Sastāvdaļas:
- 200 g augstākā labuma kviešu miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 90 g salda krējuma
- ½ tējk. lavandas
- 2 vidējas olas
- 1 citrona miza
- ½ citrona sula
- 100 g sviesta, auksts
- 80 g mandeļu skaidiņu, rupjās
- 90 g baltā cukura
Sīrups:
- 30 g baltā cukura
- 30 ml ūdens
- 1 tējk. lavandas
- vijolīšu cukurs dekorēšanai, ja vēlies
Rezultāts:
- 1 kēkss
Sagatavošana:
- Katliņā lej saldu krējumu un lavandu. Uzsildi, līdz ir gandrīz verdošs. Nogriez liesmu un ļauj krējumam ievilkties ar lavandu, vislabāk - vienu stundu, lai iegūtu izteiktu lavandas garšu.* Pēc tam nokās un lavandu izmet.
- Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Ar cepamo papīru izklāj garenu formu 10 x 25 cm.
- Bļodā liec miltus, cepamo pulveri un sviestu. Berzējot ar pirkstu galiem, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Tad pievieno mandeles, citrona mizas un visu ar rokām viegli iemaisi.
- Citā bļodā ar putojamo slotiņu vai mikseri sakul olas, lai tās labi saputojas un sajaucas, apmēram 1 minūti (mikserī). Pievieno olām lavandas saldu krējumu, citrona sulu, samaisi. To visu ielej miltu masā. Samaisi. Pievieno cukuru un vēlreiz samaisi.
- Lej mīklu veidnē, izlīdzini un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā, augšas un apakšas režīmā, apm. 50 min-1 h, līdz virspuse kļuvusi zeltaina un iedurts kociņš ārā iznāk tīrs.
- Kamēr kēkss cepas, katliņā pagatavo cukura un lavandas sīrupu. Ieber katliņā cukuru, pielej ūdeni un maisot uzvāri. Kad sāk burbuļot, pavāri 1 minūti. Ņem nost no liesmas, pievieno lavandu un ļauj ievilkties, kamēr cepas kēkss.
- Izņem kēksu, ļauj padzist kādas 20 minūtes. Pēc tam uzsmērē lavandas sīrupu. Ja vēlies, dekorē ar vijolīšu cukuru.**
Papildinājumi:
* Ja nav laika, tad vari atstāt ievilkties tikai 10 minūtes un liec cepties.
** Vijolīšu cukuru var iegādāties "Gourmet studio" veikalā.