14 Jūnijā, Sestdiena
Sievietēm :

Vērtīgā biete: kā un kāpēc tā jāēd?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 17 Feb 2014 , 21:42

Vērtīgā biete: kā un kāpēc tā jāēd?

Biete ir dārzenis, kuru iecienījuši pavāri, jo to iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, un pareizi uzglabājot tas pagrabā pieejams visu gadu. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas sistēmas uzlabošanai.

«Biete ir viens no dārzeņiem, kuru gatavojot pavāram, ir iespējas izpausties, to sagatavojot atbilstoši katra gardēža gaumei. Latviešu virtuvē izmantojam svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas bietes, kā arī biešu sulu. Pareizi uzglabājot bietes nebojājas pat līdz vienam gadam, tādēļ ēdienkartē esošajos ēdienos visās sezonās varam piedāvāt Latvijā audzētu veselīgu produktu,» komentē AS «Lido» šefpavāre Ilga Joma.

Galda bietes augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu sastāvs. Bietes sastāvā esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus, veicina asinsspiediena stabilizēšanos un barības pārstrādi. Vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu. Bietes sastāvā esošie vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas. Šis dārzenis lieliski spēcina organismu.

«Biete no citiem sakņaugiem izceļas ar lielu cukura saturu – aptuveni 9%, tajā ir nedaudz ābolskābes, skābeņskābes arī minerālvielas, kuras palīdz normalizēt asinsspiedienu, sekmē asinsradi, jaunu šūnu attīstību un holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Uzglabājot nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā zūd C vitamīns. Tieši tādēļ bietes ieteicams vārīt ar visu mizu, atbilstoša izmēra katlā ar vāku, lai pēc iespējas samazinātu gaisa piekļuvi. Savukārt, svaigā veidā bietes, lai tās pēc iespējas ilgāk saglabātu uzturvielas, ieteicams uzglabāt sausā pagrabā, temperatūrā no +2-+4 grādiem» skaidro «Veselības centrs 4» filiāles «Wellslim centrs» uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Bietes dzimtene ir Vidusjūras austrumu reģions. Pēc vēstures liecībām senie romieši 5.-4.gs. pirms mūsu ēras bija pirmie, kas bietes plaši sāka izmantot pārtikā. Galda biešu šķirne cēlusies no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm. Sākotnēji biete pēc formas atgādināja burkānu – tās sakne bija tieva un gara. Apaļas formas bietes, kuras ir populāras mūsdienās tika radītas ap 16.gadsimtu, kad tās ieguva popularitāti visā pasaulē.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 17 Februārī 2014

Skatīts : 1332 reizes

Avots : http://www.apollo.lv/zinas/vertiga-biete-ka-un-kapec-ta-jaed/637630

Birkas : ārstēšanai, bieti, biete, gremošanas, asinsrites, dārzenis, imunitātes, uzturvērtības

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Skaisti, bet... bīstami – dekoratīvā kosmētika

  • Kā uztaisīt ziepes? Gatavošana pa soļiem

  • Grandiozs mākslas festivāls Cēsīs

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Nekas nav apkaunojošāks par to, kā būt nederīgam sabiedrībai un pašam sev, un būt ar prātu apveltītam tikai tamdēļ, lai neko nedarītu.
-- Paskāls

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 14 Jūnijā vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV