Biešu laksti
Noderīgas lietas: šķiedrvielas, vitamīni A,
PP, C, B grupas vitamīni, kālijs, hlors, fosfors, magnijs, nātrijs,
kalcijs, varš, dzelzs, cinks, jods. Vitamīnu daudzums lakstos ir 6
reizes augstāks nekā saknēs. Biešu lapas tradicionāli izmanto boršča
gatavošanai.
Klijas
Noderīgas lietas: šķiedrvielas (celuloze),
kalcijs, dzelzs, magnijs, fosfors, cinks, kālijs, E un K, B grupas
vitamīni. Klijas ir miltu ražošanas blakusprodukts. Tās attīra
gremošanas traktu un pazemina holesterīna līmeni, bet jālieto tikai ar
mēru - 6-8 ēdamkarotes dienā. Klijas var lietot ar sulām, jogurtu vai
pienu, bet var arī ar ūdeni. Dietologi iesaka, tiem, kas seko svaram.
Bišu maize
Noderīgas lietas: kālijs, magnijs, glikoze,
fruktoze, ksiloze, vitamīni. 30 g bišu maizes nodrošinās ar dienas
aminoskābju devu. Bišu maize palielina hemoglobīna un eritrocītu
daudzumu, pazemina asinsspiedienu, stiprina imūnsistēmu, uzlabo apetīti
un zarnu trakta darbību, palielina vīriešu potenci.
Sūkalas
Noderīgas lietas: kalcijs, kālijs, magnijs,
fosfors, probiotikas baktērijas. Sūkalās ir 94% ūdens un 6% aminoskābes
(piedalās asins veidošanā un aknu proteīnu sintēzē) un laktozes
(normalizē kuņģa un zarnu trakta darbību). Sūkalās praktiski nav
tauku, tāpēc tās var izmantot svara vērotāji. Regulāri lietojot
nomierina nervu sistēmu, uzlabo ādas un matu stāvokli, paātrināt
asinsriti un izvada no ķermeņa lieko šķidrumu un toksīnus.
Melase
Noderīgas lietas: kalcijs, kālijs, dzelzs, varš,
fosfāti, vitamīni, glikoze, fruktoze. Melase ir cukura
ražošanas pārpalikums ar saldu garšu. Izmanto maizes cepšani, sīrupam,
ko izmanto gatavojot riekstus glazūrā, konfektes, īrisus, saldējumu un
citus saldumus. Melasi nedrīkst lietot daudz un bieži.
Vīnakmens (tartars)
Noderīgas lietas: kālijs. Vīnakmens
ir alkoholisko dzērienu ražošanas blakusprodukts - kristālisks akmens.
Vīnakmeni izmanto maizes, kondetorijas, farmācijas un ķīmiskā
rūpniecība. Attīrīts vīnakmens uzlabo asinsriti, ārstē aknu, žultspūšļa
un kuņģa slimības.