Pagājušās nedēļas nogalē Rīgā, Konventa sētā, notika pirmie kokteiļu svētki, ko rīkoja Latvijas Bārmeņu federācija. Tajos varēja gūt interesantas receptes arī bezalkoholisko kokteiļu pagatavošanai mājas apstākļos. Ir ogu laiks, un veldzei var noderēt kokteiļi no svaigu augļu vai dārzeņu sulām, kā arī no kvalitatīviem sīrupiem. Nereti kokteiļus var papildināt ar ārstniecības augu sulām, kas pašas par sevi nav garšīgas, taču, sajauktas ar citām sastāvdaļām, kļūst baudāmas un piešķir savdabīgu garšas niansi. Lietojot skābus augļus un ogas, kokteiļa saldināšanai ērti izmantot gatavos, piemēram, patlaban iecienītos Francijā ražotos "Monin" un citus sīrupus. Dažreiz var lietot arī pūdercukuru. Atspirdzinošos kokteiļos liek ledu, sasmalcinātu vai kubiņos. Gatavojot kokteili, jāievēro galvenais – jaukšanas procesā nepazaudēt pamatdzēriena garšas īpatnības.
***
RECEPTES
Gurķu ledus tēja un citas
Iesaka kompānijas "Gemoss" pārstāvis, bārmenis Ingus Reizenbergs: "Ātri un ērti pagatavojama gurķu ledus tēja. Glāzē ieliek ledus gabaliņus, ielej 20 ml persiku ledus tējas sīrupa, pievieno 10 ml "Monin" gurķu sīrupa un 150 ml ūdens. Dekorē ar gurķa šķēlītēm. Ir arī līdzīga recepte zemeņu ledus tējai: 20 ml persiku ledus tējas sīrupa, 10 ml zemeņu sīrupa un 150 ml ūdens. Dekorē ar zemenes šķēlīti. Šādu tēju var pagatavot arī lielā traukā, piemēram, boles, un vasaras ballītes viesi ar kausiņu, iesmeļot glāzēs, veldzējas visu dienu. Atveldzēs arī šāds ātri pagatavojams kokteilis: ābolu sula ar gāzētu minerālūdeni (pusi uz pusi) vai: apelsīnu un ananasu sula, grenadīna sīrups un ledus. Dekoram ābola šķēlīte, no kuras ar piparkūkas sirsniņas formu izspiests dekors, ko var uzlikt uz gāzes maliņas. Līdzīgu rotājumu var veidot no gurķa, bumbiera, zemenes šķēlītes."
"B bāra" bārmenis Andris Reizenbergs iesaka pagatavot rabarberu kokteili. Sastampāta vai izspiesta rabarbera sulai pievieno ledus gabaliņus un tējkaroti pūdercukura, samaisa un uzlej minerālūdeni. Lieliska garša!
Kompānijas "Gemoss" kulinārijas semināru organizētāja Linda Jonāne iecienījusi kokteili no piena un kafijas. Lielajā glāzē (250 ml) ielej 30 ml "Monin mojito" piparmētru sīrupa, pievieno ledus gabaliņus, ielej 90 ml auksta "Lāses" piena, pa virsu uzlej 40 ml espreso kafijas. Dekorē ar svaigas piparmētras lapiņu. Līdzīgi var pagatavot karameļu kapučino: 30 ml "Monin" karameļu sīrupa pievieno 80 ml dubultās espreso kafijas un 120 ml piena.
Pikantākiem sāļajiem kokteiļiem plaši izmanto tomātu sulu, kam dažādās attiecībās pievieno citu dārzeņu un augļu sulas, sāli, piparus, zaļumus, asās mērces utt. Tāpat par pamatu var ņemt svaigi gatavotu dārzeņu biezeni.
"Aldara" pārstāvis Kristaps Lībietis iesaka kokteili ar alu: "Lielajā glāzē ieliek pusi laima, kas sagriezts četrās šķēlītēs, tās sastampā, līdz rodas sula. Glāzē pielej 25 ml "Monin spicy" mango sīrupa, pievieno 80 ml mango sulas, alu un nedaudz ledus. Ļoti svarīgi ielikt arī mazu šķēlīti sarkanā pipara. Ļauj nedaudz ievilkties, un pēc trim minūtēm kokteilim būs piešķirts asumiņš."