22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Melleņu burvība + gardas receptes

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 1 Aug 2011 , 15:05

Melleņu burvība + gardas receptes

Mellene ir oga ar neatvairāmu šarmu. Tā tik karaliski sēž savā kātiņā it kā būtu vienīgā uz šī zara. Bet, kad roka to liek kārajā mutē, šī ņem un izlej savu tumšo krāsu spainīti. Tā teikt, lai lasītājs zina, ko ēdis. Ne velti melleņu sulu izmanto kā dabīgo pārtikas krāsvielu.

Nešpetna ir mellene, tomēr ļoti vērtīga. Lielākā daļa noteikti zina, cik noderīgas tās ir mūsu acu gaišumam. Tās satur A provitamīnu un karotīnu, flavonoīdus, kas stiprina saistaudus un pašu acs muskuli. Lielā mangāna deva, uzlabo asumu redzei un mazina spiedienu acīs. Palīdz pret glaukomu. Ja ikdienā daudz laika pavadi pie datora, vasara ir īstais laiks, lai uztaisītu melleņu kūri. 200 g ogu dienā, jebkādā tev tīkamā veidā, trīs nedēļas pēc kārtas.
Gardā, nelielā odziņa labi parūpēsies arī par taviem asinsvadiem. Novērsīs asinsvados eritrocītu sabiezēšanu, pasargās no insulta un infarkta riska, arī asinsvadu slimībām. Īpaši ieteicamas grūtniecēm, jo sašaurinās varikozās vēnas. Ogās esošā dzintarskābe veicina asinsvadu elastību. Palīdzēs arī mazasinības gadījumos.
Tāpat mellenes labi darbojas plaušu slimību, kuņģa (pazeminātas kuņģa sulas gadījumā) un aknu, cukura diabēta (jo lapas satur insulīnu) un hemoroīdu ārstēšanā.
Mellenes labi palīdz cīnīties ar novecošanas simptomiem – atmiņas zudumu, koncentrēšanas spēju izsīkumu, uzlabo prāta darbību. To nodrošina tajās esošais C un E vitamīns.
 
Kad noskaidrots, cik liels spēks ir šajās ogās un cik tās veselīgas, laiks ķerties pie sevis lutināšanas. Te dažas receptes, kas pašas vedinās doties uz tirgu vai pat mežu pēc mellajām ogām.
 
Vistas fileja mellenēs
5 nelielas vistas filejas
500 g melleņu
200 ml sarkanvīna (sausā)
4 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes cietes
neliela sviesta piciņa
Vistas gabaliņus viegli apcep sviestā, tad kārto veidnē un liek uz ~ 20 minūtēm 1800C temperatūrā cepties. Kamēr vista ir krāsnī, gatavo melleņu mērci. Ņem pāris ēdamkarotes ūdens (~ 3 – 5),pieber mellenes, visu nepieciešamo cukura daudzumu. Tad klāt piejauc cieti un lēni vāra, kamēr veidojas mērcei līdzīga konsistence. Pielej vīnu un sakarsē.
Gatavo vistas fileju kārto uz šķīvjiem, bagātīgi pārlej ar mērci.
 
Omlete ar melleņu – aveņu pildījumu
3 olas
5 ēdamkarotes piena
3 plānas bekona šķēlītes
naža gals sāls
sauja melleņu
sauja aveņu
sviesta piciņa
dažādi zaļumi
Atsevišķi apcep bekonu un noliek siltumā, kamēr gatavo omleti. Olas sakuļ ar sāli un pienu. Lej sakarsētā sviestā uz pannas. Kad omlete gandrīz gatava, tai pa virsu uzber ogas, pārloka uz pusēm un nedaudz pasautē. Gatavo omleti dala 3 porcijās, kk;āt liek bekonu. Pārkaisa ar zaļumiem.
 
