22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Ēdamās nezāles

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 26 Mai 2010 , 12:55

Ēdamās nezāles

Zinoši un ne tik zinoši ļaudis mudina pavasarī uzēst augus, ko parasti uzskatām par nīstamām nezālēm, piemēram, gārsas, nātres un pienenes. Mēs uzklausām šo informāciju, nopriecājamies, ka, redz, tādas lietas arī var ēst, un ar to viss parasti beidzas.

Nākas ieguldīt diezgan daudz darba un pacietības, lai savāktu izejvielas, savu tiesu prasa arī pati gatavošana, un, ko tur liegties, paiet arī kāds brītiņš, līdz izdodas pierunāt aizdomīgākos ēdājus nogaršot ekstrēmo cienastu. Nevajag sākt ar lielām porcijām, jo pie jaunas garšas jāpieradinās pakāpeniski.

Pienenes

Pieneņu rūgtums vienam šķiet viegls un patīkams, bet citam liek saviebties un izspļaut cienastu, lai cik veselīgs tas būtu. Jo pieneņu lapas ir jaunākas, jo rūgtums mazāks. Lai to notušētu, izmanto divus paņēmienus: lapas aptuveni pusstundu mērcē sālītā ūdenī vai arī, gatavojot salātus, apslacina tās ar citronu sulu vai etiķi. No pieneņu ziediem vāra specifisku sīrupu, ko mēdz saukt arī par pieneņu medu, bet pieneņu pumpurus, izrādās, var marinēt. Savus cienītājus pienene atalgo, uzlabojot viņu organismā vielmaiņu, bet sanīkušajiem palīdz atgūt ēstgribu. Pie rūgtuma var pieradināties pakāpeniski, sākumā pievienojot salātiem tikai nedaudz pieneņu lapu.

Nātres

Daži zaļās virtuves cienītāji uzsver, ka nātres jāizmanto tikai pavisam jaunas – tādas, kuras vēl nedzeļ. Apēdot 100 g svaigu nātru lapiņu, organismam tiek 100–200 mg C vitamīna. Citi recepšu autori pieļauj arī dzeļošu nātru izmantošanu, bet iesaka tās plūkt gumijas cimdos un pirms gatavošanas noplaucēt karstā ūdenī. Ja nav speciālu recepšu, nātres var pievienot visur tur, kur liek spinātus vai skābenes. Salīdzinājumā ar citām savvaļas delikatesēm nātru garša ir neitrāla, tāpēc tās var likt gan zupā, gan sautējumā vai mērcē, kā arī pīrāgos; var savārīt biezenī, pievienojot dažādus zaļumus un olu. Vasaras sākumā ieteicams salasīt nātres un izkaltēt tējai, ko tautas medicīnā lieto asiņu tīrīšanai, pret saaukstēšanos, aknu un žultsceļu kaitēm.

Gārsas

Ēdienu gatavošanā iesaka izmantot gārsu jaunās lapiņas un to kātiņus. No tām var vārīt dažādas zupas, biezeņus, piedevas gaļas un zivju ēdieniem, salātus, uzkodas. Gārsu lapas var arī skābēt ziemai tāpat kā kāpostus, bet kātiņus – marinēt. Lapas mēdz arī sažāvēt, saberzt pulverī un pievienot ēdieniem. Daļai cilvēku gārsas negaršo, savukārt citi uzskata tās par pikantām un atsvaidzinošām. Jaunās, svaigās gārsu lapiņas satur daudz C vitamīna: 44–100 mg 100 gramos. Kara un bada laikos tās cilvēkus glābušas no avitaminozes.

NODERĪGI!

Izejvielas ēdieniem no savvaļas augiem jāvāc tīrā vietā, tālāk no izplūdes gāzēm un putekļiem.

Ņemiet tikai tos augus, kurus patiešām pazīstat!

Pieneņu sula ļoti notraipa rokas, tāpēc pienenes vēlams vākt cimdos, kurus nav žēl izmest. Rokas vieglāk nomazgāt, ja izmanto etiķi, citronu sulu u.c.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 26 Maijā 2010

Skatīts : 1714 reizes

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/23537-edamas-nezales.htm

Birkas : nezālēm, ēdamās, nezāles, nātres, ēdamas, pienenes

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Šakira prezentē Pasaules futbola čempionāta himnu

  • Dzīve pirms dzimšanas

  • Bailēs no bandītiem tauta bruņojas

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Labi tam cilvēkam, kas atrod īsto atziņu, un cilvēkam, kas dabū sev skaidru prātu!
-- Salamans

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV