Rīsu pudiņš ar dzērvenēm un maskarponi
Sastāvdaļas
- 90 g pudiņa rīsu
- 250 ml piena
- 1/2 tējk. bioloģiskā kaltētā bazilika
- 1/2 tējk. bioloģiskā kanēļa
- 2 tējk. vaniļas ekstrakta
- 50 g brūna cukurniedru cukura
- šķipsniņa sāls
- 80 g maskarpones siera
- 30 g kaltētu dzērveņu
- 200 ml auksta ūdens
Pagatavošana
- Bļodā liec dzērvenes un pārlej ar ūdeni. Vislabāk atstāj uz 12 h, bet, ja nesanāk, tad uz 4 h. Ja nav pat tik daudz laika, tad pārlej ar verdošu ūdeni un paturi 20 minūtes.
- Kad dzērvenes izmērcētas, gatavo pudiņu. Katlā liec rīsus, pielej pienu un vaniļas ekstraktu. Pieber cukuru, baziliku, kanēli un šķipsniņu sāls. Uzgriez liesmu, sagaidi, kad piens sāk vārīties, nogriez liesmu un, ik pa laikam maisot, vāri kādas 20–30 minūtes (atkarīgs no rīsiem). Jāmaisa, lai nepiedeg apakša.
- Kad gatavs, pievieno maskarpones sieru un dzērvenes. Samaisi un pasniedz.
Recepte - Signe Meirāne
Îles flottantes jeb peldošās salas
Sastāvdaļas
- 800 ml piena
- 1 vaniļas pāksts
- 8 olas
- šķipsna sāls
- 290 g cukura
Pagatavošana
- Pagatavo crème anglaise pēc šīs receptes, tikai ar 700 ml piena, visiem astoņiem olu dzeltenumiem un 250 g cukura. Liec aukstumā.
- Pārgriez vaniļas pāksti uz pusēm, izņem sēklas. Liec vārīties pienu, kam pievienota vaniļas pāksts un sēklas. Vāri uz vidējas liesmas, līdz piens ir karsts, bet neļauj burbuļot.
- Atdali olu dzeltenumus no baltumiem.
- Sakul olu baltumus, kam pievieno šķipsniņu sāls. Kad baltumi jau gaisīgi, lēnām pievieno 40 g cukura un puto, līdz baltums ir stingrs.
- Ar ēdamkaroti ņem olu baltumu putas un iegremdē tās karstajā pienā. Vāri 2 minūtes, apgrozot ar karoti.
- Izņem no piena ar putu karoti un novieto uz salvetes, lai nožūst. Tā turpini, līdz visas gatavas.
- Pasniedz, šķīvī lejot vaniļas mērci un pa virsu liekot olu baltumu putas.
Recepte - Claudia Bonvini
Izpildījums - Signe Meirāne
Rupjmaizes un plūmju kārtas ar maskarpones krēmu
Sastāvdaļas
- 350 g saldētu plūmju
- 1 ēd.k. brūnā vai baltā cukura
- 50 g rupjmaizes rīvmaizes
- 100 g maskarpones siera
- 40 g baltā cukura
- 90 ml salda krējuma
Pagatavošana
- Uzkarsē krāsni 200 grādus karstu. Uz pannas izber rīvmaizi un liec grauzdēties. Rūpīgi pieskati, jo tā ļoti ātri var piedegt. Izņem no krāsns, pārber šķīvī un atdzesē.
- Pēc tam cepeškrāsns pannā izkārto plūmju pusītes ar griezuma vietu uz augšu. Pārber ar cukuru un liec krāsnī vidējā nodalījumā cepties kādas 15–20 minūtes, līdz tās mīkstas un ir nedaudz iztecējusi sula. Ņem pannu ārā no krāsns un atdzesē. Sulu, kas izveidojusies pannā, ielej glāzītē, atšķaidi ar nedaudz ūdens (lai kopā sanāktu 130 ml sulas) – to izmantosi, lai aplaistītu rīvmaizi.
- Kad rīvmaize un plūmes atdzisušas, sāc veidot deserta kārtas. Pirmo kārtu liec ar rīvmaizi. To pārlej ar plūmju sulu tā, lai veidojas mitra, bet ne šķidra masa. Pa virsu kārto plūmes. Tad uzber vēl vienu kārtu ar rīvmaizi, pārlej ar sulu un liec vēl plūmes. Ja paliek vēl rīvmaize, tad uzber vēl vienu kārtu. Noliec trauku vai trauciņus malā.
- Bļodā liec sieru un cukuru un puto, līdz masa ir vijīga, tad, turpinot putošanu, pielej saldu krējumu un puto tikai tik ilgi, līdz ar karoti paņemts krēms ir stingrs, bet gaisīgi viegls, apmēram 1 minūti.
- Uz kārtojuma liec maskarpones krēmu un, ja vēlies, rotā ar pavisam maz pāri palikušas rīvmaizes.
Recepte - Signe Meirāne
Banānu deserts ar vaniļas mērci un cepumiem
Sastāvdaļas
- 8 digestive cepumi, rupji sadrupināti*
- 200 g banānu, šķēlītēs
- 30 g melnās šokolādes, sarīvēta
* Vari izmantot arī citus, pēc gaumes.
mērcei
- 140 g baltā cukura
- 25 g kukurūzas cietes
- 625 ml piena
- 4 olu dzeltenumi, sakulti
- 2 tējk. vaniļas ekstrakta
Pagatavošana
- Katlā uzvāri ūdeni un atrodi lēzenu metāla bļodiņu, ko vari uzlikt uz katliņa tā, lai tā saskaras tikai ar tvaiku (līdzīgi kā tad, kad kausē šokolādi).
- Bļodiņā sajauc cukuru, kukurūzas cieti un pielej nedaudz piena. Liec bļodiņu virs katla ar ūdeni. Katliņam jābūt uz mazas uguns. Lēnām bļodiņā lej klāt atlikušo pienu. Visu laiku ar putojamo slotiņu maisi. Kad viss piens pievienots, pieliec olu dzeltenumus un atkal visu laiku intensīvi maisi. Kad mērce sabiezējusi, pievieno vaniļas ekstraktu. Noņem bļodu no katliņa.
- Trauciņos kārto cepumus, banānu šķēlītes un mērci. Tad atkal liec cepumus, banānus un pārlej ar mērci. Pasniedz ar rīvētu šokolādi.
Recepte - Laura Skudrīte
Karamelizēti āboli (Candy apple)
Sastāvdaļas
- 230 g baltā cukura
- 95 g kukurūzas sīrupa
- 130 ml ūdens
- ½ tējk. sarkanās krāsvielas (vai cita, pēc izvēles)
- 6 āboli – nomazgāti un pilnībā noslaucīti sausi
- Rezultāts:
- 6 karamelizēti āboli
Pagatavošana
- Uz pannas izklāj cepamo papīru, ko virspusē bagātīgi iesmērē ar sviestu. Katrā ābolā iedur pa lielajam koka irbulim.
- Liec katlā ūdeni, cukuru un sīrupu. Pievieno krāsvielu un, visu laiku maisot, vāri uz vidējas liesmas, līdz cukurs izkusis. Kamēr cukurs nav izkusis (ja vēl ir cukurgraudiņi), neļauj tam burbuļot.
- Kad cukura graudiņi vairs nav redzami, atstāj tādu pašu vidēju liesmu un vāri, līdz sīrups sasniedz 145 grādu temperatūru, apmēram 15 minūtes. Pārbaudi, ar karoti iemetot nelielu karameles piciņu aukstā ūdenī – ja tā sastingst un ir stingra kā ledene, tad karamele gatava.
- Mērc ābolus karamelē, tos griežot uz riņķi, līdz viss ir pārklājies. Liec uz ietaukotā sviestpapīra un ļauj sastingt.
Recepte - Signe Meirāne