22 Novembrī, Piektdiena
Īpašā sadaļa :

Kā top vīns?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Īpašā sadaļa » Noderīgi

Palielināt Samazināt 8 Okt 2010 , 16:21

Kā top vīns?

"Ūdens ir sudrabs, vīns – zelts", tā mēdz sacīt rūdīti vīna baudītāji. Pēc vienkāršotas būtības jebkur, kur vīnogas cukurs sastopas ar kādu rauga sēnīti, var tapt dzēriens, ko dēvē par vīnu. Protams, šāda, zināmā mērā primitīva, pieeja nebūt vēl nenodrošina rezultātu, kas sniedz baudījumu acīm, degunam, mutei un garam. Lai tiktāl nonāktu, ir jāliek lietā gadsimtu gaitā iegūta pieredze un prasme un jāizlūdzas labvēlība laika apstākļu Dievam.

Patiesībā šis te pēdējais faktors ir pirmais priekšnosacījums laba vīna tapšanai, jo no vīnogu gatavības ir atkarīgas gan vīna aromāta, gan garšas nianses. Tieši tāpēc vīndari tik cītīgi seko līdzi laika apstākļu maiņās, nodarbojas ar ticējumu pētīšanu un jaunu likumsakarību prognozēšanu klimata jomā. Ja vīnogas gadās novākt par ātru, tad vīnā virsroku ņems skābums un tāds kā sīvums, bet, ja vēlāk nekā vajadzētu, tad vīnā virsroku ņems saldums. Ne vienā, ne otrā gadījumā nebūs tās harmonijas, kas raksturīga augstas klases vīnam.

Nākamais solis pēc vīnogu novākšanas ir ogu saspiešana (uzskatāmības labad der atcerēties burvīgo vīnogu mīcīšanas ainu no filmas "Spītnieka savaldīšana"). Protams, ka modernajās vīna darītavās tas notiek, izmantojot mūsdienām atbilstošākas tehnoloģijas, jo romantikai šajā biznesā vairs nav vietas. Sula satur gan cukuru, gan dabīgos raugus, kas iekustina rūgšanas procesu. Ja ar to ir par maz, pievieno vēl papildus rauga kultūras, arī sēra dioksīdu, lai novērstu oksidāciju, un dažu labu antiseptisku vielu. Zemēs, kur klimats ir vēsāks, mēdz pievienot vēl papildus cukuru; tas arī paaugstina alkohola līmeni vīnā.

Patiesības labad tomēr jāsaka, ka sevi cienoši vīndari, kas kopj tradīcijas, izvairās no speciāli kultivētām rauga sēnītēm, lai vīns nezaudētu savu, tieši šim novadam raksturīgo niansi. Un tad, kad laika gaitā viss cukurs ir, tā sakot, izrūdzis, vai arī alkohola koncentrācijas pakāpe ir tik augsta, ka rauga sēnītes beidz savu eksistenci, tad var sacīt, ka sula ir pārtapusi vīnā.

Vīnogu sula, arī tā, ko iegūst no vairuma sarkano vīnogu šķirņu, ir bezkrāsaina. Baltvīna darīšanas procesā izspiestās miziņas un kātiņi pirms raudzēšanas tiek atdalīti no sulas. Tā kā krāsvielas slēpjas miziņās, tad arī no sarkanajām vīnogām var tapt baltvīns. Šī metode ir ļoti izplatīta, piemēram, Francijā, Šampaņas novadā. Savukārt pretējais variants - no gaišajām vīnogām top sarkanvīns - bez speciālu krāsvielu piedevām nav iespējams.

Turpretī, raudzējot sarkanvīnu, miziņas pēc vīnogu saspiešanas netiek atdalītas un kādu laiku vai arī visu raudzēšanas procesu paliek sulā. Rūgšanas laikā labākais no miziņām - krāsa, tanīni un aromāts - pārceļo uz vīnu. Šo procesu var paātrināt, ja visu rūgstošo labumu samaisa.

Pēdējos gados ļoti strauji popularitāti iekaro it kā netradicionāls vīns - rozā jeb sārtvīns. To lielākoties dara no sarkanajām vīnogām, taču miziņas vīnā tiek turētas pavisam īsu laiku. Retāk, bet tomēr reizēm sārtvīns top, samaisot balto un sarkano vīnu.


Svarīgs nosacījums vīna tapšanā ir, lūk, kas - jo mazāk vīnu aiztiek, jo tas ir kvalitatīvāks. Pats par sevi saprotams, ka arī tvertne, kur vīns atrodas, spēlē lielu lomu vīna garšā. Modernās tērauda tvertnes šajā ziņā ir neitrālas, bet ozolkoka mucas piešķir burvīgu, neatkārtojamu vaniļas aromātu, ko daudzi vīna cienītāji vērtē ļoti augstu. Ļoti bieži vīndari mēdz izmantot arī šādu paņēmienu - cisternās ievieto ozolkoka dēlīšus, līdz ar to vīns iegūst raksturīgo ozolkoka aromātu, bet tomēr savā ziņā paliek tādā kā pabērna lomā - tam nav pilnīguma un tik bagātīgas buķetes kā īstā ozolkoka mucā.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 08 Oktobrī 2010

Skatīts : 1510 reizes

Avots : http://woman.delfi.lv/gimene/virtuve/ka-top-vins.d?id=34518255

Birkas : vīnu, rauga, vīns, aromāta, garšas, vīna, vīndari, vīnogu, vīnogas, dzēriens

(1 Balss)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Kā stirnu māte savu bērnu aizstāvēja

  • 10 padomi īpašuma pircējiem

  • Latvijas māmiņas dzīvojot labāk nekā māmiņas Amerikā

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Asaras ļaunu cilvēku neaizkustina, bet priecē.
-- Publijs Sīrs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV


    "Ūdens ir sudrabs, vīns – zelts", tā mēdz sacīt rūdīti vīna baudītāji. Pēc vienkāršotas būtības jebkur, kur vīnogas cukurs sastopas ar kādu rauga sēnīti, var tapt dzēriens, ko dēvē par vīnu. Protams, šāda, zināmā mērā primitīva, pieeja nebūt vēl nenodrošina rezultātu, kas sniedz baudījumu acīm, degunam, mutei un garam.">