Kad ir īstais laiks sākt tecināt bērzu sulas?
Bērzu sulas iegūšanas laiks katru gadu, atkarībā no laika apstākļiem, nedaudz atšķiras. Gaisa temperatūras svārstības ietekmē arī sulas tecēšanas ātrumu - laikam kļūstot vēsākam, sula tecēs mazāk. Ja gaisa temperatūra nokritīs zem 0 grādiem, sulas bērzā sasals un tecēšana tiks pilnībā pārtraukta. Tā atkal atjaunosies, gaisa temperatūrai pieaugot.
Dzidrākas bērzu sulas iegūsim sulu tecināšanas sākumā. Tad tajās būs arī mazāks olbaltumvielu daudzums un tās būs labākas uzglabāšanai.
Vai sulas tecināšanai derēs jebkurš bērzs?
Sulīgāki būs tie bērzi, kuri aug saulainā vietā, kā arī - atkarībā no bērza vecuma. No viena cērtamā vecuma bērza (jau „pieaudzis" koks) pavasarī var iegūt līdz pat 200 litriem sulas (aptuveni 20-30 litrus sulas diennaktī).
Bērza urbšanai un sulas tecināšanas procesa uzraudzīšanai piemērotāki būs lauki un ciemati, taču, lai iegūtu tīru, veselīgu un kvalitatīvu bērzu sulu, bērzam nav obligāti jāaug civilizācijas neskartākajās vietās. Bērzā darbojas dabīgi aizsargfiltri, ar kuru palīdzību tas sevī uzņem tikai vērtīgas un vajadzīgas vielas, savukārt visi nevajadzīgie sārņi caur bērza „organismu" tiek filtrēti.
Ja vien bērzs neaug pašā ceļa malā vai industriālās zonās, kur augsni tiešā veidā apdraud ūdenī šķīstošas ķīmiskas vielas, kuras bērzs dabīgā procesā nevar izfiltrēt, bažām par to, ka pilsētās augušo bērzu sulas ir kaitīgas, nav pamata. Tiesa gan, pilsētvidē augoši koki lielu daļu savas enerģijas patērē „organisma" tīrīšanas procesā, kā arī - tam no zemes dzīlēm tiek piegādāts mazāk vērtīgo dabas uzturvielu, tāpēc pilsētas bērzu sulas tecēs mazāk.
Ja vien iespējams, tad, protams, urbšanai labāk ir izvēlēties tādu bērzu, kurš aug kādā nomaļā vietā, zaļo zonu tuvumā.
Ko par sulas tecināšanu saka pats bērzs?
Sulas tecināšana kokam nav tik kaitīga, un koks nenokalst, ja stingri ievēro tecināšanas noteikumus. Tie galvenokārt attiecas uz sulas tecināšanas pārtraukšanu - kokā ieurbtais caurums pēc tecināšanas nekavējoties jānoslēdz ar piemērota izmēra koka aizbāzni (tapu). Ideālā variantā tapa būtu jānoziež ar tīru mālu.
Kad jāpārtrauc sulas tecināšana?
Sulas tecēšanas laiks ilgst aptuveni mēnesi. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, tecināšana jāpārtrauc.
Nereti bērzu sulas kļūst duļķainas jau agrāk - tādā gadījumā jāpievērš uzmanība tecināšanas tapiņai. Bērzs, kā jau dzīvs organisms, reaģē uz „brūci", veidojot recinošas vielas, kuras mēdz aizsprostot tapiņu un apgrūtināt sulas brīvu tecēšanu. Šīs vielas, nokļūstot sulā, rada tajā duļķus.
Bērzu sulu labvēlīgā ietekme uz mūsu veselību
Bērza sulas lieliski attīra organismu, uzlabo vielmaiņu un baro ķermeņa šūnas ar organiskajām skābēm. To sastāvā esošās minerālvielas un citas aktīvās vielas stimulē dažādu sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma - urīnu dzenošais efekts un organismu attīrošā iedarbība bērzu sulām ir lielāka nekā ūdenim.
Bērzu sulas tīra nieres un locītavas no sāļu nogulsnējumiem, bet asinis - no liekajām vielām. Organiskās skābes, kas ir bērzu sulās, mūsu organismā reaģē ar neorganiskajām skābēm, kuras veidojas no cukura, sāls, gaļas un bīdelētiem (smalkajiem) miltiem, kā arī - ar neorganisko kaļķi, kas sakrājies uz asinsvadu sieniņām.
Bērzu sulas iesaka dzert, lai uzlabotu imunitāti, atvieglotu podagras, reimatisma un radikulīta radītās sāpes, kā arī paātrinātu brūču dzīšanu. Tās palīdz pret artrītu, nieru slimībām, insultu, infarktu un urīnpūšļu slimībām.
Dzersim svaigas - cik vien lien!
Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā.
Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas. Bērzu sulas satur arī nelielu daudzumu vitamīnu un citas bioloģiski aktīvas vielas: brīvās aminoskābes, fermentus, fitoncīdus, ēteriskās eļļas, fitohormonus, organismam vērtīgos cukurus - fruktozi un glikozi, kā arī ābolskābi un olbaltumvielas. Šīs vielas bērzu sulā gan ir nelielā koncentrācijā, tāpēc ar sulām vien gluži nepietiks, lai nodrošinātu organismu ar visām vajadzīgajām uzturvielām, taču, lietojot tās kā papildus līdzekli, organisma funkcijas un aizsargspēja tiks būtiski uzlabota un stiprināta. Sulu laikā bērzu sulas ieteicams lietot katru dienu - vismaz pa 2 glāzēm!
Bērzu sulu pareiza uzglabāšana
Svaigu bērzu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā var attīstīties baktērijas, kuras noārda cukurus, brīvās aminoskābes, fermentus un citas bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, būs nepieciešams sagatavot ilgākai glabāšanai.
Atspirdzinošu ietekmi atstāj tāda sula, kas satur ogļskābo gāzi. Ogļskābā gāze turklāt pasargā sulu no etiķskābes baktēriju veidošanās, kas sulā mēdz radīt nevēlamas duļķes un gļotas. Lai tās neveidotos, bērzu sulai jāsatur 5 g ogļskābās gāzes (CO2) 1 litrā sulas.
Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir apmēram 5 g cukura. Lai saražotu tajā vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes, sulā jāizšķīdina vēl aptuveni 5 g cukura uz 1 litru sulas. Ja kopējais cukura daudzums sulā ir 1% uz litru, tad tā ir pilnīgi pietiekami, lai saražotu uzglabāšanai vajadzīgo daudzumu ogļskābās gāzes.
Sulas rūgšanu var ierosināt arī ar tādām vielām un materiāliem, kuri satur rauga sēnīti, piemēram, ar rozīnēm, jaunajiem upeņu dzinumiem, rupjmaizi un rudzu miltiem. Labu sulas rūgšanu nodrošina arī vīna rauga tīrkultūras pievienošana sulai.
Sulas garšas uzlabošanai mēdz izmantot citronu, citronskābi, krustnagliņas un citas garšvielas. Taču pārmērīga garšvielu klātbūtne sulā nomāc tās dabisko garšu. Novērojumi rāda, ka šāda sula arī sliktāk uzglabājas.
Mammadaba piedāvā receptes dzirkstošu un vērtīgajām vielām joprojām bagātu bērzu sulu sagatavošanu uzglabāšanai.
Receptes dzirkstošām bērzu sulām:
1. Recepte.
Nepieciešams: 25 l bērzu sulas, 300 g cukura, 1-2 citroni, 100 g rozīņu
Sagatavošanas process:
Tīrā traukā salej izkāstu bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), samaisa un salej burkās. Aizvākotas burkas novieto istabas temperatūrā (18 grādu) uz 3-5 dienām, lai sula nedaudz ieskābst. Tad sulas novieto nedaudz vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā). Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un rūgšana notiek lēnāk. 5 grādu temperatūrā sula ierūgst aptuveni 14-20 dienu laikā.
2. Recepte.
Nepieciešams: 30 l bērzu sulas, 100 g rudzu miltu, 150 g cukura
Sagatavošanas process:
Bērzu sulai pievieno rudzu miltu mīklu (iepriekš nelielā daudzumā viendabīgi sajauktu rudzu miltu un bērzu sulas masu), cukuru un ļauj rūgt 18 grādu temperatūrā, pēc tam pārvieto vēsākā vietā (5-10 grādu temperatūrā).
3. Recepte.
Nepieciešams: 20 l bērzu sulas, 200 g rupjmaizes, 4 gab. jauno upeņu dzinumu, 100 g cukura
Sagatavošanas process:
Bērzu sulai pieliek apgrauzdētu (pacietu, pakaltušu) rupjmaizi, upeņu jaunos dzinumus, cukuru un 3 dienas ļauj lēni parūgt 15 grādu temperatūrā. Tad sulu pilda burkās vai pudelēs, uz katru pudeli pieliekot pus tējkaroti cukura. Traukus ar sulu aizvāko un novieto ledusskapī vai pagrabā (būtiski - 4 grādu temperatūrā). Pēc senajām metodēm, pudeles var ierakt arī zemē.
4. Recepte.
Sagatavošanas process:
Svaigas bērzu sulas pilda pudelēs, katrā pudelē ieber 1 tējkaroti cukura, ieliek šķēlīti citrona, 5 noskalotas rozīnes, un naža galu citronskābes. Pudeles aiztaisa, ļauj 3-4 dienas pastāvēt istabas temperatūrā (18 grādos). Tad pārvieto vēsākā vietā (4-10 grādos).
5. Recepte: Dzirkstošais bērzu sulas vīns
Nepieciešams: 40 l bērzu sulas, 200 g cukura, 1 l savairota vīna rauga tīrkultūras (ierauga)
Sagatavošanas process:
Svaigai bērzu sulai pievieno cukuru, savairotu vīna rauga tīrkultūru (ieraugu).
Tīrkultūru sagatavo jau laikus: vīna rauga sēnītes pārlej ar 4 l līdz 90 grādu temperatūrai uzkarsētas un pēc tam līdz 20 grādu temperatūrai atdzesētas bērzu sulas. Trauku pārsedz ar marli un ļauj 6-10 stundas stāvēt siltā vietā (20 grādu temperatūrā).
Pēc ierauga pievienošanas bērzu sulai, sulu pilda traukos - stikla balonos, burkās vai pudelēs, ko cieši noslēdz. Lai rūgstot, pudelēm neizspiestu korķus, tos nosien ar auklu.
Pildītos traukus 3-4 dienas patur istabas temperatūrā (18 grādos), tad pārvieto pagrabā vai ierok zemē.
Pēc 20 dienām sula jau būs gatava dzeršanai. Šāda sula ir ar patīkami atspridzinošu, skābenu garšu un dzirkstoša.
Ievēro! Raudzēšanai sagatavoto bērzu sulu uzglabāšanas temperatūrai ir liela nozīme. Ja bērzu sulas uzglabāsiet +16 grādos un augstākā temperatūrā, tad sula ātri pārskābs un tai būs asa garša.