Grilēti cukini ar baklažāniem
3
jaunie cukini, 2 vidēji baklažāni, 8 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote
sāls, ½ tējkarotes melno piparu, 2 paciņas mini mozarella siera,
1
kastīte ķirštomātiņu, zaļumi, rukola. Dārzeņus sagriež 0,7 – 1 cm biezās
šķēlēs. Apmērcē eļļā (saulespuķu, kukurūzas, olīveļļā, neder rapšu, jo
tā neiztur augstu temperatūru, viss var apdegt), pievieno sāli, piparus
vai citas garšvielas pēc vēlēšanās. Liek uz restēm. Apgroza, un desmit
minūtēs gatavs! Liek uz šķīvja, pievieno svaigos ķirštomātiņus, mini
mozarellu un apbārsta ar rukolu, var likt jebkādus citus zaļumus vai
salātu lapas.
|
Grilēta paprika ar sieru
4
lielas sarkanās paprikas, 300 g svaigā siera ar garšvielām, sāls,
malti melnie pipari. Papriku sagriež palielos gabalos, sieru – biezās
šķēlēs, visu apslaka ar eļļu, var pievienot sāli un piparus, un grilē,
līdz iegūst zeltainu krāsu.
|
Karstais lavašs
1 lielā lavaša maize, 1 paprika, 4 – 5 ēdamkarotes tomātu pastas, 250 g
Krievijas siera, sāls un pipari, zaļumi. Lavašam uz vienas puses saliek
smalki sagrieztu papriku, sarīvētu Krievijas sieru, nedaudz pārlej ar
tomātu mērci, pievieno zaļumus, sāli, piparus, var pielikt arī svaigus
tomātus. Apslaka ar eļļu, lai uz uguns nesažūst. Cep tikai 3 – 5
minūtes, līdz siers izkūst, bet lavašs nesadeg.
|
Ziedkāpostu majonēze
1
vidējs ziedkāposts,
250 ml olīveļļas,
1 – 2 ēdamkarotes cukura,
1
ēdamkarote sāls, ½ tējkarotes kurkumas,
½ tējkarotes maltu melno
piparu,
2 – 3 ēdamkarotes citrona sulas. Sagriež ziedkāpostu un vāra
nelielā ūdens daudzumā, kamēr mīksts. Tad nokāš un atdzesē (ja
gatavosiet šo majonēzi no silta ziedkāposta, nekas nesanāks, jo
sastāvdaļas nesajauksies vienmērīgā masā!). Atdzesētu ziedkāpostu samaļ
blenderī. Maļot pievieno cukuru, sāli, citrona sulu un kurkumu. Pamazām
pielej olīveļļu. Pēc tam kuļ vismaz piecas minūtes. Ļoti maiga un
patīkama garša! Lieliski der ne tikai pie grilētiem ēdieniem, bet arī ar
svaigu, tikko ceptu maizīti, jaunajiem kartupeļiem. No receptē dotā
daudzuma sanāk aptuveni puslitrs mērces.
|
Avokado – seleriju mērce
4 – 5 seleriju kāti, 3 – 4 avokado, 0,5 l skābā krējuma, 1 ½ tējkarotes
sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 2 – 3 ēdamkarotes citrona sulas.
Avokado
notīra, sagriež gabaliņos, seleriju kātus tāpat. Visas sastāvdaļas
saliek blenderī un kuļ, kamēr veidojas viendabīga masa. Garšas dažādībai
var pielikt arī kukurūzu, zirnīšus vai rīvētu sieru. Garšo maigi,
smaržo izcili! Iznāk aptuveni 750 ml mērces.
|
Pesto
50 g svaigu bazilika lapiņu,
50 g seleriju vai pētersīļu lapiņu,
2
ēdamkarotes ciedru riekstu,
4 ēdamkarotes smalki sarīvēta cietā siera,
2 ķiploku daiviņas,
2 ēdamkarotes ūdens,
125 ml olīveļļas,
1 – 1 ½
tējkarotes sāls,
½ tējkarotes maltu melno piparu.
Blenderī vai
virtuves kombainā samaļ baziliku, seleriju vai pētersīļu lapas, ciedru
riekstus, ķiplokus kopā ar olīveļļu, sāli un pipariem. Maisījumu liek
bļodā un pievieno smalki sarīvētu sieru un verdošu ūdeni. Izmaisa un
noliek ledusskapī (nedaudz pastāvējusi, pesto iegūst labāku garšas
buķeti). Klasisko pesto gatavo tikai no bazilika lapiņām – dārgi, ja
jāpērk, tāpēc daudzi iztiek ar pētersīļu vai seleriju lapiņām, un arī
iznāk garda mērce – aptuveni 250 – 300 ml.
|
Vieglā majonēze
Majonēze ātri bojājas, jo tajā ir izmantotas olas. Dārza svētkos
saulītē to nevar ilgi turēt, tāpēc piedāvājam alternatīvu – majonēzi bez
olām!
1 kārba pasterizēta piena bez cukura,
500 ml olīveļļas, 1
tējkarote melnā jeb akmens sāls,
2 tējkarotes sinepju,
4 ēdamkarotes
citrona sulas,
½ tējkarotes maltu melno piparu.
Visas sastāvdaļas,
izņemot citrona sulu, ielej blendera traukā, saputo baltā masā un tad
pakāpeniski pievieno citrona sulu, kamēr majonēze sabiezē. Atkarībā no
eļļas kvalitātes nepieciešamas 3 – 4 ēdamkarotes sulas. Citrona sula
jālej kulšanas procesā pamazām, lai majonēzi nesarautu lielā, biezā
kunkulī (ja tā noticis, atšķaida ar krējumu, citādi nav lietojama).
Majonēzes izcilo garšu dod melnais sāls, saukts arī par akmens sāli,
kurš ir viegli sārts ar izteiktu olu garšu. Nopērkams lielajos garšvielu
veikalos, kā arī veikalā "Hanuman" (Rīgā, Kr. Barona ielā 56). Iznāk ap
750 ml majonēzes, kuru var nedēļu uzglabāt ledusskapī.
|