1 Decembrī , Pirmdiena
Vīriešiem :

Stiprai sirdij – zivis

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Vīriešiem » Veselība

Palielināt Samazināt 25 Okt 2010 , 11:06

Stiprai sirdij – zivis

Zivju olbaltumvielas ir vieglāk sagremojamas, turklāt zivīs ir daudz vērtīgākas taukskābes, minerālvielas un vitamīni.

Pēc tauku satura zivis var iedalīt liesajās (līdakas, mencas, asari u. c) un treknajās (laši, karpas, zuši, stores, skumbrijas, siļķes, nēģi, reņģes u.c.). No trekno zivju taukiem nav jāuzmanās, jo tie satur vērtīgās nepiesātinātās taukskābes, kuru labvēlīgā ietekme uz sirds veselību ir pierādīta.

Omega-3 taukskābes organismā neveidojas, tādēļ tās jāuzņem ar uzturu, regulāri ēdot zivis vai lietojot zivju eļļu.

Šīs taukskābes ir nepieciešamas normālai organisma augšanai un attīstībai, tādēļ svarīgas bērniem un grūtniecēm. Sevišķi svarīga nozīme tām ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai darbībai.

Zivju lietošana palīdzēs izvairīties no depresijas un saglabās skaidru galvu arī vecumdienās. Līdztekus vērtīgajām taukskābēm zivju tauki ir arī A un D vitamīna avots uzturā.

Vislabāk zivis gatavot mājās pašiem, vārīt zupas vai cept cepeškrāsnī.

Veselīgākas būs krāsnī ceptas zivis bez panējuma.

Lasis ir ļoti vērtīga, trekna zivs. Garda būs laša zupa, kas vārīta no spurām un galvas, fileja vislabāk derēs mazsālīta, bet steikus varēsiet cept cepeškrāsnī vai uz grila. No atgriezumiem iznāks arī lielisks galerts.

Kādreiz tik populārā menca šobrīd kļuvusi par delikatesi. Tā ir liesa un viegli sagremojama zivs ar neuzkrītošu garšu, īpaši noder bērnu uzturā.

Butes bieži varam iegādāties tirgū, tās ir viegli pagatavot, ja veselas iztīrītas zivis cep cepeškrāsnī.

Tirgū nopērkamas arī karpas, atliek tās tikai atbrīvot no zvīņām un iekšām, un var pagatavot cepeškrāsnī ceptu karpu, ko pasniegt ar dārzeņiem un rīsiem.

Arī salīdzinoši lētās reņģes ir ļoti vērtīgas. Svarīgi tās nepārcept un nepārsālīt.

Zivis jāēd vismaz divas reizes nedēļā, labāk svaigas.

Kūpinājumi, konservētas un marinētas zivis lai paliek uzkodām paretam.

Recepte

Reņģu sacepums

Vajadzēs: 1 kg reņģu, 2 olas, 100 ml piena; sāli, majorānu, dilles, baziliku.

Pagatavošana: reņģes iztīra, izņem asakas un sadala mazos gabaliņos. Sakuļ pienu ar olām un garšvielām. Ietauko veidni un izkaisa ar rīvmaizi. Ieliek reņģes un pārlej olu maisījumu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 25 Oktobrī 2010

Skatīts : 1476 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/351258-stiprai_sirdij_zivis

Birkas : taukskābes, veselību, sirds, sirdij, zivis, nepiesātinātās, taukskābēm, zivju, tauku, organismā

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Jānis Grodums reanimācijā. Mūziķa stāvoklis ir kritisks

  • Sirsnīgākais video par kaķu mīlestību

  • Audi A1 Damiena Hērsta izpildījumā

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Labāk atteikties no asa vārdiņa, nekā no drauga.
-- Kvintilians

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 1 Decembrī vēsturē

    Vai Jums ir problēmas ar kredītsaistībām?
    Atbildes: 42

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Tieši jautājumi par attiecībām (1.daļa)

    Es nekad īsti neticu, ka jebkad varēšu atgūt savu vīru. Ar tempļa atkalapvienošanās risinājumu mīlestības burvestība atkal ir atjaunojusi mieru. Priecājos būt jūsu liecību lapā, lai dalītos savā laimē. Sazinieties ar viņu un dalieties savā liecībā. Sazinieties ar viņu, rakstot uz šo e-pastu ((egbedietakuta@gmail.com.)) vai rakstot viņam WhatsApp, zvanot uz šo tālruņa numuru +1(659)2027218

    Komentē    Seoyun Allis
    27 Novembrī 2025, 06:04
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV