22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Sulīgais steiks

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 3 Aug 2011 , 20:39

Sulīgais steiks

Vārds steiks parasti asociējas ar kaut ko pusgatavu, taču šis ir ēdiens, kuru jāprot pagatavot, lai tas būtu labs.

Pats svarīgākais, protams, ir izvēlēties gaļu. Gaļas gabalam jābūt tādam, lai no tā nevajadzētu neko griezt nost. Klasiskajam steikam parasti izvēlas liellopa gaļu 2,2 līdz 5 centimetru biezumā. Steiku, protams, negatavo cepeškrāsnī, bet gan uz grila. Vasara taču ir piemērotākais laiks, kad to var darīt.

Kāpēc steiku vislabāk gatavot tieši no liellopa, nevis no cūkgaļas vai vistas gaļas? Iemesls ir, ka liellopa gaļu cilvēks var lietot uzturā pusgatavu. Steiks ar asinīm... Tieši tādas ir asociācijas, runājot par ideālu steiku. Steika gatavošanas process it kā ir vienkāršs, taču tajā pašā laikā to var pielīdzināt mākslas darbam. Vajadzīga atklāta uguns, un viss pareizi jāizdara. Gaļu parasti neklapē, sāla, uzkaisa piparus un apcep no abām pusēm uz uguns. Gatavošanai pietiek 15 minūšu. Vispirms to cep uz maksimālas uguns, lai aizvērtu steikam augšpusi – cepot glikoze karamelizējas un okupē šķiedras. Tas palīdz saglabāt gaļas sulu, un steiks paliek sulīgs. Lai apceptu katru pusi, pietiek tikai ar minūti. Pēc tam temperatūru samazina, lai gaļa saceptos. Pēc apcepšanas steiks jāatstāj uz kādu laiku siltā vietā. Šajā laikā gaļas sula vienmērīgi izplatīsies pa visu steiku. Pirms pasniegšanas steiku var apsmērēt ar augu eļļu.

NODERĪGI

Nevajag steika gatavību pārbaudīt ar dakšiņu, citādi visa gaļas sula iztecēs, bet gaļa paliks sausa.

Ja nav īstas pārliecības, ka steiks ir gatavs, tad labāk to pārbaudīt ar nazi steika viducī.

Steikam jāļauj atpūsties, lai gaļas sula vienmērīgi izdalās pa visu gabalu.

Nevajag aizmirst pagatavot pie gaļas mērci. Ar to steiks vienmēr ir garšīgāks.

Gaļu vislabāk sālīt, un pievienot garšvielas pēc cepšanas, jo ar garšvielām to var apdedzināt.

Parastās sāls vietā labāk izmantot rupju jūras sāli.

RECEPTES

Steiks ar pipariem un dārzeņiem

Sastāvdaļas: 4 gabaliņi liellopa filejas, 2 ēdamkarotes sojas mērces, sīpols, 100 g cukurzirņu, 100 g šampinjonu, ēdamkarote citrona sulas, saldais pipars, 100 g sojas asnu, ķiploks, sāls, čili, 4 ēdamkarotes arahisa sviesta, 2 tējkarotes marinētu zaļo piparu, 4 līdz 6 ēdamkarotes baltvīna.

Pagatavošana: gaļu nomazgā, viegli saklapē. Liek traukā un pārlej ar sojas mērci. Sīpolu sagriež riņķīšos. Notīra zirņus un sagriež. Šampinjonus sagriež strēmelēs. Dārzeņus sajauc ar citrona sulu. Notīra saldo piparu un sagriež tievās strēmelēs. Sojas asnus nomazgā un nosusina. Sasmalcina ķiploku. Čili sagriež, izņem sēklas un sagriež tievās strēmelēs. Uzkarsē pannā sviestu. Apcep tajā gaļu uz lielas uguns, kamēr iegūst sārtu garozu. Noņem gaļu. Eļļā apcep visus dārzeņus. Pievieno tiem gaļu, pielej vīnu un ātri uzsilda. Pievieno sāli pēc garšas.

Steiks sarkanajā vīnā

Sastāvdaļas: 750 līdz 900 g steika, 800 g sarkanā vīna, 2 tējkarotes ķiploku sāls, ēdamkarote sausu oregano lapu, melnie pipari.

Pagatavošana: steiku sagriež gabaliņos. Vīnu sajauc ar sāli, pipariem, oregano lapām. Steiku liek uz šķīvja, pārlej ar sagatavoto marinādi un atstāj uz pāris stundām ledusskapī, var arī pa nakti. Cep uz restēm, pārlejot vai apsmērējot ar marinādi. Cep 3 līdz 4 minūtes katru pusi. Kā garnīru izmanto kukurūzu un salātus, kuru sastāvā ir kartupeļi.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Gaļa ir labs olbaltumvielu avots. Pēc aminoskābju sastāva ļoti identiski, kādas tās proporcijas ir nepieciešamas mūsu organismam. Lietojot gaļu uzturā, nav vajadzīgs liels olbaltumu daudzums salīdzinājumā ar graudaugu olbaltumu. Gaļā ir dzelzs un citas minerālvielas. Nākamais moments – gatavošanas nianses. Protams, vārīta gaļa ir labākais veids. Steiku gatavo uz uguns. Jāuzmanās, lai steiks netiek piededzināts, lai tas ir pusjēls vai asiņains – pēc katra gaumes. Klasiskam steikam parasti izvēlas liellopa gaļu. Cūkgaļai ir svarīga termiska apstrāde. Labāk izvēlēties gaļu, nevis kūpinājumus, desas izstrādājumus, kuri paredzēti ilgstošai uzglabāšanai. Gatavojot steiku, var piebērt tikai piparus. Ēdot gaļu, nevajag aizmirst pievienot svaigus dārzeņus un zaļumus, kas papildina un optimizē dzelzs uzsūkšanos, veicina gremošanu.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 03 Augustā 2011

Skatīts : 1431 reizi

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/52917-suligais-steiks.htm

Birkas : gaļu, ēdiens, sulīgais, steiku, steikam, gaļas, liellopa, steiks, grila, cepot

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Ir bērni, kas apveltīti ar asu prātu un zinātkāri, bet mežonīgi un stūrgalvīgi. Tādus parasti skolā neieredz un vienmēr uzskata par bezcerīgiem, bet no viņiem parasti iznāk lieli cilvēki, ja tikai viņi tiek atbilstošā veidā audzināti.
-- Komenskis

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Vai Jums ir problēmas ar kredītsaistībām?
    Atbildes: 42

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV