27 Janvārī, Piektdiena
Dzīve :

Rod saldumu bez cukura: stēvija

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Dzīve » Māja/Sadzīve

Palielināt Samazināt 22 Nov 2010 , 05:46

Rod saldumu bez cukura: stēvija

Diabētiķis cukuru nedrīkst, bet saldumu gribas tik un tā – garšas daudzveidībai un arī ieraduma, psiholoģiskas labsajūtas dēļ. Košļājot stēvijas lapiņu, cenšos nesteigties ar spriedumiem, jo pirmajā brīdī man izslavētā "saldumpuķe" liekas specifiski rūgta. Taču šī sajūta izrādās pārmērīga salduma rezultāts – asociācijas atgādina, ka līdzīgi "rūgta" ir mutē iemesta saldinātāja tablete. Vēl pēc maza brīža salduma mutē ir daudz par daudz.

Ne tikai diabētiķiem

Stēviju Latvijā sākuši popularizēt jelgavnieki Māra un Vladislavs Rusoviči. Stādīšana ir vienkārša. Zariņu iesprauž zemē un virsū liek stikla burciņu. Kad uz tās sieniņām sāk veidoties rasa, burciņu var ņemt nost – augs ir iesakņojies un dzīvo. Var stādīt parastā zemē. Aug labi tāpat – galvenais nodrošināt siltu un saulainu vietu.

Stēviju iecienījuši ne tikai diabētiķi, bet arī draugi un atbalstītāji, kuri interesējas par iespēju dzīvot veselīgāk. Cukura vietā lietojot stēviju, kurā ir arī antioksidanti, izzūdot sāpes plecos, mazinoties nogurums. Stēvijas saldums pasargā organismu no papildu slodzes, kas rodas, ja nepieciešams šķelt cukuru. Pa laikam skan mediķu atgādinājumi, ka sāls un cukurs ir "baltā nāve", kuru lietošanu uzturā vajagot samazināt. Nevar vulgarizēt, ka cukura diabēts rodas no pārmērīgas cukura lietošanas, taču uzturam un dzīvesveidam ir nozīme - otrā tipa diabēts nereti veidojas cilvēkiem, kuri lieto treknu uzturu, ar mazkustīgu dzīvesveidu. Šādos gadījumos, ja laikus pieķerts paaugstināts cukura līmenis asinīs, tā mazināšanai pietiek ar korekcijām ēdienkartē un paradumos.

Atļauts nav, bet dara

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skaidro, ka steviolglikozīdu kā saldinātāju izmantošana Latvijā šobrīd nav atļauta, to noteic Ministru kabineta noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām. "Latvijas tirgū izplatāmo pārtikas produktu sastāvā drīkst būt tikai šo noteikumu pielikumos minētās pārtikas piedevas. Steviolglikozīdu tur nav," skaidro PVD Pārtikas centra vecākā eksperte Diāna Birkenfelde.

Eiropas Stēvijas asociācija savā mājaslapā "Eustas.org" uzsver – šogad Eiropas pārtikas nekaitīguma iestāde ir sniegusi atzinumu, ka steviolglikozīdi, ko izmanto saldinātāju ražošanā, ir nekaitīgi lietošanai uzturā.

"Stēviju saturošus produktus var iegādāties internetā un no individuālajiem izplatītājiem. Tieši šo posmu kontrole un administratīvo sankciju piemērošana sagādā zināmas grūtības, jo likumdošanā šobrīd nav skaidri noteikti uzraudzības mehānismi un atbildība par šādām darbībām," atzīst PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Pārbaude vajadzīga ikvienam

14.novembrī pasaulē atzīmēja Diabēta dienu, un līdz pat 2013.gadam kā šo dienu galvenā tēma noteikta izglītība un profilakse. Šogad izvēlēts moto "Sāksim kontrolēt diabētu tūlīt!" – vispirms tas nozīmē cukura līmeņa pārbaudi asinīs. Regulāri tam sekot vajadzētu riska grupām – pēc 40 gadu vecuma, smēķētājiem, mazkustīga dzīvesveida, liekā svara upuriem un ātro uzkodu cienītājiem, tiem, kuriem ģimenē kāds slimojis ar diabētu.

"Katram zināt savu cukura līmeni asinīs. Katram!" uzsver R. Maļinovska. Piecus gadus diabēts var perināties klusiņām, nedodot par sevi nekādas ziņas, jo organisms pats cenšas sadzīvot ar augsto cukura līmeni. Taču par briestošajām problēmām var liecināt pastiprināta slāpju sajūta, nogurums, grūti, lēni dzīstošas brūces, neskaidra redze.

Uzziņai:

"Saldumpuķei" stēvijai nedrīkst ļaut ziedēt – zariņu, uz kura veidojas ziedkopas, nogriež. Vienlaikus tas palīdz augam sakuplot.

Kaltēšanai var izmantot gan lapas, gan zarus un stumbru. Ērtības labad var samalt. Izmanto jebkura ēdiena vai dzēriena pagatavošanā, ko vēlas saldināt.

Sliņķi var iegādāties dažādus produktus, kuru ražošana izmanto stēviju – sākot no higiēnas produktiem, piemēram, zobu pastas, līdz šokolādei.

Stēvija neietekmē cukura līmeni asinīs, tās glikēmiskais indekss ir nulle. Tā nesatur ogļhidrātus un kalorijas.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 22 Novembrī 2010

Skatīts : 2666 reizes

Avots : http://www.tvnet.lv/sievietem/vesela/353758-rod_saldumu_bez_cukura_stevija?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_cam

Birkas : stēviju, saldumpuķe, cukuru, diabētiķiem, diabētiķis, cukura, veselīgāk, salduma, saldumu, stēvija

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
Visi smaidiņi
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Nelaime divas sirdis vieno ciešāk nekā laime. Kopējas ciešanas - daudz ciešākas saites par kopēju prieku.
-- Lamartins

Cilvēki sajūsmā par "Midsomeras slepkavības" Bārnabija uzrunu latviešiem

  • Visi aktuālie video
  • 27 Janvārī vēsturē

    Kā rūpējaties par ugunsdrošību mājās?
    Atbildes: 19

    „Lai karš beigtos, Krievijai tas jāzaudē,” Davosas forumā teicis Vācijas kanclers Olafs Šolcs, „tāpēc mēs piegādāsim Ukrainai bruņojumu ciešā komunikācijā ar mūsu partneriem.” Šķiet, viens no cerīgākajiem paziņojumiem. Šodien Vācijā acīmredzot tiks apstiprināts jauns aizsardzības ministrs – Boriss Pistoriuss, kuru vieni dēvē par klasisko vācu sociāldemokrātu raudzes politiķi, citi raugās uz viņu ar piesardzību, tomēr atzīst, ka diez vai ministrs pieņems lēmumus, kas nebūs saskaņoti ar Šolca politisko pozīciju. Ja Šolca pozīcija ir tāda, kādu viņš parādīja Davosā, tad nacistiskās Krievijas noorganizētā šausmu nakts varētu iet uz rīta pusi.

    19 Janvārī 2023
    Elita Veidemane

    Hercoga Jēkaba iekšzemes ūdensceļu plāns

    Paldies par aizrādījumu - kļūme izlabota !

    Komentē    Admin
    28 Janvārī 2014, 18:31
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV