22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Upenes – vasaras pilnbrieda vēstneses: 10 receptes sulīgo ogu konservēšanai

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 11 Jūl 2018 , 17:53

Upenes – vasaras pilnbrieda vēstneses: 10 receptes sulīgo ogu konservēšanai

No samtaini tumšo ogu ķekaru smaguma pielīkušie upeņu krūmi liecina, ka vasara ir pašā pilnbriedā. Veselībai vērtīgo pašmāju brīnumogu ražu būtu grēka darbs aizlaist postā, tādēļ pieliekamā krājumu papildināšanai piemeklējām 10 receptes no "Tasty" krājumiem.

Izrādās, ka 100 gramos upeņu ir trīsreiz vairāk C vitamīna, nekā nepieciešams uzņemt dienas laikā. Tāpat upenes ir bagātīgs A vitamīna, beta karotīna, zeaksantīna avots, kam arī ir antioksidantu labās īpašības. Upenēs atrodami arī B grupas vitamīni B5, B6, B1. Tāpat šīs ogas ir vērtīgs dzelzs avots – 100 grami ogu nodrošina organismu ar 20 procentiem no dzelzs dienas devas. Upenēs ir arī citi mikro un makro elementi – kalcijs, fosfors, magnijs, mangāns un citi. "Authority nutrition" norāda, ka upenes ir arī viens no produktiem, kas satur daudz E vitamīna.

Savukārt "Healthline" norāda, ka aromātiskās ogas ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai un redzes uzlabošanai. Tās veicina acu spēju pielāgoties tumsai, uzlabo acu apasiņošanu, uzlabo stāvokli glaukomas slimniekiem un mazina acu nogurumu. Ogas ir ļoti ieteicamas cilvēkiem, kas ikdienā daudz laika pavada, lūkojoties datora ekrānā.

  • Vairāk par upeņu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Kaut pēc termiskas apstrādes aromātiskās ogas zaudē daļu vitamīnu, tomēr tās pierāda savas lieliskās garšas īpašības kā ievārījumos un želejās, tā arī izspiestas sulā vai pārstrādātas sīrupā. Eksperimentēt kārajiem iesakām pagatavot marinētas upenes, kas būs lieliska, atsvaidzinoša piedeva pie gaļas ēdieniem un kā interesants akcents iederēsies arī dažādos salātos. Savukārt sasildīties ziemas spelgonī un atsaukt atmiņā saulainās vasaras garšīgākos mirkļus palīdzēs aromātisks upeņu liķieris.

Upeņu sīrups kokteiļiem

Sastāvdaļas:

0,9-1 kg upenes

450-500 g cukurs

citronu sula

Sarežģītība: viegli

Pasniegt atdzesētu

Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.

1Pirms ķerties pie sīrupa vārīšanas, sagatavo nepieciešamos piederumus – lielu katlu, marli, sterilizētu piltuvi un sterilizētas pudeles sīrupam.

2Karsē upenes – ogas saber katlā, pārber ar cukuru un pielej aptuveni divas glāzes ūdens. Maisot karsē, līdz cukurs izkusis.

3Pēc tam karsē upenes aptuveni 8-10 minūtes, līdz tās sākušas suloties. Lai iegūtu vairāk sulas, ogas var paspaidīt ar kartupeļu stampiņu vai koka karoti.

4Kad ogas gatavas, iemaisa virumā svaigi spiestu citronu sulu. Pudelē ievieto lielo piltuvi, bet tajā ieklāj marli. Upeņu sīrupu lej virs marles pudelēs, lai sīrupā nepaliktu miziņas.

5Kad pudeles sapildītas, tās aizkorķē un atdzesē. Sīrupu glabā tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī.

Upeņu želeja

Sastāvdaļas:

1.6 kg upenes

1-1.2 kg cukurs

500 ml ūdens​​​​​​​

Sarežģītība: viegli

Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.

1Ogas nomazgā, nokāš sietā. Tad ar koka stampiņu sastampā, liek katlā un uz lēnas uguns uzkarsē.

2Vāra 10 minūtes, tad ar marles palīdzību izspiež sulu.

3Iegūto sulu sajauc ar cukuru un pievieno ūdeni.

4Lai cukurs izkustu, upeņu sulu nedaudz pakarsē, bet ne uzvāra.

5Karstu sulu salej burkās, aizvāko un glabā tumšā, vēsā vietā.

Aveņu - upeņu ievārījums

Sastāvdaļas:

1 kg avenes

1 kg upenes

800 g cukurs

200-300 g ūdens​​​​​​​

Sarežģītība: viegli

Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.

1Avenes pārkaisa ar cukuru un ļauj sacukuroties.

2Upenes uzvāra kopā ar ūdeni, kamēr mīkstas, pievieno iecukurotas avenes, pavāra 10 minūtes, pievieno cukuru, vāra vēl 10 minūtes.

3Pilda sterilās burkās, aizvāko ar plastmasas vāciņiem.

Upeņu - čerešņas džems

Sastāvdaļas:

1.5 kg upeņu biezenis

600 g saldie ķirši (cerešņa) bez kauliņiem

500 g cukura sīrups

0.5 glāze cukurs

300 ml ūdens

Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.

1Čerešņu bez kauliņiem 10 – 15 minūtes vāra cukura sīrupā. Nokāš. Sīrupu lej atsevišķā traukā.

2Upenes zem vāka sautē pāris minūtes. Tad izrīvē caur sietu. Sīrupu sajauc ar upeņu biezeni un vāra 15 – 20 minūtes, pievieno cukuru un vāra gatavu.

3Tad pievieno čerešņu un vāra 1 - 2 minūtes, pastāvīgi maisot. Gatavo džemu karstu lej burkās un pasterizē ~20 minūtes 95 – 100 *C.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 11 Jūlijā 2018

Skatīts : 1292 reizes

Avots : http://www.delfi.lv/tasty/konservesana/upenes-vasaras-pilnbrieda-vestneses-10-receptes-suligo-ogu-konservesanai.d?id=501

Birkas : ogas, vitamīna, upeņu, upenēs, ogu, receptes, antioksidantu

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Labākais patiesības draugs - laiks, tās ļaunākais ienaidnieks - aizspriedums.
-- Koltons

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Kam šobrīd visvairāk būtu nepieciešama sociālā palīdzība?
    Atbildes: 55

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV