Mango mērce
Sagriež mango gabaliņos un sablenderē. Mango mērcei pievieno sāli un aso čili, to var pasniegt pie zivju ēdieniem. Mango mērci bez sāls un čili lieto arī pie dažādiem desertiem.
Meža ogu mērce
Dažādas meža ogas sablenderē kopā ar cukuru. Ogu mērce lieliski derēs ar visparastāko plombīra saldējumu, īpaši noder pie dažādiem šokolādes desertiem.
Dzērveņu mērce
1 kg dzērveņu vāra 300 g ūdens. Tad caur sietu izberž, pievieno cukuru, citrona sulu un nedaudz kanēļa. Iebiezina ar kartupeļu cieti. Pasniedz ar dažādiem desertiem.
Ābolu mērce
6 ābolus nomizo, sagriež kubiņos un vāra katlā 200 ml ūdens. Pēc garšas pievieno kanēli un cukuru, kamēr āboli izvārījušies un veidojas mērces konsistence. Mērcei var pievienot nedaudz čilli, tad tā būs asa, un to varēs pasniegt ar gaļas ēdieniem. Ābolus var sajaukt ar dzērvenēm attiecībā 50:50 un vārīt, neļaujot ogām pilnībā izkust. Šī mērce labi saderēs ar putnu gaļas ēdieniem.
Pikantā medus mērce
3 ēdamkarotes medus + 10 g uz rupjās rīves sarīvēta ingvera, 1–2 tējk. citrona sulas un naža gals kanēļa. Visu samaisa un pasniedz ar saldējumu.
Apelsīnu asā mērce
Norīvē diviem apelsīniem miziņu, un augļus saspiež plaukstā, iztecina sulu. Salej katlā, pievieno cukuru vai medu,15 g sviesta, nedaudz brendija, un visu kopā uzvāra. Pasniedz pie plānajām pankūkām.
Mārrutku mērce salātiem
200 g saldā krējuma labi saputo un pievieno 80 g mārrutku. Tad pievieno uz smalkās rīves 150 g ābolu, sāli un cukuru pēc garšas. Pasniedz ar salātiem.