Latvijas vīna speciālisti Valentīna Grandāne un Akselis Ritenis jaunajā grāmatā "Vīns" pierāda - vīnu var garšot, smaržot un novērtēt ikviens.
Vīna baudīšana ir prieks, kurā var piedalīties katrs, pat ja vīna etiķetes drukātas svešās valodās un ir grūti šajā piedāvājumā orientēties un to izprast. Vīna pasaules fascinējošā bagātība bieži vien liedz mums to saprast.
Šī grāmata ir ceļvedis vīna pasaulē, lai labāk saprastu, ar ko saistās šie svešie vārdi, kā vīnu izvēlēties, kā lietot, kā to iegādāties un kā saskaņot ar ēdieniem svētkos un ikdienā.
Valentīna Grandāne. Foto: latconsul.lv
Grāmatā ir visa nepieciešamā informācija par vīnu klasifikāciju, stiliem, praktiski ieteikumi, kā saprast vīna pudeles etiķeti, par vīna korķiem un vīna glabāšanu, par vīnu pasniegšanas etiķeti, par to, kā vīnu novērtēt un degustēt, vīna terminoloģijas skaidrojums, arī par to, kā aprakstīt vīna garšas īpašības un buķeti, mazliet par vīnu un ēdienu – kādus vīnus pie kādiem ēdieniem piedāvāt, arī par tradicionālajām vīna zemju virtuvēm.Vēl grāmatā ir nodaļas par vīna gatavošanu, klasiskajiem vīnu stiliem, vīnogu audzēšanu, kultivēšanu un vīnogu šķirnēm. Grāmatas svarīga sastāvdaļa saistās ar vīna darīšanas apgabaliem, kur aplūkotas tradicionālās un Jaunās pasaules vīna zemes, jo katrā no tām ir sava augsne un mikroklimats, kas ietekmē vienas un tās pašas vīnogu šķirnes un rezultātā – vīna garšas īpašības.