Kurš gan vismaz reizi mūžā nav našķējies ar saldu iebiezināto pienu, varbūt pat ar karoti izēdis visu bundžiņas saturu.
Saldummīļi skaļā balsī droši vien apgalvotu, ka šāds našķis ļoti garšo. Šā produkta galvenā sastāvdaļa ir pasterizēts govs piens un, protams, daudz cukura. Ja tas ir nesaldināts – tam nepievieno cukuru, un tad visbiežāk to dēvē par koncentrētu. Pērkot iebiezinātu pienu, jāskatās, vai tas nav iebiezināta piena produkts, jo tam galvenā sastāvdaļa ir augu eļļa. Jau no padomju gadiem labi pazīstami produkti ir arī iebiezināts piens ar cukuru, kam pievienota kafija vai kakao. Šis krēmainais un ļoti saldais produkts ir laba piedeva dažādiem konditorejas izstrādājumiem – tortēm, vafeļu stobriņiem, riekstiņiem, eklēriem, bet ikdienā tomēr ar to aizrauties nevajadzētu. Bieži vien arī tējai vai kafijai pievieno iebiezināto pienu, to izvēloties piena vai saldā krējuma vietā. Ja bundžiņu saldā iebiezinātā piena vāra ūdens peldē uz lēnas uguns, tad iegūst brūngani zeltainu produktu, kam ir karameļu garša, vai arī tas atgādina piena īrisu konsistenci un garšu. Nesaldināto, tāpat kā saldināto, iebiezināto pienu lieto kā krēma aizvietotāju daudzās kūkās un mērču receptēs.
Eksperta viedoklis
Andis Brēmanis, dietologs
– Našķis! No piena jau labums būs, kalcijs un olbaltums produktā ir, bet iebiezinātā pienā ir liels cukura daudzums, tāpēc tas ir našķis, ko var izmantot dzīves saldināšanai un svētkos. Ir arī iebiezināts piens, kuram nav pievienots cukurs un ko var izmantot pie kafijas vai, vārot zupu. Šāds produkts ir koncentrēts, līdz ar to olbaltuma daudzums salīdzinājumā ar pienu būs augstāks, tauku daudzums un piena cukurs (laktoze) arī augstāks. Taču iebiezināts piens tomēr nav labs risinājums lietošanai katru dienu. Ja dzīvesveids ir aktīvs, tad var atļauties našķēties ar saldu iebiezināto pienu, bet, ja ir problēmas ar svaru, holesterīnu, cukura diabētu, tad to labāk nelietot.
***
NODERĪGI!
Kā mājās pagatavot iebiezināto pienu?
Sastāvdaļas: 3 litri piena, pusotra litra cukura, tējkarote sodas.
Pagatavošana: 1,5 stundu vāra pienu uz vājas uguns, maisot noņem putas. Kad kļūst biezāks, vāra vēl 20 minūtes. Liek, lai atdziest, un ievieto stikla traukā. Ledusskapī nevajag likt!
***
RECEPTES
Gredzeni ar biezpiena krēmu
Sastāvdaļas: mīklai – 190 ml ūdens, eļļa, 90 g sviesta, 150 g miltu, 4 olas, krēmam – 300 g biezpiena, puse bundžiņas iebiezināta piena, rotājumam – pūdercukurs un šokolādes glazūra.
Pagatavošana: uzvāra ūdeni kopā ar eļļu, pievieno miltus un samaisa. Pa vienai pievieno olas, labi iemaisot mīklā. Konditorejas maisiņā ieliek mīklu un izspiež gredzenus uz pergamenta, kas ieziests ar augu eļļu. Cep 20 līdz 25 minūtes. Krēmam: sviestu sajauc ar kondensēto pienu, pievieno biezpienu un labi saputo ar mikseri. Liek ledusskapī uz 15 līdz 20 minūtēm. Gredzenus pārgriež uz pusēm, liek maisiņā krēmu un iespiež katrā pusītē. Pēc tam pusītes saliek kopā. Pārkaisa ar pūdercukuru un rotā ar glazūru. Liek ledusskapī uz 30 minūtēm, lai atdziest.
Citrona kūciņas ar laima dekorējumu
Sastāvdaļas: bundžiņa nesaldināta iebiezinātā piena, 1 citrona sula un miziņa, 2 tējkarotes saldinātāja, laima miziņa.
Pagatavošana: ar elektrisko mikseri saputo nesaldināto iebiezināto pienu ar citrona sulu, pēc tam pievieno saldinātāju. Turpina kult, pēc tam masu salej tukšos jogurta trauciņos. Tos piepilda tikai līdz pusei, jo masa sasalstot izpletīsies. Uz dažām stundām trauciņus ieliek saldētavā. Pēc tam masu izņem no trauciņiem, uzkaisa citrona un laima miziņas un tūlīt ēd, jo drīz masa atkal atgūs pusšķidro stāvokli.