Mūža mežus nedrīkstot iznīcināt arī tāpēc, ka tajos slēpjas zāles pret
daudzām cilvēces slimībām. Taču arī tepat Latvijas zaļumos var atrast
zālītes, kas, īstajā laikā plūktas, pareizi izkaltētas, pēcāk var kalpot
par lielisku līdzekli veselības stiprināšanai. Zāļu tēju medībās jāņem
līdzi arī no senseniem laikiem pārņemta zināšanu bagāža, pēc kuras Diena devās pie Latvijas zāļu tēju speciālistiem.
Imunitātei un pret iesnām
Neaizstājamas bruņas pret slimībām ir stipra imunitāte – pie tās
var palīdzēt tikt ūdens piparmētru, asinszāļu, kā arī nātru tēja, stāsta
ārsts, fitoterapeits Artūrs Tereško. Nātru tēju var lietot tikai kādas
desmit dienas, jo tā pastiprina asins recēšanu. „Kumelītes ir bagātas ar
minerāliem, vitamīniem. Noder pret iekaisumiem un alerģijām,” zināšanās
dalās arī Farma Balt fitoterapeite Argentīna Fandejeva, mudinot
būt piesardzīgiem – dažkārt kumelīšu tēja tieši stimulē alerģiju. Ganu
plikstiņas, pēc A. Tereško stāstītā, augot teju visās dārza mājiņās kā
parastas nezālītes, ir vitamīniem bagātīgas un spēj novērst smaganu
asiņošanu. Arī vienkāršās ceļmallapās ir daudz vitamīnu. Daudzu
sirdsslimību veicinātāju augsto asinsspiedienu var pazemināt ar upeņu
lapu tēju. Tai ir arī patīkama garša un krietna deva C vitamīnu.
Savukārt pret saaukstēšanos var cīnīties ar aveņu zaru un lapu tēju –
tai ir sviedrējoša, temperatūru pazeminoša, sāpju remdējoša iedarbība.
Pelašķu tēja derēs iekšējo elpošanas ceļu apaukstēšanās gadījumā, arī
tad, ja ir gremošanas traucējumi. „Pelašķu tēja ir labs līdzeklis pret
nelabuma sajūtu pirmajos grūtniecības mēnešos,” citu aspektu atklāj A.
Fandejeva, kas ilgus gadus strādājusi arī par ginekoloģi.
Mieram un pret paģirām
Pierādīts veselības gandētājs ir stress. Piparmētrām, kumelītēm,
zaķpēdiņām, raudenēm un ugunspuķēm – tām visām ir nomierinoša iedarbība.
Turpretim uzmundrinošas spējas ir tādām tējām kā citronmelisai, kaķu
mētrai, kalmju saknēm, kuras gan nevajadzētu lietot vairāk kā
cukurgrauda lielumā, tās paaugstina asinsspiedienu. Ja nu nākamajā rītā
pēc lielas vakara uzdzīves ar spirtotajiem dzērieniem tomēr uznāk kāre
pēc veselīgāka dzīvesveida, paģiru simptomus palīdzēs noņemt salvijas un
mārsila tēja. “Ak, jā! Nevajag paiet garām arī sarkanajam āboltiņam –
tā ir lieliska vitamīntēja,” ieteic A. Tereško. Kazrozēm, kas zied
mežmalā esot laba garša un tās var lietot veselības profilaksei, kā arī
pret priekšdziedzera palielināšanos vīriešim. Strutenes ir nebaltai
dienai, piemēram, angīnas gadījumā labs skalojamais līdzeklis.
Lasīt laukos, kaltēt ēnā
Puķu īstais plūkšanas laiks zāļu tējām ir tā plaukšanas brīdī,
turklāt labi, ja trāpās jauns mēness, stāsta A. Tereško. Zāļu tēju
lasīšanai der tikai no pilsētas smoga tālas vietas. Abi fitoterapeiti ir
vienprātis, ka zāles nevajag kaltēt tiešā saules iedarbībā, bet gan
ēnainā vietā. sakņu kaltēšanai gan vajag kādu saulainu placi. Zālītes
sasmalcināt pirms kaltēšanas vai pēc – šajā jautājumā aptaujātajiem
fitoterapeitiem uzskati atšķiras. “Zālītes ir jāsasmalcina pirms
kaltēšanas, citādi tās turpina cīnīties par savu dzīvību un vīst, nevis
kalst. Tas ir tāpat kā dzīvnieku uzreiz nogalināt vai atstāt viņu lēnā
mokošā nāvē,” stāsta A. Tereško, uzsvērdams, ka labās vielas ir
ieslēgtas augu šūnās un zudumā neiet. “Zālītes ir jāsagriež pēc
kaltēšanas. Ja tās sagriež svaigas, tad viss labums aiziet zudumā,”
citādi uzskata A. Fandejeva.
Ne ilgāk kā mēnesi
“Jau Hipokrāts zināja visu šo zāļu labvēlīgo iedarbību. Sintezētās
ķīmijas izejvielas taču arī ņem no dabas,” paskaidro dakteris, uzskatot,
ka medicīnai ir jāiet Hipokrāta, nevis Galēna ceļš. Antīkās medicīnas
pārstāvis Galēns uzskatījis, ka medicīnā jāizmanto tikai augu aktīvās
vielas, savukārt Hipokrāts – ka nepieciešams viss augs. “Galvenais
princips – nevajag vienu tēju lietot ilgāk par četrām nedēļām. Citādi
var iedzīvoties nepatikšanās. Ārstēt ar pašu lasītām zāļu tējām var
tikai vieglus traucējumus, bet, ja 2-3 dienu laikā tie nepāriet, tad
jādodas pie ārsta. Pretējā gadījumā pastāv risks ielaist kādu slimību,”
skaidro Latvijas Homeopātu asociācijas pārstāvis Normunds Limba. Bērniem
jāliek tējkarote zāļu tējas uz glāzi ūdens, pieaugušiem – ēdamkarote.
Tomēr ieteicamās devas zāļu tējām mēdz atšķirties. Karstajā ūdenī, kuram
nekādā gadījumā nevajag būt vārošam, tējas pagatavošanai zālītēm
jāmirkst 5 – 20 minūtes. Tieši cik ilgi – tas ir atkarīgs no tējas,
struktūras, biezuma. Bet vidēji karstā ūdenī tur 15 minūtes, tad nokāš.
Dzer glāzi no rīta, glāzi vakarā.
Ja ir kāda zināma hroniska slimība, tad var lietot zāļu tējas
stāvokļa uzlabošanai, protams, izrunājot to ar ārstu. “Arī tad, ja
zināt, ka tēvs un vecaistēvs ir slimojuši ar gastrītu, tad var dzert
zāļu tējas, kas regulē kuņģa darbību profilaksei,” paskaidroja N. Limba.
Par nepieciešamību pie ārsta noskaidrot zāļu tēju mijiedarbību ar
medikamentiem atgādināta Latvijas ģimenes ārstu asociācijas prezidente
Sarmīte Veide.
Artura Tereško ieteiktā vasaras svaigā vitamīntēja:
Saplūc svaigu asinszāli, pelašķus, nātri, kliņģerītes – pa druskai
no katra samet krūzītē un svaigus aplej ar karstu ūdeni. Pēc pāris
minūtēm nokāš un dzer. Nav garšīga, bet lieliski attīra organismu. To
vasarā var dzert katru rītu.
Argentīnas Fandejevas ieteiktā kaltētā tēja enerģijai un imūnsistēmas stiprināšanai:
2 daļas upeņu lapu, 1 d. ceļmallapa, 1 d. viršu, 2 d. aveņu lapas,
0,5 d. piparmētras. 1 ēdamkarote uz glāzi karsta ūdens. No rīta un
vakarā pirms ēšanas vienu mēnesi.
No dabas ņemtais
Tavam spēkam un izturībai
Farmācijas profesore VIJA ENIŅA dara TĀ:
*Pati izaudzē dārzeņus. Darbs dārzā ne vien lieliski izvēdina galvu
un palīdz atbrīvoties no kreņķiem un stresa, bet arī piespiež kārtīgi
izkustēties!
* Jau septiņus gadus katru rītu spiež dārzeņu sulu. Viņasprāt, pats
labākais kokteilis sanāk no dažādām saknēm, tāpēc ņem burkānus, ķirbja
vai kabača šķēli, nedaudz galda bietes, kādu no dārzeņiem, kas satur
sēra savienojumus – kāposta, rutka vai kolrābja gabaliņu, dažus redīsus
(pavasarī redīsu ar visām lapiņām!). Pievieno kādu garšaugu – selerijas
vai pētersīļa lapiņas, ziemā - selerijas saknes gabaliņu. Lai uzlabotu
sulas garšu, tai pievieno arī ābolu no pašu dārza, bet, kad tie beidzas,
veikalā nopērk Polijā audzēto. Sastāvdaļas ņem ar tādu aprēķinu, lai
vairāk ir burkāni un ķirbis.
* Kad sula izspiesta, to ielej glāzē – divas trešdaļas vai pilnu. Sulu
dzer tūlīt pēc izspiešanas – no rīta tukšā dūšā. Bet pamazām, pa
malciņam apmēram 15 minūšu laikā.
* Svaigi spiestās sulas kokteilis ir enerģija visai dienai! Jo tā satur
visus vitamīnus un mikroelementus, kas cilvēkam vajadzīgi. Regulāri
dzerot sulu, imūnsistēma stabilizējas, kļūst izturīgāka un stiprāka.
Kopš profesore ar šo rituālu iesāk dienu, viņa ziemās vairs neslimo.
Protams, tas nav viegli – jāsagādā dārzeņi, nepieciešams laiks un
piespiešanās, lai katru rītu sāktu ar svaigi spiestu sulas glāzi. Bet –
kad pie tā pierod, bez sulas iztikt vairs nespējot!
Fitoterapeits, ģimenes ārsts ARTURS TEREŠKO dara TĀ:
*Salasa un izžāvē mežrozīšu augļus. Starp citu, augļus lieliski var
izžāvēt uz centrālās apkures radiatoriem vai uz krāsnsaugšas.
*Vakarā paņem sauju – apmēram desmit – mežrozīšu augļus un ieliek
termosā, kura tilpums viens litrs. Uzlej karstu ūdeni un aizver termosa
vāciņu. Uz nakti atstāj ievilkties.
*No rīta izdzer krūzi mežrozīšu augļu tējas.
Šis ir ļoti vērtīgs dzēriens, jo satur daudz un dažādus vitamīnus:
C, kas stiprina imunitāti, PP – padara elastīgus asinsvadus, A – ietekmē
redzi un nervus, K – uzlabo asins recēšanu un uztur kārtībā asins
viskozitāti, neļaujot aizsērēties asins vadiem, kā arī satur vielas, kas
stimulē aknu tīrīšanu.
Starp citu, regulāra rožu augļu tējas dzeršana īpaši ieteicama bērniem, kuri kārtīgi neēd!
Ko darīt, ja nosali vai saliji un jūti, ka tūlīt saslimsi?
*Ar karstu ūdeni aplej salvijas tēju, kas ir diezgan ātrs dakterētājs, jo spēj tikt galā arvīrusiem!
Vispirms mierīgi caur nāsīm ieelpo garaiņus. Tas tāpēc, ka sākumā
mikrobi vairojas nāsīs, mēģinot iekļūt tālāk organismā. Šāda inhalācijas
tiem nepatīk! Kad tēja padzisusi, to lēnām izdzer. Vīrusiem ļoti
nepatīk arī eikaliptu tēja, kas ir ļoti bagātīga ar fitoncīdiem un
ēteriskām eļļām. Taču to izmanto tikai inhalācijām – kārtīgi saelpojies,
bet nedzer.
*Ja pēc tējas un inhalācijas vēl nepāriet sajūta, ka esi nosalis,
ieej karstā vannā. Šī ir tā reize, kad ūdenim vajag pievienot skuju
ekstraktu. Tas satur terpēnus, kas paplašina ādas kapilārus un veicina
svīšanu.
Kādai jābūt ūdens temperatūrai? Vislabāk - līdz 38 grādiem. Jo
karstais ūdens sekmē organisma uzsilšanu. Ķermeņa temperatūra
paaugstinās, bet liela daļa vīrusu jau aiziet bojā 38 grādu siltumā.
Tāpēc paaugstināta temperatūra ir aizsardzības mehānisms. Turpretim ja
paaugstināto ķermeņa temperatūru nosit ar zālēm (kā arī bieži dara), cilvēks riskē, ka slimos ilgāk – nīks nedēļu un pat ilgāk.
*Iedarbīga ir arī cita metode, ko personīgās sarunās iesaka pat
ārsti. Pēc nejaukas pārsalšanas jāuzsilda upeņu sula, tai jāpievieno
nedaudz melnā balzama. Šis dzēriens uzreiz aktivizē asinsriti, organisms
sasilst un temperatūras kāpums rada nelabvēlīgu vidi organisma
ienaidniekam. *Starp citu, ja imūnsistēma stipra, tad pēc pārsalšanas
cilvēks nesaslims. Daba tā iekārtojusi, ka mūsu organismam ir liela
amplitūda, kurā tas spēj pats sevi aizsargāt, un – jo imūnsistēma
spēcīgāka, jo amplitūda lielāka.
Kas trenē imūno sistēmu?
Tie galvenokārt ir ārējie vides faktori. Tāpēc ikdienā vajag ievērot dažus vienkāršus, bet ļoti svarīgus principus.
*Netuntulēties par daudz! Vairums cilvēku saģērbjas par siltu un pieradina organismu pie „siltumnīcas apstākļiem”.
*Regulāri iet laukā un kustēties svaigā gaisā!
*Ēst veselīgi. Patiess ir teiciens „Tu esi tas, ko tu ēd!”
*Priecāties par dzīvi un cilvēkiem. Novērtēt to, kas tev ir, un nemitīgi nekreņķēties par to, kā nav.
Neaizmirsti par ķiplokiem!
Nekas labāks par ķiploku vēl nav izdomāts! Tā daiviņa ir milzīga
aktīvo vielu noliktava, kas spēcina cilvēku. Tāpēc prātīgi rīkojas tie,
kuri ķiplokus ēd regulāri!
Kā tikt vaļā no ķiploka specifiskā aromāta? Vislabāk to neitralizē
biezpiens. Tāpēc sasmalcinātu ķiploku var iejaukt biezpienā. Piena
produkti mazina arī risku, ka ķiploks varētu kairināt kuņģa gļotādu.
Raizējoties par ķiploka spēcīgo smaržu, prātīgāk ir to ēst vakarā, kad
vairs nav jāiet ārpus mājas.
Kaut arī daļa ķiploka spēka zudīs vārot vai cepot, tomēr to var un
vajag pievienot arī siltajiem ēdieniem, piemēram, zupai. Tad to var
vieglāk sagremot. Starp citu, ķiploks darbojas arī kā konservants un
nodrošina, ka ēdiens ilgāk nesabojājas.
Vērtīgās dzērvenes
Dzērvenes ir tik stipras, ka baciļi mūk! Tā kā dzērvenes satur
fitoncīdus, C, B grupas un PP vitamīnus, kā arī kāliju, jodu un magniju,
tās lieliski noder, ja sāp kakls un ir biežas saaukstēšanās, kā arī
palielina organisma imunitāti. Taču dzērvenes nevajadzētu ēst tiem, kam
ir kuņģa iekaisums vai palielināts skābes daudzums kuņģī.
Ja dzērvenes vāra, to vērtība strauji samazinās, vispirms – aiziet bojā C vitamīns.
Pagatavo arī sev!
Imunitāti spēcinošu maisījumu izgatavot ir vienkārši! Vienādā
daudzumā ņem dzērvenes un medu, bet krietni mazāk - ķiplokus. Samal
dzērvenes un ķiplokus, tad tos samaisi kopā ar medu. Masu ieliec stikla
burciņā un glabā ledusskapī. Katru dienu apēd divas, trīs tējkarotes
maisījuma.
Vienkārši, bet iedarbīgi
Neesi slinks! Par sevi ir jārūpējas regulāri – katru dienu! Nostrādā
arī tas, ka cilvēks zina – jā, es izturēšu slapjdraņķi, salu, vīrusu
sezonu, mani slimības neskars, jo es taču par sevi rūpējos.
Mazāk cukura. Pavērtē,vai nelieto par daudz cukura – gan
tīrā veidā, gan saldumu un citu našķu veidā. Cukurs nomāc imunitāti un
padara uzņēmīgāku pret slimībām. Nevajag no cukura atteikties pavisam,
tomēr – varbūt vērts to apēst mazliet mazāk?
Izgulies. Miega badsnovājina organismu, tāpēc
regulāri vajag izgulēties. Ideāli, ja diennakti vari sadalīt trīs
līdzīgās daļās. Astoņas stundas atvēli darbam, astoņas – citām nodarbēm
un atpūtai, astoņas – miegam.
Pievērsies tējai! Ja cilvēks nolemj regulāri dzert tējas,
tad var teikt, ka viņš jau ar vienu kāju ir nostājies uz veselīga
dzīvesveida takas. Jo tas nozīmē, ka viņš ir sācis domāt, ka vajadzētu
kaut ko darīt sevis labā. Tas ir pats grūtākais – diendienā kaut ko
darīt sevis labā! Taču arī apziņai, ka par sevi rūpējies, ir liels
spēks.
Veselības stiprināšanai lieti noder pelašķu ziedu tēja, ko
dzer divreiz dienā. Pirmo reizi pusglāzi izdzer no rīta, bet otro –
vakarā, pāris stundas pirms gulētiešanas mierīgā garā, bez steigas.
Pelašķos ir pietiekami daudz ķīmisko vielu, kas palīdz pretoties slimību
izraisītājiem.
Katram augam ir sava nozīme, tāpēc nevajag ilgstoši dzert vienu
tēju. Piemēram, piparmētra uzlabo garastāvokli, bet dzerot to ilgstoši –
divus, trīs mēnešus katru dienu, iedarbība ir pretēja.
Taču neceri, ka tējas iedarbība veselības stiprināšanā būs
tūlītēja. Nē, tā ir jālieto ilgstoši. Jābūt pacietīgam. Vislabāk – ja
tējas dzeršanas kļūst par ikdienas neatņemamu sastāvdaļu.
Starp citu, fitoterapeits var ieteikt katram cilvēkam individuālu –
atbilstošu viņa raksturam, acu un matu krāsai, ķermeņa konstitūcijai
u.tml. – tējas maisījumu.
Kādai jābūt tējai?
Tējai labi jāizskatās, labi jāsmaržo un jābūt ar patīkamu garšu.
Tavai sirdij
Kāds asinsspiediens ir normāls?
Arī veselam cilvēkam asinsspiedienu vajadzētu izmērīt ik pēc diviem
gadiem. Par normālu asinsspiedienu uzskata, ja tā augšējais rādītājs ir
mazāks par 140 un apakšējais – par 90 mm Hg.
Būtiski ir tas, kā asinsspiedienu izmēra. Pusstundu pirms
asinsspiediena pārbaudes nedrīkst dzert kafiju un smēķēt, kā arī nevajag
fiziski piepūlēties un satraukties. Ja asinsspiediens ir paaugstināts
pēc vienas reizes pārbaudes, satraukumam nav pamata. Jo pastāv „baltā
uzsvārča sindroms” – asinsspiediens uztraukumā paaugstinās. Tāpēc pie
ārsta asinsspiedienu vajadzētu mērīt atkārtoti vai arī to darīt ierastā
vidē, piemēram, iemācīties to veikt pašam mājās.
Ārstē bez zālēm
Paaugstinātu asinsspiedienu ārstē ar medikamentiem, ko izraksta
ārsts, un arī bez tiem – ievērojot veselīgu dzīvesveidu. Tā
pamatprasības: jāatsakās no smēķēšanas, pārmērīgas vārāmās sāls un
alkohola lietošanas, ja ir - jāsamazina liekais svars, kā arī vairāk
jākustas.
Ne vienmēr paaugstināta asinsspiediena iemeslus izdodas noteikt.
Taču ierastākie cēloņi ir nervozitāte, stress, piepūle, kā arī citas
kaites, piemēram, nieru slimības, nepareiza vairogdziedzeru vai
virsnieru darbība, slimi asinsvadi.
Un atkal – ķiploks!
Ķiploka specifiskais ķīmiskais sastāvs palīdz novērst asinsvadu
pārkaļķošanos. Tāpēc, regulāri ēdot ķiplokus, mēs palīdzam asinsvadiem
būt tīriem un elastīgiem, nodrošinot normālu asinsriti. Līdz ar to izzūd
vai pat nerodas liela daļa problēmu.
Papildināts spēcinošais maisījums
Lai stiprinātu asinsvadus, lieliski noder jau iepriekšējā lappusē
ieteiktais ķiploku, dzērveņu un medus maisījums. Ja vajadzīgs to
piemērot sirdslietām, maisījumam vēl var pievienot samaltas
žāvētas aprikozes, kas ir labs kālija avots. Savukārt kālijs ir
vajadzīgs normālai sirdsdarbībai un palīdz nodrošināt to, ka organismā
neuzkrājas lieks šķidrums. Maisījumu vēl var spēcināt ar valriekstiem,
kas ir lielisks enerģijas avots. Turklāt valrieksti maisījumu padara
sātīgāku. Dienā jāizēd vismaz divas ēdamkarotes maisījuma, īpaši, ja ir
biežas galvassāpes.
Dzērveņu spēks arī sirdij
Dzērvenes noder arī asinsspiediena pazemināšanai. Kaut gan tām
piemīt urīndzenošas īpašības, vienlaikus šīs ogas neizvada no organisma
kāliju. To svarīgi zināt, ja ir sirds mazspējas radītās tūskas (tad
kālijs ir vajadzīgs) vai arī hroniska nieru mazspēja (tad kālijs nav
vajadzīgs, jo tā organismā jau ir par daudz).
Lai dzērveņu vērtība nesamazinātos, tās nevajadzētu vārīt. Vai arī
jārīkojas ļoti apdomīgi. Piemēram, gatavojot ķīseli, vispirms vajag
izspiest dzērveņu sulu un to nolikt malā. Tad ūdenī, pievienojot cukuru
un cieti, vārīt vienīgi ogu mizas. Un, tikai pēc tam, kad uzvārītais
šķidrums ir atdzisis, tajā iemaisīt pieliet dzērveņu sulu. Šāds dzēriens
samazina holesterīna līmeni asinīs un tas nozīmē – palīdz pret artēriju
sklerozi un tās radītajām sekām, piemēram, atmiņas pasliktināšanos un
paaugstinātu asinsspiedienu.
Dilles, mātere un vilkābele
Ļoti labs augsta asinsspiediena pazeminātājs ir dilles. Tāpēc
sezonas laikā tās var ēst saujām. Ziemā izlīdzies ar sasaldētām dillēm,
ko pievieno ēdienam.
Māteres lakstos ir vielas, kas normalizē un stabilizē sirdsdarbību.
Turklāt mātere arī nomierina nervu sistēmu, bet bieži vien tieši stress
un pārdzīvojumi negatīvi ietekmē sirdsdarbību. Un lai nebiedē tas, ka
māteres lakstu tējai raksturīgs rūgtums, jo visi taču zinām, ka labākās
ir tieši rūgtās zāles!
Ja zini, kur aug vilkābele, tu esi ieguvis palīgu sirdsdarbības
stabilizēšanai un asinsspiediena pazemināšanai! Vilkābeļu augļus var
lietot svaigā veidā – noplūkt un ēst. Lai augļus varētu izmantot ilgāk,
tos izkaltē un tad visu ziemu dzer tēju. Ja grib tēju dzert jau drīz pēc
tās gatavošanas, vispirms jāsasmalcina kaltētie vilkābeļu augļi un
tikai tad jāaplej ar karstu ūdeni. Ja augļus izmanto nesasmalcinātus,
tad tēja jāgatavo termosā, aplejot ar karstu ūdeni un nogaidīt vismaz
pāris stundu, lai ūdens izvilktu vajadzīgās vielas.
Tēju iespējams gatavot arī no vilkābeļu ziediem, ko jāsalasa
pavasarī. Tiem ir spēcīgāka darbība nekā augļiem! Tiesa, vilkābeļu
ziedus savākt ir sarežģīti, jo tie ātri nozied. Taču vilkābeļu tēju,
tinktūru un ekstraktu var nopirkt arī aptiekās.
Uzmanīgi izlasi etiķeti!
Pērkot sirds veselības tējas aptiekās, jāzina, kādam mērķim tā
nepieciešama, kā arī vērīgi jāizlasa etiķete. Jo ir divu veidu tējas –
tādas, kas sirds darbības biežumu samazina, un tādas, kuras to paātrina.
LĪDZ AR TO! Tējas, kuru sastāvā ir augi, kas samazina sirds darbības
amplitūdu, veicinās arī asinsspiediena samazināšanos. Savukārt, ja ir
sirds mazspēja, tad jādzer tēja, kura satur augus, kas veicina sirds
spēku.
Pazemināts asinsspiediens
Šāda situācija ir samērā reti, pārsvarā – kā citu slimību simptoms,
piemēram, smagas infekciju slimības, alerģiskas reakcijas, spēcīga
asiņošana, šoks. Ja asinsspiediens ir zemāks par 100 un 60 mm Ph,
cilvēks ir miegains un jūt nespēku. Klasisks līdzeklis, kā kļūt
mundrākam, ir dzert kafiju vai tēju. Vēl palīdz vēsa duša un norīvēšanās
ar dvieli, kā arī žeņšeņa un zeltsaknes preparāti.
Taču rudeņos ir vēl kāda recepte – ēst ābolus! Āboliem ir
asinsspiedienu nedaudz paaugstinoša ietekme. Ja asinsspiediens ir
augsts, tad ābolu ēšana to neietekmē, bet ja zems – ābolu ēšana nedaudz
palīdz to paaugstināt. Ja ābolus negribas ēst, tad var izspiest ābolu
sulu. Tai pievienot nedaudz medu un dzert pa pusglāzei divas, trīs
reizes dienā. Taču tā vajadzētu darīt vismaz mēnesi.
Starp citu, grūtāk tikt galā ar zemu, nevis augstu asinsspiedienu.
Vienkārši, bet grūti
*Bieži ir tā: normalizē nervu sistēmu, un tas pats notiek arī ar asinsspiedienu.
*Novāc sālstrauciņu no galda. Pietiks ar to sāli, kas pievienots ēdienam, to gatavojot, lai nav vēlme vēl piebērt sāli.
*Vairāk ēd dārzeņus – burkānus, kāļus, kāpostus, zirņus, rutkus,
pupas, kolrābjus. Arī augļus, bet neizvēlies tos, kas satur daudz
cukura, piemēram, vīnogas un banānus.
*Samazini ēdienkartē taukus un taukus saturošus produktus. Ja
gribas treknu ēdienu, tad izvēlies treknas jūras zivis, piemēram,
skumbriju, siļķi, mencu.
* Ēd lēnāk, bez steigas, kārtīgi sakošļājot.
*Regulāras ēdienreizes, neēdot vēlu vakarā.
*Mūža otrajā pusē jācenšas ēst mazāk. Tikai drusku mazāk ēst nekā
nepieciešams ir daudz veselīgāk nekā ēst vairāk nekā nepieciešams.
Taviem kauliem
Sāpju mazināšanai
Ja sāp kauli, bieži vien notiek tā: cilvēks dzer pretsāpju zāles,
kas noņem tikai sāpes, bet īsto vainu nemeklē un neārstē. Arī tautas
līdzekļi spēj noņemt sāpju sajūtu, toties nebojā kuņģa gļotādu un
nieres.
*Kad sāp kauli vai locītavas, var noderēt ārīgas kompreses. Taču tā
nav ārstēšana un problēmu neatrisinās. Dažādie polisaharīdi, kas ir
augos, nespēj saglabāt un atjaunot, piemēram, kaulu locītavu struktūru.
*Ja ir locītavu sāpes, tīri labi palīdz kāpostu lapas, ko piesien pie sāpošās vietas, piemēram, uz nakti.
*Vaivariņu lakstu kompreses. Vaivariņus aplej ar verdošu ūdeni,
nedaudz patur, lai ievelkas un nav par karstu. Tad masu ieliek linu
audekla vai marles maisiņā un piesaitē sāpošajai vietai.
* Ja tas ir tikai nervu iekaisums, muguras sāpes var novērst ar
pāris reizes uzliktām siltām kompresēm, kas uzlabo asinsriti, palīdz aizvākt no sāpīgās vietas iekaisuma procesā radušos atkritumus un piegādā barības vielas.
*Lai uzlabotu locītavu stāvokli un neļautu skrimslim dilt vēl
vairāk, izmanto viršu lakstu novārījumu. Gatavo diezgan koncentrētu
novārījumu: ēdamkaroti sasmalcinātu, izžāvētu viršu aplej ar glāzi
verdoša ūdens, minūtes desmit pavāra un atstāj ievilkties. Kad
gļotainais novārījums ir remdens, to liek uz sāpošās vietas.
*Kastaņa augļu mizas aplej ar degvīnu un vairākas dienas ļauj
ievilkties. Šķidrumu izmanto kompresēm, ko liek uz sāpošajām vietām un
locītavām. Jo īpaši tās palīdz pie vēnu iekaisuma. Drošāk kastaņa augļu
mizas ir apliet ar degvīnu, bet ne spirtu. Jo spirts var apdedzināt ādu.
Starp citu, ja moka kaulu sāpes, tad...
...ne vienmēr pie vainas ir kauli. Iespējams, slima ir, piemēram, sirds, tikai sāpes atstarojas citviet ķermenī.
... jāpārdomā, ko ēd! Veselīgs uzturs un dzīvesveids novērš vai mazina daudzas veselības problēmas.
...noņemot tikai sāpes, bieži vien kaiti iedzenam dziļumā. Aizej pie uzticama ārsta!
Iesaka tautas ticējumi.* Mīts vai patiesība?
*Kad kauli sāp, tad vajag pirtī uz lāvas pērties ar sīvām nātrām, lai vairs nesāpētu.
-TAISNĪBA, tas var mazināt sāpes. Jo nātres kairina ādu un uzlabojas asinsrite.
*Kaulu sāpes var izdziedēt ar skudrēm. Jāsagrābj skudres ar pūli
kādā maisiņā, tas jāieliek baļļā un jālej vārīts ūdens virsū. Šai ūdenī
nu jātura slimie locekļi, cik karsti vien var paciest. Tad tūliņ jāiet
gultā un labi jāsasedzas.
-PATIESĪBA, tas var līdzēt. Ne velti skudrskābi izmanto arī
tradicionālajā medicīnā. Te gan ieteikts arī otrs līdzeklis – siltums.
Pie nervu iekaisuma tas lieliski palīdz.
*Kaulu sāpju dziedēšanai dzer brūkleņu mētru novārījumu.
-JĀ, jo brūklenēs ir dažādi fenola savienojumi, tāpēc tām ir
antibakteriāla, dezinficējoša un pretiekaisuma iedarbība. Veselīgi ik
dienas apēst pa saujai brūkleņu ogu. Tās palīdz no organisma izvadīt
nevajadzīgās vielas.
*Pret kaulu sāpēm vajaga sakasīt vītola mizas, sasutināt un pielikt slimai vietai.
-JĀ, sāpju sajūta mazināsies – ne velti vītola mizu uzskata par
dabisko aspirīnu. Vītola miza satur salicilskābi, bet aspirīns ir tā
atvasinājums. Vītola mizai ir ļoti izteikta, spēcīga pretiekaisuma
iedarbība. Ja ir vienīgi nervu iekaisums vai apsaldējums, tad šī recepte
palīdzēs, taču ja vaina ir pašai locītavai, nāksies iet pie ārsta, lai
ārstētos nopietnāk.
*Kam kauli sāp, tas lai ejot uz kapsētu, lai tur paņemot mirona kaulu un lai ar to strīķējot to vietu, kur sāp.
-NĒ! Bez komentāriem...
*Ticējumi ņemti no profesora P.Šmita apkopotajiem «Latviešu tautas ticējumiem»
Trūkst kalcija?
Ne vienmēr, tomēr kauli var sāpēt arī tāpēc, ka organismam trūkst
kalcija. Tas veicina osteoporozi – kauli kļūst poraini un trausli. Lai
osteoporozi aizkavētu vai mazinātu, nepietiek tikai ar diētu. Pat
izvēloties tikai ar kalciju bagātu ēdienu, piemēram, piena produktus, to
izdarīt ir grūti. Piemēram, cilvēkam dienā nepieciešamā kalcija norma
ir kilogramā biezpiena vai pusotrā litrā piena! Tāpēc prātīgāk ( jo
īpaši cilvēkiem pēc 65 gadiem) ir lietot kādu kalcija preparātu. To
izvēloties, vajadzētu pievērst uzmanību pāris būtiskām lietām.
1. Vai tā sastāvā ir arī D3 vitamīns? Tas vajadzīgs, lai kalcijs uzsūktos. Turklāt daudziem šis vitamīns trūkst.
2. Cik daudz tīrā kalcija ir vienā tabletē? Tā kā kalcijs uzsūcas
tikai noteiktā daudzumā – līdz 300 (vislielākais 500 miligramiem), nav
jēgas dienā apēst tableti, kurā tā ir vairāk. Virs «normas» uzņemtais
tāpat «izies cauri». Kalcija preparāti jādzer regulāri un ilgstoši!
Konsultēja: Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes
dekāne, asociētā profesore VIJA ENIŅA, ģimenes ārsts, fitoterapeits
ARTURS TEREŠKO