Saskaņā ar ANO datiem, vairāk kā ceturtā daļa pasaules zivju resursu tiek pārzvejoti. Vēl divas ceturtdaļas zvejas vietu izmantotas maksimāli pieļaujamajā līmenī. Nereti izvēlētās zvejas metodes neatbilst ilgtspējīgas zvejniecības principiem – rezultātā daudz jūras iemītnieku sapinas tīklos, kā arī iet bojā piezvejas rezultātā.
Audzējot zivis audzētavās, ūdenī pastiprināti nonāk fosfors un slāpeklis, kas veicina eitrofikāciju jeb ūdenstilpju aizaugšanu. Ūdeni piesārņo arī dezinfektanti, antibiotikas un citi medikamenti un ķimikālijas. No sprostiem izbēgušās zivis apdraud savvaļas sugas.
Izmanto uzturā zivis,
kas iegūtas,
ievērojot atbildīgas zvejas principus.
Arī zivaudzētavas ir viens no risinājumiem – ar nosacījumu, ka tiek ievēroti visi eko-kritēriji.
Ko un kāpēc izvēlēties?
Lai atvieglotu izvēli tiem, kuri vēlas ikdienā lietot zvejas produktus, kas iegūti atbildīgi, Pasaules Dabas Fonds izdevis Zivju gidu. Lai norādītu vai jūras produktu ir ieteicams lietot uzturā, izmantotas trīs krāsas. Zaļā krāsa nozīmē „laba izvēle – izbaudi maltīti”, dzeltenā – „apdomā pirms izvēlies”, bet sarkanā – „labāk neizvēlies”.
Zivju gida ieteikumi izveidoti pamatojoties uz zivju krājumu novērtējumu, piezvejas apjomiem, kā arī ietekmi uz apkārtējo ekosistēmu.