Kāpostu tīteņi ar asumiņu
1 kāpostgalva, 200 g rīsu, 500 g maltās gaļas, 1 liels sīpols, 2 ķiploka daiviņas, 1 burkāns, sviests, augu eļļa, sāls, pipari, selerijas sakne, tomātu mērce, čili pipars.
Kāpostgalvu liek ūdenī, apvāra, lai var atdalīt lapas. Vārītus rīsus sajauc ar malto gaļu, rīvētu burkānu, sviestā apceptu sīpolu un ķiplokiem, pieliek sāli un piparus. Masu tin kāposta lapās, tīteņus apcep eļļā, liek katlā kārtās, pievieno sagrieztu selerijas sakni, čili pipara gabaliņu, tomātu pastu, pārlej ar ūdeni, kurā blanšējāt kāposta lapas. Sautē aptuveni stundu.
Sēņu tīteņi
1 kg sēņu, 2 sīpoli, 1 gl krējuma, 1 neliela kāpostgalva, 3 ēd.k. tomātu pastas, sāls, pipari, 1 ēd.k. miltu, 2 ēd.k. sviesta.
Svaigas sēnes sīki sagriež, novāra sālsūdenī, atdzesē un kopā ar sīpoliem apcep eļļā. Kāpostu lapas blanšē verdošā ūdenī 2-3 min., tin lapās pildījumu, liek katlā, pārlej ar mērci un sautē cepeškrāsnī 20-25 min. Mērcei miltus apcep sviestā, pievieno 1 ēdamk. krējuma, tomātu pastu, sāli un piparus pēc garšas, visu uzvāra.
Tīteņi ar maltu vistas gaļu un rīsiem
200 g maltas vistas gaļas, 150 g vārītu rīsu, 8 blanšētas Savojas kāpostu lapas, 10 g pētersīļu, sāls, pipari pēc garšas, 2 daiviņas ķiploka, timiāns, 1 sīpols, eļļu cepšanai, 2 lauru lapas, 100 g saldā krējuma.
Mērcei: 400 g tomātu savā sulā, 2 daiviņas ķiploka, 1 sīpols, eļļu cepšanai, 100 g mandeļu, kaltēts baziliks, 1/2 ēd. k. cukura, sāls, pipari pēc garšas.
Apcep sīpolus un ķiplokus. Maltajai gaļai pievieno sāli, piparus, sasmalcinātus zaļumus, apceptus sīpolus un ķiplokus, vārītus rīsus. Visu samaisa un pilda blanšētās Savojas kāpostu lapās, satin un uz pannas apcep no abām pusēm. Liek katlā vārīties ūdeni, kuram pievieno pastu, saldo krējumu, lauru lapas, timiānu, koriandra sēklas, sāli un piparus. Liek iekšā tīteņus un uz mazas uguns sautē 40 min.
Mērcei apcep sīpolus, ķiplokus, pieber klāt grauzdētas, sasmalcinātas mandeles. Lej klāt sablendētus tomātus, pievieno garšvielas. Visu uz lēnas uguns vāra 15 min.
Dārzeņu tīteņi
1 sīpols, lauru lapa, vidēji liela kāpostgalva, 0,5 kg kartupeļu, 0,5 kg burkānu, 2 ēd.k. eļļas, sāls, pipari, skābs krējums, 5 piparu graudiņi, zaļumi, glāze dārzeņu buljona, siers pārkaisīšanai.
Kāpostam gar kacenu veic dziļus iegriezumus. Kāpostu karsē vārošā ūdenī, līdz virsējās lapas maina krāsu un atdalās no kāpostgalvas. Burkānus, kartupeļus un sīpolu notīra. Burkānus un kartupeļus sarīvē uz rupjas rīves, sīpolus un zaļumus sasmalcina. Sīpolus apcep pannā sakarsēta eļļā, tad pievieno sarīvētus burkānus, kartupeļus un sautē 5 min. Iemaisa zaļumus, samaltos piparus. Masu ietin kāposta lapās. Tīteņus kārto cepamajā traukā, pārlej ar karstu buljonu, pievieno pipara graudiņus un lauru lapu. Tīteņus sautē cepeškrāsnī 30 min. 180 grādu temperatūrā. Tad pārkaisa ar sieru un karsē vēl 5 min. Gatavos tīteņus pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.
