16 Jūnijā, Pirmdiena
Sievietēm :

Veselīgā ērkšķogu kūre

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 30 Jūl 2010 , 18:30

Veselīgā ērkšķogu kūre

Ērkšķogas ir izcils pektīna avots, īpaši pirmsgatavības stadijā, proti, tās atindē organismu. Kāri pēc zaļām ērkšķogām īpaši jūt cilvēki, kuriem ir nesabalansēts uzturs, tādi, kuriem bijis iemesls lietot daudz medikamentu vai kuri pieļāvuši pārslodzes. Ērkšķogās ir arī C, E vitamīns, karotīns, folijskābe.

Ērkšķogām ir organismu tīroša iedarbība, kā arī tās ir brīnišķīgs skaistumkopšanas līdzeklis.

Ogas lieto pret aptaukošanos – 3-4 nedēļās apēdot 1 kg ogu diennaktī. Sula atjauno organismu, tā labvēlīgi iedarbojas uz vielmaiņu, normalizē zarnu darbību pie hroniskiem aizcietējumiem.

Ērkšķogu laikā ieteicama svaigu ogu kūre, apēdot dienā 3-4 glāzes svaigu ogu. Kūres ilgums -1 mēnesis. Tā jārīkojas vairākus gadus pēc kārtas. Jūtami uzlabojas asins sastāvs, normalizējas vielmaiņa un gremošana. Lieto pret nieru un urīnceļu slimībām, mazasinību (kopā ar medu), ādas slimībām, asins izplūdumiem, organisma attīrīšanai no smagiem metāliem.

Sulu var lietot pa 1/2 glāzes kopā ar 1 ēdamkaroti medus pirms ēšanas. Ērkšķogu sula ir ļoti bieza un koncentrēta, tādēļ ieteicams atšķaidīt ar ūdeni, dažādu augu novārījumiem vai citām sulām.

Skaistumam

Saspiestas ērkšķogas vai to sulu lieto galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai.

Ērkšķogu sulā samērcētu vati vai vairākkārt salocītu marli uzliek sejai kā kompresi un patur 15-20 min. Pirms maskas uzlikšanas seju nomazgā ar ūdeni. Pēc maskas noņemšanas seju notīra ar mitru vates tamponu, pēc tam ar sausu. Šo procedūru var veikt ogu laikā 2-3 reizes nedēļā. Kurss – 15-20 reizes.

Ērkšķogu sulai var pieliet pienu: 1/4 glāzes sulas pielej 1/4 glāzes piena, samaisa; maisījumā samitrina vati, uzklāj sejai un apsedz ar mitru dvieli, patur 15-20 min, pēc maskas noņemšanas seju notīra un ieziež ar krēmu.

1 tējkarotei biezpiena pieliek 1 tējkaroti medus un 2 tējkarotes ērkšķogu sulas, biezā kārtā uzklāj sejai, pēc 10-15 min seju nomazgā ar aukstu ūdeni. Šī maska ieteicama jutīgai ādai.

Sarīvētu, samaltu vai saspaidītu ogu masu uzliek sejai un patur 15-20 min. Kurss 1,5-2 mēneši.

Ērkšķogas ziemai bez vārīšanas

Zaļas ogas, kas vēl nav sākušas nogatavoties, bet ir normāli attīstītas, attīra no ziedkausiem un kātiņiem, noskalo un sapilda pudelēs pēc iespējas blīvāk. Uzlej tīru, aukstu ūdeni, pudeles aizkorķē un aizlako. Uzglabājot pudeles 5 – 8 grādu temperatūrā guļus, ogas labi saglabājas svaigas. Šādas ogas labi izmatojamas ķīseļiem un pīrāgu pildījumiem.

Ērkšķogu asorti kompots

Ērkšķogu kompots kļūst ievērojami garšīgāks, ja to papildina kaut ar nelielu daudzumu zemeņu, aveņu vai ķiršu. Ogas noskalo, blīvi saliek burkās jebkurās attiecībās (ķiršus sadursta ar noasinātu kociņu) un aplej ar karstu sīrupu (400 – 500 g cukura uz 1 l ūdens). Tad burkām uzliek vāciņus un tās novieto karstā ūdenī katlā uz paliktņa. Ūdeni uzkarsē līdz 80 grādiem un šādā temperatūrā tur – 0,5 litru burkas 10 – 15 minūtes, litra burkas – 20 – 25 minūtes. Burkas izņem no katla un pēc vāciņa aizvalcēšanas apgriež otrādi.

Ērkšķogu džems ar citrusiem

1kg ērkšķogu, 1 apelsīns vai citrons, 1kg cukura (ja izmanto metāla vāciņus, pietiek ar 0,5 kg cukura).

Ogas notīra, nomazgā, apelsīnu nomazgā. Visas sastāvdaļas samaļ gaļasmašīnā (citrusaugļus ar visu miziņu, bet bez sēklām). Iegūtajai masai pievieno 0,5 kg cukura, uzkarsē un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam karstu sapilda burkās, aizvāko ar metāla vāciņiem, apgriež otrādi, apsedz ar segu un atstāj līdz atdzišanai. Var ēst tāpat vai izmantot kā pildījumu. Var gatavot arī, pievienojot 1 kg cukura.

Ērkšķogas ābolu biezenī

1kg ērkšķogu, 500g ābolu, 100-500g cukura

Ogas notīra, sadursta un saliek burkā līdz sašaurinājumam. Ābolus sagriež šķēlēs un sasautē katlā zem vāciņa, pievienojot dažas karotes ūdens. Izberž caur sietu, iegūtajam biezenim pievieno cukuru, izmaisa, uzkarsē līdz vārīšanai. Pārlej ogām, pasterizē 90oC temperatūrā: puslitra burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes, trīslitra burkas – 30 minūtes.

"Smaragda" ievārījums

1kg zaļu negatavu ērkšķogu, 1kg cukura, ķiršu lapas

No ķiršu lapām pagatavo novārījumu: uz 100g svaigu ķiršu lapu ņem 3 glāzes ūdens, uzvāra un izkāš. Notīrītas lielas un vidēji lielas ērkšķogas sānos iegriež un izņem sēklas. Ogas pārlej ar ķiršu novārījumu un novieto aukstā vietā uz 12 stundām. Pēc tam sulu nolej un no tā pagatavo cukura sīrupu. Ar karstu sīrupu aplej ogas un vāra 15 minūtes. 2-3 minūtes pirms vārīšanas beigām ievārījumam pievieno 10 svaigas ķiršu lapas. Gatavo ievārījumu salej burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem. Ievārījumam ir pievilcīgs izskats, ogas tajā ir smaragdzaļas.

Ērkšķogu marmelāde

1kg ogu, 550g cukura

Cietas negatavas ogas saber katlā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens un vāra zem vāka. Masu izberž caur sietu. Iegūto biezeni vāra uz vājas liesmas, maisot, līdz apjoms samazinās uz pusi no sākotnējā. Pēc tam pakāpeniski pievieno cukuru un apmaisot vāra līdz gatavībai. Gatavo marmelādi iepilda ar aukstu ūdeni samitrinātā emaljētā formā. Atdzisušo masu sagriež gabaliņos un apkaisa ar cukuru. Uzglabā sausā, vēsā vietā.

Ērkšķogu kūka

Mīklai: 6 ēd.k. sviesta, ½ gl cukura, 1 pac. vanilīna cukura, 3 olas, ½ gl miltu, šķipsniņa sāls

Pildījumam: 2,5 gl notīrītu ērkšķogu

Sviestu izkausē, samaisa ar cukuru, olu dzeltenumiem, vanilīna cukuru un miltiem. Saputo olas baltumus ar šķipsniņu sāls un uzmanīgi iemaisa mīklā. Mīklu sadala 2 daļās. Vienu daļu ieliek iepriekš ar sviestu ieziestā formā un vienmērīgi pārklāj ar ērkšķogām. Virs ērkšķogām uzklāj atlikušo mīklu. Cep 180oC temperatūrā 40-50 minūtes. Gatavo kūku izņem no formas, pārsmērē ar izkausētu sviestu.

Ērkšķogu pīrāgs

Mīklai: 250 g miltu, 2 ēd.k. cukura, šķipsniņa sāls, 1 citrona rīvēta miziņa,20 g rauga, 1/8 l silta piena, 1 ola.

Glazūrai: 4 ēd.k. rīvmaizes, 1 kg ērkšķogu.

Sīrupam: 150 g mīksta sviesta, 100 g cukura, 4 olas, 50 g miltu, šķipsniņa sāls,

1/8 l salda krējuma.

1/3 miltu izsijā bļodā , pa vidu veido bedrīti.Ap bedrīti izkaisa cukuru, sāli un citrona miziņu. Raugu izšķīdina siltā pienā, lej bedrītē un iejauc ieraugu .Ļauj tam uzrūgt apm. 30 min. Ērkšķogas nomazgā un nosusina. Glazūrai sviestu puto ar cukuru, pakāpeniski pa vienai pievieno olas, putošanu nepārtraucot , beigās iejauc miltus, sāli un saldo krējumu. Ieraugu iejauc ar atlikušajiem miltiem un olām un labi samīca. Ļauj uzrūgt siltā vietā apm. 15 min. Cepešpannu labi ieziež ar sviestu. Uz tās izveltnē mīklu un ļauj uzrūgt vēl apm. 15 min. Uz mīklas uzkaisa rīvmaizi , liek ogas un visu pārlej ar glazūru. Cep sakarsētā cepeškrāsnī apm. 45 min.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 30 Jūlijā 2010

Skatīts : 2233 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/340477-veseliga_erkskogu_kure

Birkas : pektīna, sula, kūre, veselīgā, ērkšķogas, ogas, ērkšķogās, uzturs, ērkšķogu, ērkšķogām

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Kādi ir autovadītāju psiholoģiskie tipi

  • Pirmo reizi ierakstīta Saules mūzika

  • Darbu sāk ieķīlāto un banku pārņemto īpašumu interneta katalogs

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Attīstīt var tikai to, ko var locīt; apgaismot var tik to; ko var degt.
-- Rainis

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 16 Jūnijā vēsturē

    Vai jūtaties droši par savu darbavietu?
    Atbildes: 57

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV