No samtaini tumšo ogu ķekaru smaguma pielīkušie upeņu krūmi liecina, ka vasara ir pašā pilnbriedā. Veselībai vērtīgo pašmāju brīnumogu ražu būtu grēka darbs aizlaist postā, tādēļ pieliekamā krājumu papildināšanai piemeklējām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.
Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.
Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.
- Vairāk par upeņu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu.
Kaut pēc termiskas apstrādes aromātiskās ogas zaudē daļu vitamīnu, tomēr tās pierāda savas lieliskās garšas īpašības kā ievārījumos un želejās, tā arī izspiestas sulā vai pārstrādātas sīrupā. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot marinētas upenes, kas būs lieliska, atsvaidzinoša piedeva pie gaļas ēdieniem un kā interesants akcents iederēsies arī dažādos salātos. Savukārt sasildīties ziemas spelgonī un atsaukt atmiņā saulainās vasaras garšīgākos mirkļus palīdzēs aromātisks upeņu liķieris.
Upeņu sīrups kokteiļiem
Sastāvdaļas:
0,9-1 kg upenes
450-500 g cukurs
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.
1Pirms ķerties pie sīrupa vārīšanas, sagatavo nepieciešamos piederumus – lielu katlu, marli, sterilizētu piltuvi un sterilizētas pudeles sīrupam.
2Karsē upenes – ogas saber katlā, pārber ar cukuru un pielej aptuveni divas glāzes ūdens. Maisot karsē, līdz cukurs izkusis.
3Pēc tam karsē upenes aptuveni 8-10 minūtes, līdz tās sākušas suloties. Lai iegūtu vairāk sulas, ogas var paspaidīt ar kartupeļu stampiņu vai koka karoti.
4Kad ogas gatavas, iemaisa virumā svaigi spiestu citronu sulu. Pudelē ievieto lielo piltuvi, bet tajā ieklāj marli. Upeņu sīrupu lej virs marles pudelēs, lai sīrupā nepaliktu miziņas.
5Kad pudeles sapildītas, tās aizkorķē un atdzesē. Sīrupu glabā tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī.
Upeņu želeja
Sastāvdaļas:
1.6 kg upenes
1-1.2 kg cukurs
500 ml ūdens
Sarežģītība: viegli
Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.
1Ogas nomazgā, nokāš sietā. Tad ar koka stampiņu sastampā, liek katlā un uz lēnas uguns uzkarsē.
2Vāra 10 minūtes, tad ar marles palīdzību izspiež sulu.
3Iegūto sulu sajauc ar cukuru un pievieno ūdeni.
4Lai cukurs izkustu, upeņu sulu nedaudz pakarsē, bet ne uzvāra.
5Karstu sulu salej burkās, aizvāko un glabā tumšā, vēsā vietā.
Aveņu - upeņu ievārījums
Sastāvdaļas:
1 kg avenes
1 kg upenes
800 g cukurs
200-300 g ūdens
Sarežģītība: viegli
Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.
1Avenes pārkaisa ar cukuru un ļauj sacukuroties.
2Upenes uzvāra kopā ar ūdeni, kamēr mīkstas, pievieno iecukurotas avenes, pavāra 10 minūtes, pievieno cukuru, vāra vēl 10 minūtes.
3Pilda sterilās burkās, aizvāko ar plastmasas vāciņiem.
Upeņu - čerešņas džems
Sastāvdaļas:
1.5 kg upeņu biezenis
600 g saldie ķirši (cerešņa) bez kauliņiem
500 g cukura sīrups
0.5 glāze cukurs
300 ml ūdens
Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.
1Čerešņu bez kauliņiem 10 – 15 minūtes vāra cukura sīrupā. Nokāš. Sīrupu lej atsevišķā traukā.
2Upenes zem vāka sautē pāris minūtes. Tad izrīvē caur sietu. Sīrupu sajauc ar upeņu biezeni un vāra 15 – 20 minūtes, pievieno cukuru un vāra gatavu.
3Tad pievieno čerešņu un vāra 1 - 2 minūtes, pastāvīgi maisot. Gatavo džemu karstu lej burkās un pasterizē ~20 minūtes 95 – 100 *C.