Vairāk nekā puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka nacionālā
dārzeņa tituls būtu jāpiešķir kartupelim, liecina veikalu tīkla Maxima un Veselības ministrijas veiktās aptaujas rezultāti.
11% respondentu uzskata, ka šo titulu būtu pelnījis ķirbis, bet 7% ir pārliecināti, ka šāds gods jāpiešķir kāpostam.
Raksturojot savus dārzeņu un augļu ēšanas paradumus, 51% aptaujas
dalībnieku norādījuši, ka dārzeņus un augļus ikdienas ēdienkartē
iekļauj līdz divām reizēm, 36% dārzeņus un augļus ēd trīs līdz četras
reizes dienā, savukārt nepieciešamās piecas un vairāk porcijas ik dienas
apēd vien 5% respondentu.
Tajā pašā laikā, atsaucot atmiņā dārzeņu un augļu porcijas, kas
apēstas dienu iepriekš, 40% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka
notiesājuši 3-4 porcijas dārzeņu un augļu, turpretī 39% apēduši ne
vairāk kā divas porcijas.
Lai arī 93% aptaujas dalībnieku zina, ka dārzeņu un augļu
iekļaušana uzturā apgādā organismu ar vitamīniem un uzturvielām, tikai
trešdaļa respondentu uzskata, ka dārzeņus ikdienā ēd pietiekami. Savus
dārzeņu un augļu ēšanas paradumus kritiski vērtē 57% aptaujāto, kuri
apzinās, ka dārzeņus ēd reti un to noteikti vajadzētu darīt biežāk.
Jāatzīmē, ka desmitajai daļai aptaujāto nav ne jausmas, cik lielai jābūt
ikdienas normai.
Pārdomājot priekšnoteikumus, kas mudinātu dārzeņus un augļus
ikdienā ēst biežāk, aptaujas dalībnieki norādījuši, ka šos produktus
patērētu vairāk, ja būtu plašākas zināšanas, kā tos ātri un vienkārši
sagatavot, būtu pieejami daudzveidīgāki, jau gatavi ēdienu komplekti
(salāti, sautējumi), kā arī vairāk informācijas par to, kādēļ dārzeņus
un augļus nepieciešams lietot uzturā.
Savukārt balsojumā par to, kādus dārzeņus un augļus visbiežāk ēd
vīrieši un kādus – sievietes, par "vīrišķīgāko" dārzeni ar 59% balsu
atzīts kartupelis, aiz sevis ar 14% atstājot sīpolu un ar 7% - ķiploku.
Turpretī par "sievišķīgāko" produktu dārzeņu un augļu kategorijā kļuvis
ābols, gūstot 23% balsu, otrajā vietā ar 9% ierindojies kāposts,
savukārt tomāts, saņemot 8% balsu, ieņem trešo vietu.
Tāpat aptaujā atklājies, ka Latvijas iedzīvotāji ikdienā
visbiežāk ēd tomātus, kartupeļus, burkānus un gurķus, savukārt no
augļiem visvairāk iecienīti āboli, banāni, vīnogas un bumbieri.