Ķīnas kāpostu tīteņi
3 galviņas Ķīnas kāpostu, 1 kg maltās gaļas, 2 sīpoli, 2 bundžas sagrieztu tomātu savā sulā, 200 g saldā krējuma, 50 g diļļu, 3 olas, 400 g rīsu, 100 g sviesta.
Kāpostus sadala pa lapām un noplaucē verdošā ūdenī 5 minūtes. Maltai gaļai pievieno sakapātu sīpolu, sāli, piparus un sasmalcinātas dilles, olas un vārītus rīsus, visu sajauc. Gatavo masu tin kāpostu lapās, liek cepešpannā un pārlej ar mērci. Mērcei katliņā apcep sakapātus sīpolus, pievieno tomātus savā sulā un uzvāra, pasautē 20 min., tad pievieno saldo krējumu un sablenderē. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un nedaudz cukura. Tīteņus cep cepeškrāsnī 40 min. 200 grādos.
Sēņu un siera tīteņi mangolda lapās
400 g sēņu, 150 g siera, sāls, pipari pēc garšas, timiāns, dilles, 10 g sojas mērces, 1 sīpols, 2 daiviņas ķiploka, 8 mangolda lapas (ziemā biešu lapas var nopirkt tirgū vai lielveikalos), eļļa cepšanai.
Mērcei: 150 g sviesta, 50 g baltvīna, 1 ola, tabasko, sāls, muskatrieksts pēc garšas.
Sēnes, sīpolus un ķiplokus apcep. Sieru sarīvē uz rupjās rīves un samaisa kopā ar sēnēm, dillēm, sāli, pipariem. Pilda blanšētās mangolda lapās (kā tīteņus) un liek vārīties sālsūdenī aptuveni 5 min. Mērcei karstā ūdens peldē izkausē sviestu, pielej klāt baltvīnu. Pieliek garšvielas, maisot pievieno olu dzeltenumu, turpina maisīt, līdz mērce sabiezē.
Kāpostu tīteņi ar zivīm
600 g mencas filejas, 12 kāposta lapas, 80 g speķa, 2 sīpoli, 1,5 gl sausa baltvīna, 4 tējk. malta majorāna, 1 tējk. citrona sulas, sarkanie maltie pipari, sāls.
Kāposta lapas blanšē verdošā ūdenī. Zivi sagriež šķēlēs, uzber sāli, piparus, majorānu. Zivi satin kāposta lapās. Speķi sagriež kubiņos, sajauc ar sakapātiem sīpoliem un karsē pāris minūtes uz pannas, liek katlā. Tīteņus kārto uz speķa, aplej ar glāzi ūdens, vīna, apšļaksta ar citronu sulu un sautē zem vāka 15 minūtes uz lielas uguns.
Tīteņi ar lēcām un maltu jēra gaļu
200 g maltas jēra gaļas, 150 g vārītu zaļo lēcu, 8 blanšētas kāpostu lapas, 5 g pētersīļu, 5 g piparmētru, sāls, pipari pēc garšas, 2 daiviņas ķiploka, 1 sīpols, timiāns, eļļa cepšanai, 1 ēd. k. tomātu pastas, 2 lauru lapas, 1 tējk. koriandra sēklu, krējums, zaļumi.
Apcep sīpolus un ķiplokus. Maltajai gaļai pievieno sāli, piparus, zaļumus, lēcas, apceptos sīpolus un ķiplokus. Visu samaisa un pilda blanšētās kāpostu lapās, satin un uz pannas apcep no abām pusēm. Liek katlā vārīties ūdeni. Ūdenim pievieno tomātu pastu, lauru lapas, timiānu, koriandra sēklas, sāli un piparus. Liek iekšā tīteņus un uz mazas uguns sautē 40 min. Pasniedz ar krējumu.