Jaunos kabačus ieteicams ēst ar visu mizu. Neitrālās garšas dēļ kabačus var pievienot dažādiem ēdieniem, sautējumiem, zupām, pat kotletēm, bet vislielākā vērtība būs svaigi apēstajiem. Tos var pievienot jebkuriem dārzeņu salātiem. Ēdami ir arī kabaču ziedi, kurus var likt pie salātiem, pildīt, cept vai lietot tējā. Klasiski ēdieni ir pildīti kabači un kabaču ikri. Pilnīgi nogatavojušos kabačus ziemā var glabāt tāpat kā ķirbjus, savārītus dažādās vīriešu zaptēs vai marinētus.
Kabaču pankūkas
Vajadzēs: kabaci, olas, mannu, sieru, ķiplokus, zaļumus, sāli, piparus, eļļu cepšanai.
Kā pagatavot:
kabaci sarīvē uz rupjās rīves, apber ar sāli un noliek, lai atsulojas.
Pēc laika nolej sulu. Kabača biezumus sajauc ar olām, rīvētu sieru un
mannu, lai veidojas viendabīga masa. Garšai pievieno saspiestu ķiploku,
zaļumus un maltus piparus. Pannā uzkarsē eļļu un cep pankūciņas zeltaini
brūnas. Pasniedz ar skābo krējumu.
Kabaču salāti
Vajadzēs: 200 g kabaču, 5 tomātus, 50 g diļļu, pētersīļus, lokus, mērci.
Kā pagatavot:
kabaci sarīvē skaidiņās, pievieno sīki sagrieztus tomātus, dilles,
pētersīļus un lokus. Pārlej ar eļļas vai krējuma mērci. Mērcei var
izmantot ar citrona sulu sajauktu eļļu. Var sajaukt ar zaļumiem krējumu
vai naturālo jogurtu.
Kartupeļu, gaileņu un kabaču sacepums
Vajadzēs: 3 lielus kartupeļus, gailenes, pusi no vidēji liela kabača, saldo krējumu, 200 g siera, 1 olu, nedaudz miltu, majonēzi.
Kā pagatavot:
sarīvē sieru, pievieno sakultu olu, majonēzi un mazliet miltus,
samaisa. Kabaci un kartupeļus nomizo, sagriež plānās šķēlītēs. Sēnes
sasmalcina. Pīlē vai citā cepšanai cepeškrāsnī paredzētā traukā kārto
kartupeļus un kabačus. Pa vidu pieliek nedaudz sarīvēta siera. Pārlej
saldo krējumu, kas sajaukts ar garšvielām. Virsējā kārtā uzliek
sasmalcinātas gailenes un pa virsu izklāj siera masu. Cep apmēram 30
min.