Mellene ir oga ar neatvairāmu šarmu. Tā tik karaliski sēž savā
kātiņā it kā būtu vienīgā uz šī zara. Bet, kad roka to liek kārajā mutē,
šī ņem un izlej savu tumšo krāsu spainīti. Tā teikt, lai lasītājs zina,
ko ēdis. Ne velti melleņu sulu izmanto kā dabīgo pārtikas krāsvielu.
Nešpetna ir mellene, tomēr ļoti vērtīga. Lielākā daļa noteikti
zina, cik noderīgas tās ir mūsu acu gaišumam. Tās satur A provitamīnu un
karotīnu, flavonoīdus, kas stiprina saistaudus un pašu acs muskuli.
Lielā mangāna deva, uzlabo asumu redzei un mazina spiedienu acīs. Palīdz
pret glaukomu. Ja ikdienā daudz laika pavadi pie datora, vasara ir
īstais laiks, lai uztaisītu melleņu kūri. 200 g ogu dienā, jebkādā tev
tīkamā veidā, trīs nedēļas pēc kārtas.
Gardā, nelielā odziņa labi parūpēsies arī par taviem asinsvadiem.
Novērsīs asinsvados eritrocītu sabiezēšanu, pasargās no insulta un
infarkta riska, arī asinsvadu slimībām. Īpaši ieteicamas grūtniecēm, jo
sašaurinās varikozās vēnas. Ogās esošā dzintarskābe veicina asinsvadu
elastību. Palīdzēs arī mazasinības gadījumos.
Tāpat mellenes labi darbojas plaušu slimību, kuņģa (pazeminātas
kuņģa sulas gadījumā) un aknu, cukura diabēta (jo lapas satur insulīnu)
un hemoroīdu ārstēšanā.
Mellenes labi palīdz cīnīties ar novecošanas simptomiem – atmiņas
zudumu, koncentrēšanas spēju izsīkumu, uzlabo prāta darbību. To
nodrošina tajās esošais C un E vitamīns.
Kad noskaidrots, cik liels spēks ir šajās ogās un cik tās
veselīgas, laiks ķerties pie sevis lutināšanas. Te dažas receptes, kas
pašas vedinās doties uz tirgu vai pat mežu pēc mellajām ogām.
Vistas fileja mellenēs
5 nelielas vistas filejas
500 g melleņu
200 ml sarkanvīna (sausā)
4 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes cietes
neliela sviesta piciņa
Vistas gabaliņus viegli apcep sviestā, tad kārto veidnē un liek uz ~ 20 minūtēm 1800C
temperatūrā cepties. Kamēr vista ir krāsnī, gatavo melleņu mērci. Ņem
pāris ēdamkarotes ūdens (~ 3 – 5),pieber mellenes, visu nepieciešamo
cukura daudzumu. Tad klāt piejauc cieti un lēni vāra, kamēr veidojas
mērcei līdzīga konsistence. Pielej vīnu un sakarsē.
Gatavo vistas fileju kārto uz šķīvjiem, bagātīgi pārlej ar mērci.
Omlete ar melleņu – aveņu pildījumu
3 olas
5 ēdamkarotes piena
3 plānas bekona šķēlītes
naža gals sāls
sauja melleņu
sauja aveņu
sviesta piciņa
dažādi zaļumi
Atsevišķi apcep bekonu un noliek siltumā, kamēr gatavo omleti. Olas
sakuļ ar sāli un pienu. Lej sakarsētā sviestā uz pannas. Kad omlete
gandrīz gatava, tai pa virsu uzber ogas, pārloka uz pusēm un nedaudz
pasautē. Gatavo omleti dala 3 porcijās, kk;āt liek bekonu. Pārkaisa ar
zaļumiem.
Vieglā melleņu kūka
250 g melleņu
250 g jogurta (bez piedevām)
250 g miltu
80 g cukura
1 ola
4 ēdamkarotes eļļas
1 tējkarote cepamā pulvera
pārkaisīšanai pūdercukurs
Olu saputo ar jogurtu, klāt pievieno miltus, cukuru, cepamo
pulveri. Sastāvdaļas labi samaisa, uzmanīgi iecilā mellenes. Ietaukotā
pannā lej masu un liek cepties 2000C temperatūrā. Vidēji cep 20 – 25 minūtes. Nedaudz atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru un svaigām mellenēm.
Melleņu zupa ar klimpām
Zupai:
400 g melleņu
100 g cukura
½ citrona
1 ēdamkarote kartupeļu cietes
Klimpām:
1 ola
1 glāze piena
250 g miltu
šķipsniņa sāls
1,5 l ūdens aplej mellenēm un vāra līdz tās sāk šķīst. Pievieno
cukuru, izspiestu citrona sulu un nedaudz pierīvē citrona miziņu. Kad
melleņu zupa sāk vārīties, pievieno, aukstā ūdenī izšķīdinātu, kartupeļu
cieti. Uzvāra.
Olu sakuļ ar sāli, pielej pienu un iemaisa miltus. No masas gatavo
apaļas vai garenas klimpiņas. Liek vārošā sālsūdenī, vāra līdz uzpeld.
Pasniedz atdzesētu melleņu zupu ar atdzesētām klimpām.
Kārtainais melleņu deserts
1 l melleņu
30 g želatīna
500 g saldā krējuma
labi drūpoši cepumi
½ citrona
4 ēdamkarotes aveņu ievārījuma
2 ēdamkarotes cukura
Ņem 8 saldo ēdienu trauciņus(labi izskatīsies caurspīdīgi), tajos
apakšējā kārtā liek jau iepriekš sadrupinātus cepumus, kas sajaukti ar
ievārījumu. Atsevišķi sajauc saldo krējumu ar cukuru, rūpīgi iecilā 500 g
melleņu, piespied citrona sulu. 15 g izkausēta želatīna lej klāt saldā
krējuma masai, kuru ielej trauciņos pāri cepumu kārtai. Liek ledusskapī
sastingt uz 2 – 3 stundām.
Kad masa trauciņos sastingusi, gatavo virsējo kārtu. Atlikušās
mellenes sablenderē, pieliek klāt izkausētu želatīnu un lej pāri
trauciņos. Liek apmēram uz tik pat ilgu laiku sastingt.
Melleņu dzēriens
500 g melleņu
4 glāzes ūdens
100 g putukrējuma
2 ēdamkarotes cukura
2 tējkarotes kartupeļu cietes
Mellenes liek katliņā, pārlej ar uzkarsētu ūdeni. Vāra ~25 minūtes.
Novārījumu izkāš, atdzesē. Kad tas atdzisis, pusē no novārījuma
izšķīdina cieti, bet pārējā ieber cukuru. Abas daļas atkal sajauc kopā
un uzvāra. Kad tas izdarīts, dzērienu atdzesē, sakuļ putukrējumu.
Augstajās stikla glāzēs lej melleņu dzērienu un dekorē ar putukrējuma
cepurīti.