināt jaunu porciju.
7. Var izmēģināt
leģendāro pretpaģiru kokteili «Prērijas austere». Glāzē ielej 1/2
tējkarotes Vustēršīras mērces, tējkaroti olīveļļas, 2 ēdamkarotes asās
tomātu mērces, mazliet Tabasko mērces, pārkaisa sāli un piparus.
Kokteiļa vidū uzmanīgi ieliek vienu veselu olas dzeltenumu un pārkaisa
ar saldās paprikas pulveri. Nemaisa un dzer vienā piegājienā.
8.
Maigāka pretpaģiru kokteiļa recepte: mikserī ielej 200 g svaigi
spiestas apelsīnu sulas, pievieno vienu šķēlēs sagrieztu, nemizotu
citronu (sēkliņas izņem), 100 g medus un jēlas olas dzeltenumu. Visu kuļ
aptuveni 5 minūtes un izdzer.
9. Var izmēģināt arī zaļumu
kokteili. Glāzē kefīra iemaisa ēdamkaroti citrona sulas, nedaudz piparu
un sāls, pēc garšas pievieno svaigus garšaugus (piemēram, sakapātus
lociņus, dilles, seleriju, baziliku, skābenes).
Avots: Kā būt veselai. Sievišķīgas viltības, R.: Zvaigzne ABC.