22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Grilēšana - tikai tusiņu papildu nodarbe? Kā, ko un cik ilgi grilēt

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 11 Aug 2011 , 14:38

Grilēšana - tikai tusiņu papildu nodarbe? Kā, ko un cik ilgi grilēt

Lai gan grilēšana daudziem liekas kā tāda papildu nodarbe "tusiņu" laikā, kad pietiek uzmest gaļu, zivis vai dārzeņus uz restēm, lai tā sanāktu garda, tas tomēr ir aplams priekšstats. Kaut vai tāpēc, ka bieži vien paši brīnāmies, kāpēc grila restorānos vai bāros, vai pie kāda cilvēka mājās, kas gatavošanu uz grila neuzskata par "tusiņu", rezultāts vienmēr ir sulīgāks, aromātiskāks un maigāks. Jā, tā tas ir – lai cik mums gribētos gan peldēt, gan grilēt, gan dzert vienlaicīgi, arī pieskatīt bērnus un vēl pagatavot desmit citus ēdienus, tas nav īsti iespējams un nebūtu prātīgi pat mēģināt tā darīt.
Grilēšana ir pavisam vienkāršs process, bet tas prasa pieskatīšanu.  Ēdiens tiek gatavots, to cepot no vienas puses, no apakšas, un liela daļa gaļas, zivs vai dārzeņu sulas tek virsū uz karstuma avota (tātad nav savācamas) un var radīt liesmu, tāpēc ēdiens apdeg un saņem nelabvēlīgas vielas. Un tad var gadīties, ka uz šķīvja būs jāliek nevis viegli dūmakains, sulīgs, saldens un aromātisks rezultāts, bet gan sauss un viegli apdedzis, neveselīgs gaļas gabals.

Tieši tāpēc grilējot ir svarīgi ļoti lielu uzmanību pievērst grilēšanas procesam un ieteikumiem. Lai beigās sanāktu labs, gards un sulīgs rezultāts, pavisam noteikti ir jāievēro dažādi grila sagatavošanas un grilēšanas noteikumi un veidi, padomi un idejas. Bet tikpat svarīgi ir saprast, cik ilgi kādu gaļas, zivs vai dārzeņa gabalu grilēt. Viens no grilēšanas speciālistiem - grilu ražotājs "Weber" - vairāku gadu laikā ir izstrādājis dažādas vadlīnijas, izpētījis laikus un veidus, kā, cik ilgi un kādus gabalus pareizāk grilēt.

Padomi:

  • Pirmais un svarīgākais noteikums - nekad nesāc grilēt, kad ir vēl liesmas. Tas veicina nevis garšīgu rezultātu, bet gan neveselīgo vielu paliekas uz gaļas, negaršīgu aromātu.
  • Otrs, tikpat svarīgs noteikums kā pirmais - izvēlies LABAS kvalitātes gaļu, vislabāk - bioloģisku.
  • Centies visiem gaļas gabaliem pirms cepšanas nogriezt visus taukus (jo to pilēšana uz oglēm veicina liesmas izdalīšanos).
  • Ja izmanto eļļainas marinādes, tad, pirms gaļu liec uz restēm, to ar salveti noteikti nosusini, citādi eļļa radīs liesmas un gala rezultāts atkal būs slikts un neveselīgs. 
  • Cūkgaļas desiņas - vislabāk cept ilgāku laiku, lēnām un ik pa laikam apgriežot, lai tās ir pilnībā izcepušās un viscaur karstas. 
  • Cūkgaļa - grilējot cūkgaļu, jāizvēlas ļoti labas un augstas kvalitātes gaļa; ja tā būs sliktas kvalitātes un bezgaršīga, tad tā arī grilēta ne pēc kā negaršos. 
  • Cūkgaļa - ja grilē steikus, kas nav biezāki par 2,5 cm (kas ir labs biezums), izmanto tiešo grilēšanas metodi. 
  • Cūkgaļa - ja gatavo biezākus gabalus, apcep tieši virs oglēm no abām pusēm un tad pabeidz cepšanu ar netiešo grilēšanas metodi. 
  • Liellops - vislabāk gatavo steikus, burgerus un dažreiz kebabus. Te nepieciešams izmantot ļoti labu gaļu. Tiešām labu un neizmantot daudz garšvielu, lai gaļa garšo pati pēc sevis.
  • Jēram - grilē ribiņas un burgeru gaļu, izmantojot tiešo grilēšanas metodi. Vislabāk, apgriez tikai vienreiz. 
  • Vista - vistas gaļu bez kaula grilē uz tieša karstuma, apgriežot vienreiz. Grilējot veselu vistu vai gabalus ar kauliem, izmanto netiešo grilēšanas metodi un gatavību pārbaudi ar gaļas termometru. 
  • Zivs - grilējot filejas, izmanto tiešo grilēšanas metodi. Apgriez tikai vienreiz. 
  • Zivs - grilējot veselu zivi, izmanto netiešo grilēšanas metodi. 
  • Visvieglāk ir grilēt treknas zivis, kā piemēram, lasi, tunci. Protams, var grilēt arī ne tik treknas zivis, bet tad labāk tās pirms tam iesmērēt ar eļļu vai pat cept jau izturētas eļļas bāzes marinādē. 
  • Grilējot svarīgi vienlaicīgi izmantot vienāda biezuma gabalus, lai tie ir gatavi vienlaikus. 
  • Grilē vairākus ēdienus vienlaicīgi. Izmanto karstākās vietas, lai pagatavotu ātros gabalus, un vēsākās vietas, lai gatavotu ilgākus gabalus. 
  • Uzliekot produktu uz restēm, pirmo pusi centies cept, vispār to neaiztiekot. Tas ļauj dabīgajām sulām un, ja ir, arī taukiem vienmērīgi izdalīties pa visu produktu, un pēc tam, vēloties pagriezt, produkts netiks saplēsts. 
  • Liekot uz grila restēm produktu, vienmēr pirmo uz leju liec to pusi, ar kuru pasniegsi uz augšu. 
  • Mērces, kuru sastāvā ir cukurs, ieteicams likt uz produkta tikai grilēšanas beigās, jo, pārklājot jau pašā sākumā, cukurs var veicināt piedegšanu. 
  • Noņemot no grila, gaļai un zivij ir vēl arvien savs karstums, kas veicina cepšanos, tāpēc noņem no grila gaļu un zivis, kad tās ir nevis pilnībā gatavas, bet teju gatavas, lai uz pasniegšanas brīdi tās būtu gatavas.
  • Grilējot lielākus gabalus, izmanto gaļas termometru. 
  • Beidzot grilēt lielos gaļas gabalus, tos pirms griešanas paturi 15 minūtes.  
  • Dārzeņus var grilēt gan uz restēm, gan uz alumīnija paplātes.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 11 Augustā 2011

Skatīts : 1735 reizes

Avots : http://woman.delfi.lv/gimene/virtuve/grilesana-tikai-tusinu-papildu-nodarbe-ka-ko-un-cik-ilgi-grilet.d?id=40050463

Birkas : gaļu, ēdiens, grilēšanas, ēdienus, zivis, grilēt, dārzeņus, grilēšana, grila, cepot

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Sākas 63.Kannu filmu festivāls

  • Gulbis sagādā sensāciju, uzvarot pasaules pirmo raketi

  • Meteorīts, kas radīja kontinentus

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Manas rīcības pamatprincips vienmēr ir bijis šāds: izvirzīt pēc iespējas augstākas prasības cilvēkam un pēc iespējas vairāk cieņas pret viņu.
-- Makarenko

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Kā rūpējaties par ugunsdrošību mājās?
    Atbildes: 19

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV


    Lai gan grilēšana daudziem liekas kā tāda papildu nodarbe "tusiņu" laikā, kad pietiek uzmest gaļu, zivis vai dārzeņus uz restēm, lai tā sanāktu garda, tas tomēr ir aplams priekšstats. Kaut vai tāpēc, ka bieži vien paši brīnāmies, kāpēc grila restorānos vai bāros, vai pie kāda cilvēka mājās, kas gatavošanu uz grila neuzskata par "tusiņu", rezultāts vienmēr ir sulīgāks, aromātiskāks un maigāks.">