Iespējams, arī tavā dārzā vai tuvākā apkārtnē kādiem krūmiem ienākušās ogas. Daudzi tās neaiztiek, jo domā, ka ir indīgas, citi pagaršo un nospriež, cik skābas, un varbūt vienīgi izžāvē vitamīnu tējai. Irbenes, bārbeles, mežrozīšu augļi der gan ievārījumiem, marmelādēm, dzērieniem un pat konfektēm, tikai jāzina, kā tos pareizi sagatavot.
IRBENES
Irbeņu ogas ir vērtīgas, jo tajās ir daudz vitamīnu (jo īpaši C vitamīns) un minerālvielu, kā arī organiskās skābes un miecvielas. Svaigas daudziem negaršo, jo tās ir rūgtenas un skābas, bet pēc salnām jau ir pavisam citas garšas nianses, un tās lietojamas uzturā arī svaigas. Zinātnieki noskaidrojuši, ka irbenes ir vērtīgākas par avenēm, jo tajās ir divas reizes vairāk C vitamīna un pusotru reizi vairāk dzelzs. No irbenēm var gatavot sulas, želejas, kompotus, vārīt ievārījumus. Ja izspiež sulu, to var glabāt bez cukura un pasterizēšanas, tik vien kā karstu sapilda pasterizētās pudelēs un aizvāko. Sulu lieto, atšķaidot ar ūdeni un pēc vajadzības pieliekot cukuru vai medu, jo tā ir ļoti stipra.
Irbenes ir lielisks līdzeklis saaukstēšanās ārstēšanai, noder temperatūras pazemināšanai, pret iekaisumiem, turklāt stiprina sirds un asinsvadu sistēmu.
Irbeņu – pīlādžu biezenis
Ogu attiecība – 1:1. Uz glāzi ogu ņem 2 glāzes ūdens. Uz glāzi biezeņa – ½ glāzi cukura.
Savāra ogas vienādās attiecībās, tad pielej ūdeni un vāra, līdz puse ūdens ir iztvaikojusi. Iegūto maisījumu izspiež caur sietu, pievieno cukuru un vāra, līdz tas sabiezē. Sapilda burkās un ieliek uz brītiņu cepeškrāsnī 50 – 60 grādu temperatūrā, kamēr arī biezeņa augša sabiezē.
Saldumi
Vispirms pagatavo irbeņu – pīlādžu biezeni, tad to ieliek karstumizturīgā traukā, kurš apslacīts ar aukstu vārītu ūdeni, un žāvē cepeškrāsnī 50 – 60 grādu temperatūrā. Pēc tam sagriež gabaliņos, apber ar pūdercukuru un glabā sausā, vēsā vietā. Ja nepatīk pīlādžu rūgtums, to vietā var izmantot ābolus.
Dzēriens ar medu
1 glāze ogu,
1 litrs ūdens,
3 ēdamkarotes medus.
Ogas aplej ar verdošu ūdeni un vāra 8 – 10 minūtes. Tad nedaudz atdzesē, izberž caur sietu, pievieno medu un dzer siltu. Veselīgs, uzmundrinošs dzēriens, īpaši noderīgs rudeņos, kad apkārt klejo vīrusi.
BĀRBELES
Bārbeles ogās ir daudz C vitamīna, organiskās skābes, cukurs un arī miecvielas.
Ogas lieto svaigas sulu un mērču pagatavošanai, želejai, ievārījumam, sīrupam. Tās ēdienu receptēs lieliski aizvieto citronu.
Ogas var kaltēt, sālīt un pat marinēt.
Jaunās bārbeļu lapas nelielās devās var izmantot pie ēdieniem pat skābeņu vietā!
Turklāt bārbelēm piemīt temperatūru pazeminoša, ēstgribu veicinoša, nomierinoša iedarbība, tās nepatīk daudzām baktērijām.
Bārbeles ir smalkas, skābas odziņas, kas sagatavošanā prasa daudz pacietības, toties rezultāts ir tā vērts!
Ievārījums
1 kg gatavu un sulīgu (vēl nesažuvušu) ogu pārkaisa ar 500 gramiem cukura. Tur 20 grādu temperatūrā 26 stundas. Nolej sīrupu, atlikušo masu pārlej ar karstu sīrupu, kurš pagatavots no lielākās daļas vajadzīgā cukura daudzuma. Notur 3 – 4 stundas, pēc tam traukā ar vāku silda uz lielas uguns. Kad parādās putas, noregulē pavisam mazu liesmu. Vārīšanas laikā masu nepieciešamas periodiski apmaisīt no malām uz vidu un nosmelt putas.
Kad ievārījums gandrīz gatavs, pieber atlikušo cukuru, samaisa, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra vēl 10 minūtes. Burkās sapilda atdzisušu.
Sīrupam: uz 1 kg masas – 850 grami ūdens un 1 kg cukura, no kura 400 gramus pieber vārīšanas beigās.
Kaltētas ogas
1 kg gatavu, sausu un no lapām un kātiņiem tīru ogu sadursta, apkaisa ar 250 g cukura un 20 grādu temperatūrā tur 18 stundas. Gatavo sīrupu nolej, vēlreiz pārkaisa ar 250 g cukura un notur tādā pašā režīmā. Šķidrumu nolej. Abas porcijas var sajaukt ar citām sulām un iekonservēt. Masu pārlej ar karstu cukura sīrupu, uz 1 kg masas – 350 g ūdens un 400 g cukura. Aptuveni 80 grādu temperatūrā notur 6 minūtes. Pēc tam masu atdzesē, nokāš, uzliek uz cepešpannas un vienu reizi kaltē cepeškrāsnī 80 grādu temperatūrā 20 minūtes. Atdzesē, tad 2 reizes pa 25 minūtēm 65 grādos. Atdzisušo produktu ieliek sietā, piesedz ar marli un 30 grādos tur vēl 3 – 5 stundas. Gatavo produktu ieliek stikla traukos.
MEŽROZĪŠU AUGĻI
Mežrozīšu augļi satur daudz C vitamīna, antioksidantus, kāliju, magniju un kalciju, kā arī B, E un K vitamīnus. Augļos ir 10 – 50 reižu vairāk C vitamīna nekā citronos, un desmit reižu vairāk nekā pīlādžos, upenēs un smiltsērkšķos. Ja regulāri lieto mežrozīšu augļus, tie pazemina cukura līmeni asinīs, paaugstina organisma pretošanās spējas un mazina nogurumu. Aptiekās mežrozītes iegādājamas kā sīrupi un tējas, bet šos augļus dažādos veidos var viegli pagatavot arī mājās. Konfektes un ievārījums no mežrozītēm garšo brīnišķīgi, vajag tikai nedaudz pacietības, kamēr augļus iztīra no asajiem "matiņiem". Visbiežāk ārstniecībā izmanto rudo mežrozīti (iegareni augļi oranžā krāsā), retāk krokaino mežrozīti (apaļi, sarkani augļi).
Sīrups
600 g mežrozīšu augļu,
600 g cukura,
900 ml ūdens.
Svaigas ogas pārgriež uz pusēm, izņem sēkliņas un rūpīgi iztīra "matiņus": ir cilvēki, kas šim nolūkam izmanto zobu birsti. Attīrītus augļus rūpīgi nomazgā aukstā ūdenī, tā atbrīvojoties no palikušajiem asajiem "matiņiem". Pēc tam samaļ gaļas mašīnā. Pievieno ūdeni un vāra 10 minūtes, tad pievieno cukuru un turpina vārīt vēl 15 – 20 minūtes. Iegūto šķidro masu izspiež caur smalku sietu un pilda pudelēs. No receptē minētā mežrozīšu augļu daudzuma iznāk litrs sīrupa. To kā vitamīnu avotu var izmantot pie dažādiem dzērieniem, bet biezumus – ievārījumam un piedevām.
Dzēriens ar medu
0,5 kg mežrozīšu augļu,
1 litrs ūdens,
1 glāze medus.
Augļus iztīra, nomazgā, izvāra mīkstus. Tad ar stampiņu samīca katliņā. Pievieno ūdeni un medu, uzvāra un sapilda sterilizētos traukos. Glabā ledusskapī. Ieteicams cilvēkiem ar novājinātu organismu un bērniem.
Ievārījums
500 g attīrītu mežrozīšu augļu,
500 g cukura,
1 glāze ūdens.
Augļus nomazgā karstā ūdenī, iztīra un vēlreiz nomazgā. Ieliek traukā, vāra, līdz mīksti. Masu izspiež caur sietu, pievieno cukuru un vāra, līdz masa sāk atdalīties no katla sieniņām.
Marmelāde
1 kg biezeņa,
500 g cukura.
Mežrozītes iztīra, nomazgā. Izvāra nelielā ūdens daudzumā, izberž caur sietu. Vēlreiz uzvāra, tad pievieno cukuru un vāra, kamēr paliek biezs. Karstu iepilda mazās burciņās un aizvāko, apgāž otrādi un atdzesē.
Konsultēja LU bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas katedras docente Māra Vikmane, dabas zinātņu maģistre Iluta Dauškane un mikrobioloģe Līvija Vulfa.
***
Svarīgi
Irbenēs, kad tās vēl nav nogatavojušās un sagaidījušas pirmo salnu, ir indīgas vielas (tā augs sevi pasargā no iznīkšanas, lai koši sarkanās ogas putni neapēd zaļas!), tāpēc tās jālasa vai nu pēc salnām, vai pirms gatavošanas jāieliek ledusskapja saldētavā, lai sasalst. Visi aptaujātie speciālisti atzina, ka irbenes ogas ir vērtīgas, tikai jāmāk tās pareizi sagatavot.
Visas bārbeles daļas, izņemot nogatavojušās ogas, satur alkaloīdus, arī berberīnu, kas lielās devās ir indīgs. Bārbeles ir veselīgas ogas ar lielisku dziedniecisku iedarbību, bet tās nevajag lietot ilgstoši un lielās devās!