22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Kad āboli krīt

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 29 Aug 2011 , 17:32

Kad āboli krīt

Ābolu laiks jāsteidz izmantot, jo tieši tagad tie ir visvērtīgākie, sulīgākie un vitamīniem bagātākie. Kamēr dārzā ābolu pilna zeme, mums ir izdevība saēsties svaigus augļus, atsaukt atmiņā zināmās ābolu ēdienu receptes un apgūt jaunas.

Starp citu, āboli ir pasaulē visiecienītākie un visvairāk audzētie augļi, to šķirņu skaits pārsniedz 7500. Lieli un mazi, saldi un skābi, sarkani, dzelteni, zaļi, svītraini – katrs atradīs kādu šķirni, kas viņam ir pa prātam. Lietpratēji teic, ka vislabāk izvēlēties kādu no mūsu pašu zemē audzētajām: lai arī dienvidos āboli izaug lielāki un saldāki, mūsējie ir bagātāki ar labām uzturvielām, un tiem piemīt smalkāks aromāts.

Kritušie āboli nav ilgi uzglabājami, arī konservēšanai tie parasti neder, bet ir taču sacepumi, pankūkas, ābolmaizes, cepti āboli, vecā, labā debesmanna un daudz kas cits. Pārsteidzoši, cik dažādos ēdienos iederas āboli. Daža recepte šķiet tik dīvaina, ka sākumā rodas šaubas, vai rezultāts maz būs ēdams, bet, ēdienu nogaršojot, izrādās gluži baudāms, varbūt pat ļoti gards. Var būt arī citādāk, bet, ja nepamēģināsi, nekad neuzzināsi.

NODERĪGI

• Kamēr pieejami sava dārza āboli, vēlams tos ēst ar visu mizu, jo pie ābola mizas C vitamīna ir pat līdz 15 reizēm

vairāk nekā pie serdes. Ja ābolu jau nogaršojis tārps, augli droši var ēst ar mizu. Lielveikalu ābolus, kas vienādi visos gadalaikos, labāk nolobīt, jo tos mēdz apstrādāt ar pesticīdiem un vaskot.

• C vitamīna saturs dažādās ābolu šķirnēs ir atšķirīgs. Antonovkas ābolā, kas sver 100 g, ir ap 36 mg C vitamīna, bet subptropu klimatā augušajos ābolos C vitamīna saturs nepārsniedz 5 mg/100 g. Augļus uzglabājot, C vitamīns pamazām iet bojā.

• Lai nomizotie un sagrieztie āboli nekļūtu brūni, tos viegli ieberzē ar citrona šķēlīti, bet var arī uz brīdi iegremdēt citrusaugļu vai ananasu sulā. Ja nekā cita nav pa rokai, īsu laiciņu palīdz arī iegremdēšana aukstā ūdenī.

• Svaigus ābolus pasniegšanai var sagriezt šķēlītēs, griezuma vietas viegli pārkaisīt ar cukuru un uzslacināt nedaudz ruma, tad saspiest šķēlītes kopā un tā atstāt līdz likšanai galdā.

• Ir vērts uzēst ābolus pēc tam, kad nobaudīti trekni ēdieni, lai palīdzētu gremošanas sistēmai tos labāk pārstrādāt.

• Āboli ir bagāti ar pektīnvielām un balastvielām, kuras uzglabājot nezūd.

• Ābolus var glabāt vēsā pagrabā vai ledusskapja augļu un dārzeņu nodalījumā. Glabājamos ābolus nemazgā, bet, ja nepieciešams, tos var viegli noslaucīt.

• Ābolus ledusskapī var labi uzglabāt plastmasas maisiņos ar caurumiņiem. Glabāšanā noliktie āboli laiku pa laikam jāpārskata un jāizmet bojātie, jo tie veicina arī pārējo augļu bojāšanos.

• Skābie āboli, termiski apstrādājot, ātrāk izšķīst, tāpēc tie piemēroti biezeņa pagatavošanai, sambukam, suflē, debesmannai u. c. Saldo šķirņu āboli labāk turas kopā, tādēļ tos izvēlas ēdieniem, kur āboliem jāsaglabājas veseliem (karamelizētiem, pildītiem, ceptiem āboliem u. c.).

• Āboli ir iecienīta piedeva rīsu, auzu pārslu, mannas un citām putrām. Ābolus sagriež šķēlītēs, apcep uz pannas nelielā sviesta daudzumā, pēc iespējas neļaujot tiem izjukt. Pēc tam pievieno cukuru un, laiku pa laikam apmaisot, turpina cept, līdz cukurs sāk karamelizēties. Pievieno nedaudz ūdens, uzkaisa maltu kanēli, uzkarsē un pārlej putrai.

• Ābolu šķēlītes, serdes un miziņas var sažāvēt un izmantot tējai.

• Āboli uzlabo dažādu salātu garšu, padara tos sulīgākus. Iecienīti ir salāti no āboliem, selerijām un valriekstiem, tāpat arī siļķu salāti ar āboliem un sīpoliem. Uz sakņu rīves sarīvēti āboli iederas dažādos kārtainos salātos no dārzeņiem, zivīm, putnu gaļas, siera u. c.

