Vairumā ģimeņu, kartupeļi ir iecienītākā maltīšu piedeva, bet, kartupelis ir tik daudzpusīgs dārzenis, ka spēj nest ne tikai piedevas lomu, bet arī būt galvenais produkt ēdienā. Vienmer cieņā esošās kartupeļu pankūkas, krēmīgi sacepumi, pildītas pusītes, salātu kalni un aromātiskas zupas - atliek tikai izvēlēties recepti un gatavot!
Kartupeļu un siera sacepums pienā
Ja katupeļiem ir plāna miziņa, tad kārtīgi nomazgājot, to var atstāt.
Pagatavošana
60 min.
- Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlītēs, tāpat izdara ar sīpolu
- Ķiploku smalki sakapā.
- Visu liek kārtām, pa vidam ieberot sasmalcinātos ķiplokus un sāli, piparus pēc vēlamā daudzuma.
- Pēdējo liek rīvēta siera kārtu.
- Pārkaisa ar sāli, pipariem, muskatriekstu un pārlej ar verdošu pienu.
- Cep aptuveni 40 minūtes, ja šķēles biezākas, cep ilgāk, ja nepieciešams, pielej vēl nedaudz karsta piena.
Kartupeļu un zaļo zirnīšu zupa ar kūpinajumu
Pagatavošana
45 min.
- Liek vārīties gaļu.
- Pēc tam, kad gaļa ~ 10 minūtes vārījusies, pievieno notīrītus un kubiņos sagrieztus burkānus un kartupeļus.
- Klāt pielej nedaudz zirnīšu konservu šķidrumu.
- Kad kartupeļi un burkāni mīksti, pieliek zirnīšus, sasmalcinātu seleriju un zaļumus, sāli un piparus (pēc garšas). Viss jāvāra tā, ka kartupeļi nedaudz jūk ārā.
Pasniedzot, katrā porcijā ievieto daļiņu gaļas un papildina ar skābo krējumu.
Kartupeļu salāti ar siļķi
Pagatavošana
15 min.
- Sagriež vārītus kartupeļus un siļķi gabaliņos.
- Olu sagriež daiviņās, kārto virs kartupeļiem un siļķes.
- Olu sagriež daiviņās, sīpolu ripiņās, lociņus sasmalcina. Liek pāri visam.
- Atsevišķi pagatavo mērci: sinepes sajauc ar skābo krējumu, sāli un pipariem. Pasniedz atsevišķi.
Vārītas - apceptas kartupeļu daiviņas
Pagatavošana
45 min.
- Nomizo, sagriež daiviņās kartupeļus. Liek vārīties vieglā sālsūdenī - nepārvāra, lai nejūk ārā. Nokāš.
- Pannā izkausē sviestu, liek cepties izvārītos kartupeļus - līdz skaistam brūnumam.
- Kamēr kartupeļi cepas, sasmalcina zaļumus. Tiklīdz kartupeļi gatavi, apvārta tos zaļumos, nedaudz atstāj un ļauj garšām ievilkties.
Gardie kartupeļi ar cīsiņiem
Pagatavošana
50 min.
- Nomizotur kartupeļus vāra kārtīgā sālsūdenī līdz tie gandrīz gatavi. Nokāš un nosusina.
- Pa to laiku sagriež cīsiņus ripiņās. Sasmalcina zaļumus pasniegšanai.
- Kartupeļus ņem ārā no katla un iegriež tiem šķēles - bet ne līdz pašai apakšai.
- Starp kartupeļu šķēlēm ieliek cīsiņu ripiņas, visu pārlej ar nelielu daudzumu eļļas, pārber ar paprikas pulveri un liek cepties 200 grādos, iepriekš sakarsētā krāsnī.
- Cep, līdz kartupelis un cīsiņi sāk apbrūnēt.
Pasniedz ar skābo krējumu un zaļumiem.
Grilēti kartupeļi ar ķiplokiem un dillēm
Pagatavošana
40 min.
- Kārtīgi nomazgātus kartupeļus liek traukā. Pievieno sagrieztu ķiploku, sāli, piparus, sakapātas dilles un olīveļļu. Visu kārtīgi samaisa.
- Kartupeļies liek grilam paredzētā cepšanas pannā, liek uz grila. Uzliek vāku vai apklāj ar foliju. kartupeļus ik pa laikam apgroza. Cep līdz gatavībai.
Kartupeļu biezputra
Pagatavošana
40 min.
- Kartupeļus nomizo un vāra sālsūdenī mīkstus.
- Sīpolus smalki sakapā.
- Kad kartupeļi mīksti, tos nokāš, tūlīt ber virsū sakapātos sīpolus un labi sakrata.
- Pieliek sviestu (mīkstu), izmaisa un puto, pakāpeniski pievienojot pienu (vismaz istabas temperatūrā) un sāli pēc garšas. Biezputrai jābūt gaišai, čaganai un apjomā jāpalielinās 2 reizes. Pasniedzot uzkaisa zaļumus. Klāt bauda gan gaļas, gan zivju ēdienus.
Zaļie kartupeļi
Pagatavošana
40 min.
- Izvārītus un pēc tam nomizotus nelielus kartupeļus veselus vai uz pusēm pārgrieztus, nedaudz apcep taukvielās uz pannas.
- Pirms pasniegšanas galdā, karstos kartupeļus apviļā sīki sasmalcinātos zaļumos.
Ar malto gaļu pildītas kartupeļu pusītes
Pagatavošana
60 min.
- Kartupeļus nomizo, pārgriež uz pusēm un nedaudz izdobj. Cepešpannā ielej mazliet eļļas un nedaudz ūdens.
- Sajauc gaļu ar sakapātu sīpolu, krējumu un garšvielām. Masu pilda kartupeļu pusītēs.
- Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 45 min.
Gatavus pārber ar rīvētu Parmezānu.