Grilēti cukini ar baklažāniem 3 jaunie cukini, 2 vidēji baklažāni, 8 ēdamkarotes olīveļļas, 1 tējkarote sāls, ½ tējkarotes melno piparu, 2 paciņas mini mozarella siera, 1 kastīte ķirštomātiņu, zaļumi, rukola. Dārzeņus sagriež 0,7 – 1 cm biezās šķēlēs. Apmērcē eļļā (saulespuķu, kukurūzas, olīveļļā, neder rapšu, jo tā neiztur augstu temperatūru, viss var apdegt), pievieno sāli, piparus vai citas garšvielas pēc vēlēšanās. Liek uz restēm. Apgroza, un desmit minūtēs gatavs! Liek uz šķīvja, pievieno svaigos ķirštomātiņus, mini mozarellu un apbārsta ar rukolu, var likt jebkādus citus zaļumus vai salātu lapas. |
Grilēta paprika ar sieru 4 lielas sarkanās paprikas, 300 g svaigā siera ar garšvielām, sāls, malti melnie pipari. Papriku sagriež palielos gabalos, sieru – biezās šķēlēs, visu apslaka ar eļļu, var pievienot sāli un piparus, un grilē, līdz iegūst zeltainu krāsu. |
Karstais lavašs 1 lielā lavaša maize, 1 paprika, 4 – 5 ēdamkarotes tomātu pastas, 250 g Krievijas siera, sāls un pipari, zaļumi. Lavašam uz vienas puses saliek smalki sagrieztu papriku, sarīvētu Krievijas sieru, nedaudz pārlej ar tomātu mērci, pievieno zaļumus, sāli, piparus, var pielikt arī svaigus tomātus. Apslaka ar eļļu, lai uz uguns nesažūst. Cep tikai 3 – 5 minūtes, līdz siers izkūst, bet lavašs nesadeg. |
Ziedkāpostu majonēze 1 vidējs ziedkāposts, 250 ml olīveļļas, 1 – 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls, ½ tējkarotes kurkumas, ½ tējkarotes maltu melno piparu, 2 – 3 ēdamkarotes citrona sulas. Sagriež ziedkāpostu un vāra nelielā ūdens daudzumā, kamēr mīksts. Tad nokāš un atdzesē (ja gatavosiet šo majonēzi no silta ziedkāposta, nekas nesanāks, jo sastāvdaļas nesajauksies vienmērīgā masā!). Atdzesētu ziedkāpostu samaļ blenderī. Maļot pievieno cukuru, sāli, citrona sulu un kurkumu. Pamazām pielej olīveļļu. Pēc tam kuļ vismaz piecas minūtes. Ļoti maiga un patīkama garša! Lieliski der ne tikai pie grilētiem ēdieniem, bet arī ar svaigu, tikko ceptu maizīti, jaunajiem kartupeļiem. No receptē dotā daudzuma sanāk aptuveni puslitrs mērces. |
Avokado – seleriju mērce 4 – 5 seleriju kāti, 3 – 4 avokado, 0,5 l skābā krējuma, 1 ½ tējkarotes sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 2 – 3 ēdamkarotes citrona sulas. Avokado notīra, sagriež gabaliņos, seleriju kātus tāpat. Visas sastāvdaļas saliek blenderī un kuļ, kamēr veidojas viendabīga masa. Garšas dažādībai var pielikt arī kukurūzu, zirnīšus vai rīvētu sieru. Garšo maigi, smaržo izcili! Iznāk aptuveni 750 ml mērces. |
Pesto 50 g svaigu bazilika lapiņu, 50 g seleriju vai pētersīļu lapiņu, 2 ēdamkarotes ciedru riekstu, 4 ēdamkarotes smalki sarīvēta cietā siera, 2 ķiploku daiviņas, 2 ēdamkarotes ūdens, 125 ml olīveļļas, 1 – 1 ½ tējkarotes sāls, ½ tējkarotes maltu melno piparu. Blenderī vai virtuves kombainā samaļ baziliku, seleriju vai pētersīļu lapas, ciedru riekstus, ķiplokus kopā ar olīveļļu, sāli un pipariem. Maisījumu liek bļodā un pievieno smalki sarīvētu sieru un verdošu ūdeni. Izmaisa un noliek ledusskapī (nedaudz pastāvējusi, pesto iegūst labāku garšas buķeti). Klasisko pesto gatavo tikai no bazilika lapiņām – dārgi, ja jāpērk, tāpēc daudzi iztiek ar pētersīļu vai seleriju lapiņām, un arī iznāk garda mērce – aptuveni 250 – 300 ml. |
Vieglā majonēze Majonēze ātri bojājas, jo tajā ir izmantotas olas. Dārza svētkos saulītē to nevar ilgi turēt, tāpēc piedāvājam alternatīvu – majonēzi bez olām! 1 kārba pasterizēta piena bez cukura, 500 ml olīveļļas, 1 tējkarote melnā jeb akmens sāls, 2 tējkarotes sinepju, 4 ēdamkarotes citrona sulas, ½ tējkarotes maltu melno piparu. Visas sastāvdaļas, izņemot citrona sulu, ielej blendera traukā, saputo baltā masā un tad pakāpeniski pievieno citrona sulu, kamēr majonēze sabiezē. Atkarībā no eļļas kvalitātes nepieciešamas 3 – 4 ēdamkarotes sulas. Citrona sula jālej kulšanas procesā pamazām, lai majonēzi nesarautu lielā, biezā kunkulī (ja tā noticis, atšķaida ar krējumu, citādi nav lietojama). Majonēzes izcilo garšu dod melnais sāls, saukts arī par akmens sāli, kurš ir viegli sārts ar izteiktu olu garšu. Nopērkams lielajos garšvielu veikalos, kā arī veikalā "Hanuman" (Rīgā, Kr. Barona ielā 56). Iznāk ap 750 ml majonēzes, kuru var nedēļu uzglabāt ledusskapī. |
Mērcītes
Grilēti dārzeņi bez labas mērcītes nav baudāmi! Piedāvājam variantus, lai katrs var izvēlēties savām garšas kārpiņām atbilstošāko piedevu.
Svarīgi
• Lai produkti labi izceptos, svarīgi ir pareizi sagatavot ogles. Tās apmēram pusstundu ir jādedzina, kamēr pārklājas ar gaišu pelnu kārtiņu un iekšpusē kvēlo, nevis deg ar liesmu. Briketes jādedzina nedaudz ilgāk.
• Ja grilējamos produktus ver uz koka iesmiem, ieteicams tos vismaz 12 stundas pamērcēt ūdenī, citādi iesmi sadeg.
• Produkti izcepas ātrāk un kvalitatīvāk, ja grilam var uzlikt vāku, kas nodrošina vienmērīgāku siltuma sadali.
• Burkānus, kukurūzas vālītes un kolrābjus pirms grilēšanas vērts nedaudz pavārīt, citādi tie vidū neizcepas.
• Pirms grilēšanas nav ieteicams produktiem kā garšvielu izmantot paprikas pulveri, jo tas sadeg, radot rūgtu piegaršu, turpretim timiāns, rozmarīns un lavanda, uzliekot uz karstām oglēm, rada patīkamu aromātu. Daudzas sausās garšvielas mēdz dot rūgtu piegaršu, tāpēc labāk produktus ilgāk paturēt marinādē.
• Dārzeņus un augļus var grilēt folijā, tad tie nepiedeg, ir sulīgi ar izcili maigu garšu. Pamēģiniet grilēt arī banānus, ananasu šķēlītes un ābolus! Var apkaisīt ar cukuru un kanēli, ieziest ar medu.
• Garda ir bagete, pārgriezta uz pusēm, apsmērēta ar ķiploku sviestu un 5 minūtes grilēta uz oglēm!