Vieglā melleņu kūka
250 g melleņu
250 g jogurta (bez piedevām)
250 g miltu
80 g cukura
1 ola
4 ēdamkarotes eļļas
1 tējkarote cepamā pulvera
pārkaisīšanai pūdercukurs
Olu saputo ar jogurtu, klāt pievieno miltus, cukuru, cepamo pulveri. Sastāvdaļas labi samaisa, uzmanīgi iecilā mellenes. Ietaukotā pannā lej masu un liek cepties 2000C temperatūrā. Vidēji cep 20 – 25 minūtes. Nedaudz atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru un svaigām mellenēm.
 
Melleņu zupa ar klimpām
Zupai:
400 g melleņu
100 g cukura
½ citrona
1 ēdamkarote kartupeļu cietes
Klimpām:
1 ola
1 glāze piena
250 g miltu
šķipsniņa sāls
1,5 l ūdens aplej mellenēm un vāra līdz tās sāk šķīst. Pievieno cukuru, izspiestu citrona sulu un nedaudz pierīvē citrona miziņu. Kad melleņu zupa sāk vārīties, pievieno, aukstā ūdenī izšķīdinātu, kartupeļu cieti. Uzvāra.
Olu sakuļ ar sāli, pielej pienu un iemaisa miltus. No masas gatavo apaļas vai garenas klimpiņas. Liek vārošā sālsūdenī, vāra līdz uzpeld.
Pasniedz atdzesētu melleņu zupu ar atdzesētām klimpām.
 
Kārtainais melleņu deserts
1 l melleņu
30 g želatīna
500 g saldā krējuma
labi drūpoši cepumi
½ citrona
4 ēdamkarotes aveņu ievārījuma
2 ēdamkarotes cukura
Ņem 8 saldo ēdienu trauciņus(labi izskatīsies caurspīdīgi), tajos apakšējā kārtā liek jau iepriekš sadrupinātus cepumus, kas sajaukti ar ievārījumu. Atsevišķi sajauc saldo krējumu ar cukuru, rūpīgi iecilā 500 g melleņu, piespied citrona sulu. 15 g izkausēta želatīna lej klāt saldā krējuma masai, kuru ielej trauciņos pāri cepumu kārtai. Liek ledusskapī sastingt uz 2 – 3 stundām.
Kad masa trauciņos sastingusi, gatavo virsējo kārtu. Atlikušās mellenes sablenderē, pieliek klāt izkausētu želatīnu un lej pāri trauciņos. Liek apmēram uz tik pat ilgu laiku sastingt.
 
Melleņu dzēriens
500 g melleņu
4 glāzes ūdens
100 g putukrējuma
2 ēdamkarotes cukura
2 tējkarotes kartupeļu cietes
Mellenes liek katliņā, pārlej ar uzkarsētu ūdeni. Vāra ~25 minūtes. Novārījumu izkāš, atdzesē. Kad tas atdzisis, pusē no novārījuma izšķīdina cieti, bet pārējā ieber cukuru. Abas daļas atkal sajauc kopā un uzvāra. Kad tas izdarīts, dzērienu atdzesē, sakuļ putukrējumu. Augstajās stikla glāzēs lej melleņu dzērienu un dekorē ar putukrējuma cepurīti.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 01 Augustā 2011

Skatīts : 1380 reizes

Avots : http://garsasbaudas.espati.lv/index/view/raksts/Mellenu-burviba--gardas-receptes-/id/2216/

Birkas : vitamīnu, receptes, ogām, sulu, mellene, melleņu, mellenes, oga, odziņa, ogās

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Baltkrievi uzvarēti, konkurence sastāvā pieaug

  • "Stiprais kvass" arī bērniem nav liegts

  • Nosaukti visneveiksmīgākie interneta vietņu nosaukumi

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Cilvēks netur tik lielā vērtē savus līdzcilvēkus, lai atzītu kāda spējas pildīt augstu amatu. Atzīt cilvēka nopelnus pēc viņa nāves gadījumā, ja viņš šo amatu ir veicis godprātīgi, tas ir viss uz ko mēs esam spējīgi.
-- Vovenargs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Vai jūs atbalstītu tautas vēlētu prezidentu?
    Atbildes: 62

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV