Nosakot šos abus rādītājus, tie vienmēr jāanalizē kopā ar cilvēka sūdzībām, klīnisko atradi, ko veic ārsts, izmeklējot pacientu.
Anēmiju kopējā klīniskā pazīme ir samazināta asins spēja pārnest skābekli, kas ir ļoti svarīgs un nepieciešams elements visām mūsu orgānu sistēmām. Samazinātā skābekļa piegāde saistīta ar samazināto hemoglobīna koncentrāciju. Atkarībā no anēmijas smaguma pakāpes pievienojas dažādas sūdzības par veselības stāvokli (nespēks, nogurums, samazinātas darba spējas, sirdsklauves, elpas trūkums, ādas un redzamo gļotādu bālums, biežas vīrusu un infekciju slimības u.c.). Lai efektīvāk varētu risināt veselības problēmas, nepieciešams noskaidrot anēmijas iemeslus. Tas nav viegli, jo to var būt ļoti daudz.
Eksistē vairāki anēmiju klasifikācijas principi, bet tas lai paliek mediķu ziņā. Svarīgi apzināties problēmas nozīmīgumu un ar pašārstēšanos nenodarboties.
Neapšaubāma autoritāte hematoloģijā profesore Sandra Lejniece savā grāmatā Klīniskā hematoloģija raksta, ka anēmijas iemesls mēdz būt dzelzs deficīts, kas organismā var rasties vairāku iemeslu dēļ: nepilnvērtīgs uzturs, dažādas nepārdomātas diētas svara samazināšanai, dzelzs trūkums, kad zarnu traktā ir uzsūkšanās traucējumi un kad ir dažādas asiņošanas (arī ilgas menstruācijas). Dzelzs uzsūkšanās traucējumi savukārt var būt saistīti ar kuņģa un zarnu iekaisumu, kuņģa un tievo zarnu operācijām, ilgstošu terapiju ar tetracilkīniem u.c.
B12 vitamīna deficīta anēmija uztura dēļ veidojas reti, tā sastopama tikai veģetāriešiem, kas nelieto nevienu dzīvnieku izcelsmes produktu, pienu, olas. Šī anēmija parasti rodas kuņģa gļotādas bojājumu dēļ. Retos gadījumos to var izraisīt arī konkrēti medikamenti.
Folskābes deficīta anēmijas visbiežākais cēlonis ir nesabalansēts uzturs un alkohola lietošana. Alkohols izraisa folskābes uzsūkšanās traucējumus. Riska grupa ir arī fast food (ātrās ēdināšanas) cienītāji.
Anēmija var rasties arī citu vitamīnu vai minerālvielu deficīta, dažādu saslimšanu – gan iegūtu, gan iedzimtu – dēļ.
Tā kā iespējas anēmiju izcelsmei ir visdažādākās, svarīgi noskaidrot konkrēto cēloni, lai pēc iespējas ātrāk varētu novērst šo skābekļa deficītu un palīdzēt organismam atgriezties pilnvērtīgas funkcionēšanas stāvoklī.