• Ābolu piedeva labi harmonē ar gaļas ēdieniem. Veselus vai sagrieztus augļus pieliek blakus cepetim, kas cepas pannā vai cepeša traukā. Cepeša šķidrumā āboli izsautējas mīksti un aromātiski, piešķirot jaunu garšas niansi arī gaļai. Ābolus bieži izmanto arī zoss cepeša pildīšanai. Ar ābolu piedevu var gatavot arī desiņas: tās apcep uz pannas sviestā, pievieno

salmiņos sagrieztus ābolus un cep, līdz desiņas gatavas. Pasniedz ar kartupeļu biezeni vai makaroniem.

• Salīdzinoši viegli pagatavojami ir pildīti āboli. Glītus, vienādus ābolus izdobj vai sagriež uz pusēm, veidojot bļodiņas, vidiņā ieliek nedaudz sviesta. Saldam pildījumam piemēroti žāvēti augļi, rieksti, ievārījums, biezpiens ar cukuru un kanēli, salda rīsu biezputra u. c. Pikantam pildījumam noder šķiņķis, vistas vai tītara filejas strēmelītes, selerijas, paprika, valrieksti, mandeles, siers; šādu ābolu var pasniegt ar skābu krējumu vai majonēzi. Pildītos ābolus cep cepeškrāsnī dziļā veidnē.

*

RECEPTES

Ābolu čatnijs

• Sastāvdaļas. Viens kilograms ābolu, 150 g sīpolu, viena neliela ingvera saknīte, 150 g rozīņu bez sēkliņām, viena ēdamkarote sinepju graudiņu, 10 ēdamkarotes 9% etiķa, 125 ml ūdens, 600 g brūnā cukura, viena tējkarote sāls, nedaudz Kajennas piparu.

• Pagatavošana. Ābolus atbrīvo no serdēm, sagriež plānās šķēlītēs, notīrītus sīpolus sagriež mazos kubiņos, ingvera saknīti sakapā. Visas sastāvdaļas liek lielā katlā, maisot vāra 40–50 minūšu. Kad čatnijs biezē, pilda burciņās un aizvāko.

• Piebilde. Garšvielas čatnijam var izvēlēties pēc savas gaumes. Tas ēdams otrā dienā pēc pagatavošanas. Čatniju pasniedz pie gaļas, zivju un putnu gaļas ēdieniem, īpaši piemērots grilētiem produktiem.

Ābolu debesmanna

• Sastāvdaļas. 500 g ābolu, viens litrs ūdens, 200 g cukura, 150 g mannas.

• Pagatavošana. Ābolus, kas iepriekš nomizoti un atbrīvoti no serdēm, liek katlā ar ūdeni un vāra, līdz tie izjūk. Pievieno cukuru; nepārtraukti maisot, pieber mannu. Kad manna uzbriedusi, padzesē un saputo ar mikseri, līdz ēdiens iegūst vieglu, gaisīgu konsistenci. Pasniedz ar pienu (labi saputota debesmanna pienā peld pa virsu).

Ābolu kūka

• Sastāvdaļas. 250 g margarīna, četras olas, 200 g cukura, 300 g miltu, cepamais pulveris, rīvēta citrona miziņa, viena tējkarote malta kanēļa, āboli kūkas virsmas pārlikšanai, pūdercukurs.

• Pagatavošana. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Margarīnam pieliek citrona miziņu, puto ar cukuru, pa vienam pievienojot olu dzeltenumus. Pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, samaisa viendabīgu mīklu. Iecilā saputotus olu baltumus. Mīklu liek ar cepamo papīru izklātā veidnē, izlīdzina, pārliek ar ābolu šķēlītēm, uzkaisa kanēli. Liek iesildītā cepeškrāsnī un vidējā siltumā cep gatavu. Atdzisušai kūkai uzkaisa pūdercukuru.

Skābo ābolu salāti

• Sastāvdaļas. Divi lieli skābi āboli, šķēlīte kāļa, 50 g maurlociņu, viena tējkarote dzērveņu sulas, šķipsniņa cukura, nedaudz majonēzes.

• Pagatavošana. Ābolus (ar mizu) un kāli sarīvē ar rupju rīvi, lociņus sīki sagriež, pievieno dzērveņu sulu un cukuru, sajauc, ļauj brītiņu nostāvēties, tad pievieno majonēzi.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 29 Augustā 2011

Skatīts : 1303 reizes

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/54433-kad-aboli-krit.htm

Birkas : augļi, sacepumi, āboli, ābolu, dārzā, ēdienu, konservēšanai, vitamīniem, augļus

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Ukrainā atrasti gāzes krājumi turpmākajiem 1,5 tūkstošiem gadu

  • Atmodini sevi vasarai!

  • Rīgas starptautiskā autošova TOP 10

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Vīns, katram, kas to dzer, piešķir četrus veidolus. No sākuma cilvēks kļūst līdzīgs pāvam - viņš kļūst ārišķīgs, viņa kustības ir manierīgas un lielmanīgas. Tad viņš pārtop par mērkaķi un sāk ar visiem jokot un dauzīties. Tad viņš kļūst līdzīgs lauvam: pašpārliecināts, lepns, dižojas ar savu spēku. Beigās viņš pārvēršas par cūku, un līdzīgi tai vārtās dubļos.
-- Abu El Faradžs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Vai uzskatāt, ka klimata pārmaiņas var reāli apdraudēt Latviju?
    Atbildes: 49

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV