15 Jūnijā, Svētdiena
Sievietēm :

Gaļas aizstājēja – soja

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 28 Jūl 2011 , 10:53

Gaļas aizstājēja – soja

Sojas pupas ir ļoti kvalitatīvu un cilvēkam nepieciešamu olbaltumvielu avots, tajās ir 34% olbaltumvielu. Tādēļ tās ieteicamas cilvēkiem, kas uzturā nelieto gaļu, bet, protams, soju var ēst arī tie, kas ikdienā gaļu ēd, bet atsakās no tās, piemēram, gavēņa laikā. Soja satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī citas veselībai vajadzīgas vielas, piemēram, A, K, E, C, un B grupas vitamīnus, kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi, kā arī vielas, kas samazina holesterīna līmeni asinīs, un antioksidantus, kas cīnās pret audzēju attīstību.

Tofu ir sojas olbaltuma produkts, līdzīgs biezpienam, to gatavo no sojas piena, ko iegūst, izmērcējot sojas pupas ūdenī, samaļot un filtrējot. Sojas piens ir līdzīgs govs pienam, tikai tas satur mazāk kalcija. Šo pienu sarecina un iegūst tofu. Sojas pienu var lietot, ja ir alerģija pret govs pienu.

Sojas gaļa ir no sojas pupām gatavots produkts, kas pēc izskata, tekstūras un garšas atgādina gaļu un satur gaļas olbaltumiem atbilstošas olbaltumvielas. No tās gatavojamas mērces,

to var pievienot dārzeņu ēdieniem, pildīt pankūkās

vai kāpostu tīteņos, cept steiku vai pat grilēt.

Daudzus satrauc, ka lielākā daļa pasaulē audzētās sojas ir ģenētiski modificēta. Mierinājums varētu būt tas, ka Latvijā pārtikas produkti, kuru sastāvā ir vairāk par 0,9% ģenētiski modificētu organismu, jāmarķē, tādēļ, ja lasīsiet marķējumu, varēsiet izvairīties no lielākas devas ģenētiski modificētas sojas.

***

Receptes

* Sojas un cukini mērce

Vajadzēs: 2 – 3 mazus vai vienu lielu cukini, vienu kārbu mizotu, sagrieztu tomātu savā sulā (500 g), sīpolu, 5 – 6 daiviņas ķiploka, paciņu sojas steika vai sojas gabaliņu, 1 dārzeņu buljona kubiciņu, garšvielas, tomātu pastu, eļļu.

Kā pagatavot: soju aplej ar verdošu ūdeni tā, lai to nosedz, pieliek buljonu, lauru lapas (var likt klāt melnos piparus, selerijas sakni u.tml.) un uz mazas uguntiņas vāra apmēram 20 min. Dziļā pannā sacep sīki sakapātu sīpolu un šķēlītēs sagrieztus ķiplokus, kam pēc garšas pievieno garšvielas: čili piparus, ķimenes, maltu ingveru, pētersīļu vai seleriju lapas u.tml. Tad liek klāt gabaliņos vai šķēlītēs sagrieztus cukini, samaisa un apcep. Pievieno uzbriedušo soju, samaisa un apcep. Pielej mazliet buljona, kurā vārījās soja, pieliek tomātus un uz mazs uguns kādu laiku zem vāka sautē. Pēc garšas pieliek sāli un 1 – 2 ēdamkarotes tomātu pastas. Apmaisa, vēl dažas minūtes pasautē. Ēd ar kartupeļiem, makaroniem vai citām piedevām.

* Kāpostu tīteņi ar sojas pildījumu

Vajadzēs: 10 g sojas granulu, 40 ml ūdens, garšvielas, 15 g sīpolu, 15 g burkānu, 25 g rīsu, 150 g svaigu kāpostu. Iznākums 220 g.

Kā pagatavot: sausās granulas aplej ar karstu ūdeni, pieber garšvielas un briedina 15 minūtes. Kāpostu vāra pusgatavu, tad atdala lapas. Lapas biezāko daļu izklapē ar gaļas āmuriņu. Liek pildījumu un tinot veido cilindrisku formu.

Pildījumam apcep sīpolus un burkānus, sajauc ar izmērcēto soju, pusgataviem rīsiem un garšvielām.

Tīteņus liek dziļā pannā un sautē tomātu un krējuma mērcē.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 28 Jūlijā 2011

Skatīts : 1626 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/dzive/385717-galas_aizstajeja_soja

Birkas : gaļu, vitamīnus, soja, pupiņas, pupas, sojas, gaļas, olbaltumvielas, olbaltumvielu, uzturā

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Kā cīnīties pret bezmiegu

  • Latvijas iedzīvotāji var palikt bez aptiekām

  • Thanko apvieno tālskati ar digitālo kameru

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Vīns - visu grēku aizsākums.
-- Muhameds

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 15 Jūnijā vēsturē

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV