Kāpēc cukurs ir tik svarīgs ievārījumam
Cukurs ir galvenais konservants, kas palīdz saglabāt ogu ražu ziemai. Pēc vecmāmiņu metodes vārītos ievārījumos cukuru uz ogām jāliek attiecībā 1:1, un tas nodrošina, ka ievārījums glabāsies līdz pat pavasarim. 1:1 – tas nozīmē, viens kilograms cukura uz vienu kilogramu ogu. Diezgan saldi, vai ne?
Tas, vai ievārījums izdosies un to varēs uzglabāt līdz pat pavasarim, ir atkarīgs arī no cukura kvalitātes. Ja ievārījuma gatavošanā tiek izmantots parastais baltais cukurs, tev jāpārliecinās, ka tas ir patiešām tīri balts – bez brūnganas nokrāsas. Tīrs cukurs nesatur nekādus piemaisījumus, kas varētu sabojāt ziemai sagatavotos gardumus.
Protams, tev jābūt arī ļoti uzmanīgai visā ievārījuma vārīšanas procesā – jālieto tīru ūdeni, sterilas burciņas un nevainojami svaigas, nebojātas ogas. Ja kaut viens no šiem priekšnoteikumiem netiek ievērots, saldajā vidē var sākt vairoties mikroorganismi, kas uzspridzinās visu vasarā sūri grūti veikto darbu. Par to, kā pareizi vārīt ievārījumu, stāstīsim tev pavisam drīz, nākamajos espati.lv rakstos.
Interesants fakts par balto cukuru – patiesībā cukura kristāli ir caurspīdīgi, bet to šķautnes, atstarojot gaismu dažādos leņķos, rada baltās krāsas efektu.
Kāds cukurs būs vislabākais ievārījuma gatavošanai?
Ja, lasot šo rakstu, sabijies par ogu un parastā cukura attiecību 1:1, nebaidies – ir arī speciāls cukurs ievārījumiem – Dansukker Ievārījumu cukuram ir pievienots pektīns.
Pektīnu satur visi augļi un ogas. Zemenēs un ķiršos tā ir mazāk – tādēļ ievārījums bez pektīna mēdz būt pašķidrs, bet dažās ogās, piemēram, jāņogās, tā ir daudz, tādēļ no tām var viegli pagatavot biezu marmelādi. Pektīns ir dabisks augu valsts produkts, tāpat kā cukurs no cukurbietēm.
Dansukker Ievārījuma cukurā ir pievienots pektīns no ābolu sēkliņām. Tas ļauj cukura daudzumu ievārījumā samazināt uz pusi, bet vārīt ievārījumu tikai piecas minūtes. Tādēļ ogas labāk saglabā savu aromātu, izskatu un vitamīnus, labāk uzglabājas un saglabā savu dabisko krāsu. Arī svara vērotājām Ievārījumu cukurs ir aktuāls, jo ar to vārīts ievārījums satur krietni mazāk kaloriju, ir diētiskāks un veselīgāks. Ar pektīnu ievārījums sarecē gluži kā marmelāde. Tas ir īpaši svarīgi, vārot zemenes un arī citas ogas, kurās pektīna nav tik daudz.
Šīs vasaras jaunums ir Ievārījuma cukurs 1+3, kuru nepieciešams pievienot ogām attiecībā tikai 1 kg cukura uz 3 kg ogu. Tātad – tam ir pievienots vēl vairāk pektīna. Tādēļ to vajag mazāk, jo cukuru aizstāj pektīns. Tiesa, šo cukuru iesaka lietot vairāk, ja ievārījumu vēlas biezāku, želejveidīgāku.
Taču ņem vērā – Ievārījumu cukurs nebūs piemērots tavas tējas vai kafijas saldināšanai. Tā kā pektīns ir labā viela, kas spēj palīdzēt ievārījumam sarecēt, līdzīgu darbiņu tas var pastrādāt arī ar tavu dzērienu – tādēļ var gadīties, ka ar izbrīnu konstatē želejas gabaliņus savā padzisušajā kafijā :) Karstajiem dzērieniem, kokteilīšiem vai citām kulinārajām vajadzībām labāk būs izmantot parasto balto vai brūno cukuru.
Ja līdz šim nekad neesi vārījusi ievārījumu, tad pirmo gudrību tu jau zini tagad – ļoti liela nozīme ir pareizi izvēlētam cukuram un tā proporcijai. Un kā jau solījām, pavisam drīz stāstīsim tev par citām gudrībām ievārījuma pagatavošanā!
Savukārt visām, kuras jau zina, kā ievārījums pagatavojams un tām, kuras nespēj nociesties līdz nākamajam rakstam, šeit – iedvesmojošas un dievīgas receptes.
Vasaras garša burciņā
250 g zemeņu 250 g ananāsu ābolīšu 150 g upeņu 350 g melleņu 330 – 660 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” * Puse vaniļas pāksts Ogas noskalo un pārlasa, attīrot no kātiņiem. Ābolus nomizo un sasmalcina. Ogas, ābolus, vaniļu un cukuru sajauc, uzvāra un ļauj savārīties līdz vēlamai konsistencei. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. * Jo vairāk cukura liksiet, jo biezāks būs ievārījums. “1+3” vietā var ņemt Dansukker Ievārījumu cukuru, tad nepieciešams 0,5 – 1kg Ievārījuma cukura. |
Zemeņu un aveņu ievārījums
600 g zemeņu 400 g aveņu 330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker Ievārījuma cukura 2 tējkar. Dansukker vaniļas cukura Zemenes noskalo, noņem kauslapiņas un sadala gabalos. Savāra kopā ar cukuru apmēram 5 minūtes. Pievieno vaniļas cukuru. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. |
Kazeņu ievārījums ar džinu
1 kg kazeņu 300 ml ūdens 500 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 800 g Dansukker ievārījuma cukura 100 ml džina Kazenes noskalo un pārlasa. Kopā ar ūdeni uzvāra un turpina vārīt 10 minūtes. Pievieno cukuru un vāra vēl 3 minūtes. Pievieno džinu. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. |
Vasaras čatnijs
500 g skābo ķiršu 500 g tomātu 2 sīpoli 1 neliels ķiploks 0,5 svaiga sarkanā čilli 125 ml balzamiko etiķa 1 tējkar. sāls 1 tējkar. melno piparu 330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker ievārījumu cukura Ķiršus noskalo un izņem kauliņus. Tomātus noblanšē, noņem miziņas un sadala gabalos. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sasmalcina. Čilli noskalo, izņem sēklotni un sarīvē vai smalki sakapā. Visas sastāvdaļas, izņemot cukuru, katlā uzvāra un, nepārtraukti maisot, turpina vārīt 15 minūtes. Pievieno cukuru un turpina vārīt vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā |
Jāņogas marinādē
2,5 kg sarkano jāņogu 2,5 kg Dansukker baltā cukura 1 ēd. kar. malta kanēļa 1 ēd. kar. aromātisko piparu 1 ēd. kar. maltu krustnagliņu 200 ml. etiķa (12%) Ogas noskalo, pārlasa, attīra no kātiņiem un vāra kopā cukuru 15 minūtes. Nosmeļ putas, pievieno garšvielas un etiķi, lēni vāra 30 minūtes. Noņem no plīts un vēlreiz nosmeļ putas. Iepilda karstās sterilās burkās un cieši aizvāko. Uzglabā vēsā vietā. Marinētas jāņogas būs neparasta piedeva pie pikantiem ēdieniem kā alternatīva čatnijam vai augļu mērcēm. |
Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili
1 kg gatavu bumbieru 1/2 g safrāna 1 sarkanā čili pāksts 300 ml Dansukker baltā cukura sīrupa * 330 g Dansukker ievārījuma cukura „1+3” vai 500 g Dansukker Ievārījumu cukura Bumbierus nomizo, izgriež serdes un sagriež smalkās šķēlītēs. Kopā ar safrānu un cukura sīrupu izklāj lēzenā katlā, pārsedz ar vāku, uzvāra un turpina vārīt 5 līdz 10 minūtes. Čili noskalo, sasmalcina un kopā ar Ievārījuma cukuru pievieno ievārījumam. Visu vēlreiz uzvāra (ampēram 2 minūtes), salej tīrās izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā. Ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu. * Sīrupa vietā var izmantot 200 ml ūdens un 100 g cukura. |