22 Novembrī, Piektdiena
Dzīve :

Augu vai dzīvnieku tauki?

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Dzīve » Māja/Sadzīve

Palielināt Samazināt 7 Feb 2011 , 09:41

Augu vai dzīvnieku tauki?

Attieksme pret taukiem pagājušajā un šajā gadu simtenī ir mainījusies vairākas reizes par 180 grādiem. Tad sviests un speķis ir kaitīgs, bet augu eļļas labas, tad – margarīns, kas ir izgatavots uz augu eļļas bāzes, galu galā – beztauku diēta ir vislabākā, raksta portāls www.ekozeme.lv.Beigu beigās tika nolemts: bez taukiem – nu nekādi! Bet, ņemot vērā modīgo cīņu ar holesterīnu, atzīts tiek arī margarīns. Joprojām daudzi uzskata lēto, sintētisko sviesta aizstājēju par labu esam.

Dabu nepiemānīsi!

Tauki mūsu organismam ir tikpat nepieciešami kā olbaltumvielas un ogļhidrāti: tie ir enerģijas avots un transports organismā citām svarīgām vielām. Pirmā svarīgā un neaizstājamā lieta ir taukskābes ar vairākām divkāršām saitēm molekulā. Ja organisms nesaņem nepieciešamās taukskābes, tad sāk taukos pārstrādāt olbaltumvielas un ogļhidrātus, kas savukārt nav nekas labs. Šāda veida "aizstāšana” palēnina organisma vielmaiņu, traucē reproduktīvās sistēmas darbību un rada veselības problēmas.

Tieši tauki padara mūsu ādu tik maigu un gludu, matus spīdīgus un veselīgus. Tie veido plānu plēvīti, kurai pateicoties āda spēj saglabāt mitrumu un nezaudē elastību. Bērniem tauki veido "būvniecības materiālu” smadzeņu attīstībai.

Visbeidzot – ir vairāki būtiski vitamīni, kas šķīst tikai taukos un bez tiem nemaz organismā neuzsūcas.

Augu vai dzīvnieku taukus?

Pēdējā laikā visi, kuri rūpējas par savu veselību, ir pārgājuši uz augu tauku lietošanu. Ieguvums no tā ir it kā labs un patīkams, bet ne tik liels, kā būtu gaidīts. Kāpēc?

Dzīvnieku tauki nav kļuvuši slikti. Protams, tiem, kuriem ir problēmas ar kuņģi vai kas taukus nevēlas, vajadzētu ierobežot lietošanas apjomus. Bet ierobežot nenozīmē – atteikties pilnībā un izslēgt uz visiem laikiem no ēdienkartes. Piemēram, krējums un saldkrējuma sviests – lieliski vitamīnu avoti un satur lecitīnu. Saldkrējuma sviests satur 40 procentus monopiesātināto tauku (arī olīveļļa). Galu galā – sviests no govs piena ir gadsimtiem bijis uz mūsu senču galda, un nevienam ij prātā neienāca to nosaukt par ko riebīgu un kaitīgu. Jo to ēda ne jau katru rītu, bet gan tikai gavēņa vai svētku laikā.

Mūsdienu cilvēks ir ērtu ieradumu vergs. Rīta un/vai vakara tēja bez sviestmaizes mums nav iedomājama.

Sviestmaize ar perlamutru

Pirmais margarīns parādījās 1896. gadā, Francijā. Tas sastāvēja no liellopu taukiem, olīveļļas un vājpiena. Nosaukums radies no šā produkta īpašā spīduma: "margaros” nozīmē "perlamutrs” (grieķu valodā). 1902. gadā cilvēki iemācījās ražot cietos taukus no augu eļļas – šādu margarīnu ēda mūsu vecmāmiņas visos kara un pēckara gados. Tad arī nostiprinājās ideja par margarīnu kā par "otrās klases” taukiem.

Mūsdienu margarīnam nav nekā kopīga ar saviem "senčiem”. Šodien tā veidi tiek radīti medicīniska rakstura ieteikumu dēļ. Proti, galvenais to pluss – tie satur pietiekamu daudzumu polinepiesātināto taukskābju, tikai nenozīmīgu daudzumu holesterīna, toties A, D un E vitamīnu. Margarīns sastāv no cietu augu tauku bāzes, kam pievienota šķidra augu eļļa, piens un ūdens, kā arī vitamīni un nekaitīgi uztura bagātinātāji (pastāv, protams, margarīni, kuri satur ĢMO). Ierasto sviesta garšu dod sausais piena pulveris vai arī neliela saldkrējuma piedeva.

Tomēr nav svarīgi, ka reklāmas cenšas mūs pārliecināt, ka margarīns ne ar ko neatšķiras no sviesta garšas ziņā, mūsu garšas kārpiņas saka pretējo. Būtu muļķīgi ar tām strīdēties.

Labāk ir uzdot sev jautājumu: vai ir maz vērts salīdzināt divus pilnīgi dažādus produktus?

Tas būtu tas pats, kas salīdzināt automašīnu ar riteni. Ar abiem tiec uz priekšu no punkta A līdz punktam B. Bet nez vai būtu prātīgi apgalvot, ka braukt ar riteni ir tas pats, kas braukt ar automašīnu: vienāds ātrums, vienādas manevrēšanas iespējas utt.

Sviestu ēst ir greznība? Ēdiet to ik pa laikam, bet nevajag pārspīlēt, ja dārga ir sirds un asinsvadu veselība. Pārējā laikā piemērots būs labs un kvalitatīvs margarīns. Ja vien tas ir labas kvalitātes, tad tas būs nekaitīgs. Tos pat atsevišķos gadījumos iesaka paši ārsti: diētisks produkts sirds un asinsvadu profilaksei un to slimību ārstēšanas procesam. Netiešs pierādījums ir tas, ka pēdējos gados arvien vairāk visā pasaulē patērē šo produktu, bet sviestu mazāk. Parasts attīstības progress, ne tikai ražotāju vēlme labi nopelnīt...

Svarīgāko taukskābju veidi

Piesātinātās taukskābes – satur gaļa un piena produkti.

Omega – 9 mononepiesātinātās taukskābes – olīveļļa.

Omega – 6 polinepiesātinātās taukskābes – kukurūzas, saulespuķu, rapšu un citas augu eļļas.

Omega – 3 polinepiesātinātās taukskābes – linsēklas un to eļļa, rapšu eļļa, zivju eļļa.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 07 Februārī 2011

Skatīts : 1541 reizi

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/364950-augu_vai_dzivnieku_tauki

Birkas : eļļas, taukiem, sviests, tauki, dzīvnieku, organismam, speķis, margarīns, holesterīnu, augu

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Esi pieklājīgs pret visiem, draudzīgs ar daudziem, familiārs - tikai ar retiem.
-- Franklins

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV