15 Jūnijā, Svētdiena
Sievietēm :

Gribi būt vesels - diedzē sēklas!

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Veselība

Palielināt Samazināt 16 Feb 2011 , 05:35

Gribi būt vesels - diedzē sēklas!

Diedzētu sēkliņu asni gan iepriecina nepacietīgākos pavasara gaidītājus, gan ir vērtīgs vitamīnu avots gada tumšākajos mēnešos novārdzinātajam organismam. Ja telpas noformējumam derēs jebkuras sēklas(piemēram, sēšanai paredzēti kodināti graudi), tad jāatceras, ka uzturam drīkst izmantot tikai speciāli tam paredzētās (lai atbilstu kvalitātes standartiem).

«Ja sēklas diedzē ēšanai, tad jārēķinās, ka katrai ģimenei šo sēklu pielietojums un apjoms būs dažāds. Citi apēdīs tējkaroti dīgstu, citi pievienos ēdienam, tā izlietojot vairāk. Sākumā varētu pamēģināt izdiedzēt divas paciņas sēklu kas parasti visiem garšo un sadīgst vienā laikā. Piemēram 50 g redīsu sēklas un 40 g zirņus. Savukārt, ja izvēlas diedzēt telpas noformējumam, tad vajag tik daudz sēklu, lai vienmērīgi noklātu izvēlēto trauku. Būtiski trauku dīgstiem izvēlaties tādu, lai sēkliņas nav pārāk biezā kārtā. Tāpat jāraugās, lai visas būtu vienmērīgi mitras,» pieredzē dalās veikalu tīkla «K-Rauta» dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.

Visbiežāk diedzēšanai uzturam nopērkamo sēklu paciņu svars ir līdz 90 gramiem. Pastāv vairākas metodes, lai iegūtu sulīgi zaļos brokoļu, sinepju,redīsu, Ķīnas pupiņu u.c. uzturam paredzēto sēklu dīgstus.

Viens variants ir sēklu diedzēšana, izmantojot samitrinātu drānu(piemēram, marle). Drānu samitrina, izklāj uz izvēlētā šķīvja, vienmērīgi pārkaisa ar sēklām un visu pārklāj ar vēl vienu mitras drānas kārtu. Tā sēklas diedzē starp divām drānām, bet mīnuss, ka krāsainās sēklas var iekrāsot drānu. Drāna jāmitrina, kad tā kļūst sausa, aptuveni vienu reizi dienā. Dīgsti parādīsies pēc dažām dienām.

Vēl viens variants ir izbērt sēkliņas uz šķīvja, samitrināt un vairākas reizes dienā skalot. Tomēr ar sēkliņu skalošanu jāuzmanās, lai tās, vai tikko uznācis asns neiekalstu. Tas var viegli notikt,ja neesam mājās, jo parasti jau istabās ir silts, bieži sauss gaiss, atgādina veikalu tīkla «K-Rauta» dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare.

Sēklas var mēģināt diedzēt arī ar biezu papīra dvieļa palīdzību. Sēklas iemērcē pa nakti siltā ūdenī. No rīta liek uz šķīvja starp sagatavotajiem mitrajiem papīra dvieļiem. Ja dvieļi kļūst sausi, uzsmidzina ūdeni ar smidzinātāju vai augšējo dvieļa kārtu nomaina ar samitrinātu.

Uzturā vērtīgākie ir tikko izdīgušie
Mūsu ikdienā lielu īpatsvaru sastāda rūpnieciski pārstrādāta pārtika, tad noteikti papildus jāparūpējas par tādu produktu iekļaušanu ēdienkartē,  kas satur vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, fitoncīdus, enzīmus un citus bioloģiski aktīvus komponentus. Tie būtu svaigi, termiski  neapstrādāti dārzeņi, augļi, ogas, zaļumi, kā arī dīgsti.

«Dīgsti šai ziņā ir īpaši vērtīgs papildinājums mūsu ikdienas ēdienkartei. Tie satur gan E, C un B grupas vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus(kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, mangānu, cinku u.c.), enzīmus, ēteriskās eļļas. To iekļaušana ēdienkartē uzlabo gremošanas procesus, stiprina organisma imunitāti, sirds un asinsvadu sistēmu, optimizē nervu sistēmas darbību, kā arī paaugstina fiziskās un garīgās darba spējas,» uzsver diētas ārsts Dr. Andis Brēmanis.

Graudi un sēkliņas paši par sevi ir bagātīgs  vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu avots, bet visas šīs vērtīgās vielas ir aizsargātas ar grauda apvalku, tādēļ to izmantojamība, dažkārt, ir ļoti zema.  Diedzēšanas procesā graudos un sēkliņās esošās barības vielas kļūst pieejamākas, aktivizējas fermenti un enzīmi, tādējādi dīgsti, pat lietoti nelielos apjomos, lieliski bagātina mūsu ēdienkarti, par dīgstu lietderību uzturā saka diētas ārsts Dr. Andis Brēmanis. Viņš iesaka uzturā izmantot jau knapi sadīgušas sēkliņas, visoptimālāk, ja dīgsts nepārsniedz pāris centimetrus garumā. Stipri pārauguši dīgsti var kļūt rūgteni un būs mazāk vērtīgi.

Savukārt restorāna «Ostas skati» šefpavārs Ēriks Līvmanis savā praksē labprāt izmanto dīgstus, piemēram, diedzētas Ķīnas pupiņas. Plašs to pielietojums ir ķīniešu, kā arī japāņu un korejiešu virtuvēs - bagātas ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī minerālvielām. Ķīnas pupiņas īpaši bagātas ir ar magnēziju, kāliju, dzelzi, kalciju. Turpretim tajās ir mazs nātrija un hlora saturs, kas ir svarīgi, ja uzturā vēlas ierobežot sāls daudzumu. Diedzētās Ķīnas pupiņas ir bagātas ar vitamīniem B, B2,B1,B6,E un D, lecitīnu un nepiesātinātām taukskābēm, kas ir barība nervu sistēmai. Tās var lietot svaigā veidā vienas pašas vai arī kopā ar rīsiem, kopā ar citiem dārzeņiem.

Restorāna «Ostas skati» šefpavārs Ēriks Līvmanis iesaka pašiem pagatavot «Balto redīsu salātus ar viegli marinētu tunci, diedzētām Ķīnas pupiņām un sezama eļļas mērci»,

Pagatavošana
Tunča fileju plāni sagriež, pārkaisa ar baltajiem pipariem, sāli, citronu un sezama eļļu. Ļauj tuncim iemarinēties aptuveni 20 minūtes
Plāni sagriež redīsus.
Kārto tunci, redīsus vairākās kārtās pievienojot dažādus lapu salātus. Pārlej kārtojumu ar sezama eļļas mērci un dekorē ar diedzētajām Ķīnas pupiņām.

Pašu diedzēti zaļumi acu priekam
Šādu dīgstu noformēšanai iespējams rast dažādus risinājumus. Var izmantot, piemēram, dažādus puķu paliktņus, kam ir dažādas formas un krāsas, iesaka veikalu tīkla «K-Rauta» dizainere, interjera konsultante Jeļena Švābe. Šos paliktņus vēlāk jau var ielikt dekoratīvos pītajos groziņos, tādā veidā  tie izskatīsies dabīgāk. Tāpat ir iespēja noformēt ar krāsainajām salmu šņorītēm, tās var paplucināt un izveidot kādu interesantu formu ārpus paliktņa ar dabīgajiem augiem. «Klasiski un gaumīgi izskatīsies parasts māla puķu pods, kurā bez zālītes var ievietot diedzētos zaļumus ar visu trauciņu, uz kura tie diedzēti. Atkarībā no gaidāmajiem svētkiem šādu kompozīciju var papildināt ar dažādiem tiem raksturīgiem aksesuāriem. Piemēram, pirms Lieldienām var likt lietā dekoratīvās olas un zaķīšus, izdekorēt groziņa malu ar spalviņām. No diedzētiem zaļumiem veidotu kompozīciju droši var pasniegt kā dāvanu,» ierosina «K-Rauta» dizainere, interjera konsultante Jeļena Švābe.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 16 Februārī 2011

Skatīts : 2654 reizes

Avots : http://www.apollo.lv/portal/sieviete/articles/229561

Birkas : ēšanai, vitamīnu, sēklas, diedzē, diedzēšanai, organismam, graudi, diedzētu, sēkliņu, vesels

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Ķegumā uzvar Hendrikss/Liepiņš un izvirzās PČ vadībā

  • Pēdējā pārbaudes spēlē uzvara

  • 'Zebras' testā - antīks motocikls ar blakusvāģi

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Asaras ļaunu cilvēku neaizkustina, bet priecē.
-- Publijs Sīrs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 15 Jūnijā vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV