22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Tasīte tējas

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 13 Mai 2011 , 13:32

Tasīte tējas

Dzir­dot par tē­jas la­ba­jām īpa­šī­bām, prā­tā nāk an­gļu li­te­ra­tū­ras kla­si­ķu dar­bi. Ta­jos bie­ži kā­da no va­ro­nēm ir omu­lī­ga tan­te vai vec­mā­mi­ņa, ku­ra gā­dī­gi pie­dā­vā ci­tiem ta­sī­ti tē­jas un uz­ska­ta to par uni­ver­sā­lu lī­dzek­li pret vi­sām dzī­ves lik­stām.

Iz­rā­dās, ka lī­dzī­gas do­mās bi­jis ka­ra­lie­nes Vik­to­ri­jas val­dī­bas prem­jers Vil­jams Evarts Gled­stons, kurš 1865. ga­dā sa­cī­jis: «Tēja jūs sa­sil­dīs auk­stu­mā un at­vel­dzēs kar­stu­mā. Tē­ja jūs uz­mun­dri­nās bē­dās un no­mie­ri­nās rai­zēs.»

Pro­tams, kat­rai tau­tai un arī kat­ram kon­krē­tam cil­vē­kam ir sa­vi no­mie­ri­no­šie un uz­mun­dri­no­šie ri­tu­ā­li, un par tā­du var uz­ska­tīt arī tē­jas mal­ko­ša­nu. Da­ļa cil­vē­ku par to vien­kār­ši pa­smai­da. Ta­ču mūs­die­nās ve­se­lī­gam dzī­ves­vei­dam vel­tī­tās pub­li­kā­ci­jās bie­ži mi­nē­ti jau­ni fak­ti par tē­jas lab­vē­lī­go ie­tek­mi, īpa­ši tas at­tie­cas uz za­ļo un bal­to tē­ju.

Tē­ja, ku­ru mēs sa­ru­nu va­lo­dā rei­zēm sau­cam par īs­to tē­ju – gan za­ļā, gan bal­tā, gan mel­nā, tiek ie­gū­ta no mūž­za­ļā krū­ma Ca­mel­lia si­nen­sis la­pi­ņām, ko au­dzē tro­pu kli­ma­tā. Viens krūms var dot ra­žu 60–80 ga­dus. Lai tē­ja bū­tu kva­li­ta­tī­va, la­pi­ņas vāc ti­kai no krū­mu virs­pu­ses. Tē­ju au­dzē vai­rāk ne­kā 30 val­stīs.

Gal­ve­nā trīs tē­jas vei­du – za­ļās, bal­tās, mel­nās – at­šķi­rī­ba slēp­jas ap­strā­des teh­no­lo­ģi­jā. Za­ļā un bal­tā tē­ja ne­tiek pa­kļau­ta fer­men­tā­ci­jai (ok­si­dā­ci­jai) gan­drīz ne­maz vai pil­nī­gi ne­maz. Fer­men­tā­ci­ju iz­man­to ti­kai mel­nās tē­jas ra­žo­ša­nā. Bal­tās tē­jas ga­ta­vo­ša­nai ņem vis­jau­nā­kās ne­bo­jā­tās la­pi­ņas, ku­ras pēc no­vāk­ša­nas žā­vē ne­kar­sē­jot, tā­pēc bal­tās tē­jas gar­ša ir ļo­ti vieg­la, bet za­ļa­jai tē­jai tā ir pie­sā­ti­nā­tā­ka. Za­ļās tē­jas ra­žo­ša­nā ne­iz­man­to fer­men­tā­ci­ju, tā­pēc la­pi­ņas sa­gla­bā sa­vu za­ļo krā­su un da­bis­ko gar­šu ar ne­lie­lu rūg­te­nu­mu. Lai iz­vai­rī­tos no ne­vē­la­mām gar­šas iz­mai­ņām, la­pi­ņas pēc no­vāk­ša­nas ap­strā­dā ar tvai­ku vai ap­grauz­dē, pēc tam tās at­stāj uz sa­kar­sē­tām pa­plā­tēm, kur la­pi­ņas, at­brī­vo­jo­ties no lie­kā mit­ru­ma, sa­čo­ku­ro­jas. Pro­ce­sa no­slē­gu­mā tē­ju žā­vē, līdz mit­ru­ma sa­turs ne­pār­sniedz di­vus pro­cen­tus, smal­ci­na un sai­ņo.

Ve­se­lī­gu­ma zi­ņā bal­tā un za­ļā tē­ja ir līdz­vēr­tī­ga, iz­vē­le ir gau­mes lie­ta. Bal­tā tē­ja tiek uz­ska­tī­ta par īpa­ši iz­smal­ci­nā­tu. Tā ra­du­sies Fu­dzi­ja­ņas pro­vin­cē Ķī­nā. Le­ģen­da stās­ta, ka ap 2737. ga­du pirms mū­su ēras bal­to tē­ju at­klā­jis viens no pir­ma­jiem Ķī­nas im­pe­ra­to­riem Šeņ­nuns – vi­ņa ta­sē ar kar­stu ūde­ni ne­jau­ši ie­kri­tu­šas da­žas tē­jas krū­ma la­pi­ņas. Im­pe­ra­to­ri bal­to tē­ju aug­stu vēr­tē­ju­ši iz­smal­ci­nā­tas gar­šas un aro­mā­ta dēļ, tai pie­dē­vē­ta spē­ja ap­skaid­rot prā­tu un ma­zi­nāt «iekšē­jo dru­dzi», kas uz­ska­tīts par simt sli­mī­bu cē­lo­ni. Bal­to tē­ju no­vāc ar ro­kām mar­ta vi­dū, skaid­rā un sau­lai­nā lai­kā, tur­klāt vā­cē­ji ne­drīkst ēst sī­po­lus, ķip­lo­kus un garš­vie­las, kā arī lie­tot al­ko­ho­lu, lai ne­sa­bo­jā­tu tē­jas la­pi­ņu aro­mā­tu. 

***

NODERĪGI

Tē­jai vien­mēr jā­uz­vā­ra svaigs, auksts ūdens, jo tas sa­tur vai­rāk skā­bek­ļa ne­kā at­kār­to­ti vā­rīts.

Za­ļās un bal­tās tē­jas pa­ga­ta­vo­ša­nai ne­drīkst iz­man­tot ver­do­šu ūde­ni, jo tas iz­nī­ci­na ba­gā­tī­go aro­mā­tu un vēr­tī­gās vie­las, kas ir tē­jas la­pi­ņās. Ūde­nim pēc uz­vā­rī­ša­nās maz­liet jā­pa­stāv – jā­at­dziest līdz 90 grā­du tem­pe­ra­tū­rai.

Bal­tā un za­ļā tē­ja ie­vel­kas di­vu mi­nū­šu lai­kā. Ze­mā­kas kva­li­tā­tes za­ļā tē­ja ie­vel­kas il­gāk un tai va­ja­dzīgs kar­stāks ūdens.

At­stā­jot tē­jas la­pi­ņas ūde­nī pā­rāk il­gi, tē­ja kļūs rūg­ta un sa­vel­ko­ša ne­at­ka­rī­gi no šķir­nes un kva­li­tā­tes.

Aug­stas kva­li­tā­tes bal­to un za­ļo tē­ju at­kār­to­ti var uz­liet vai­rā­kas rei­zes, sa­gla­bā­jot gar­šu un ve­se­lī­gās īpa­šī­bas.

Mai­si­ņos fa­sē­tās tē­jas pa­tē­riņš lie­to­ša­nas ēr­tī­bu dēļ Ei­ro­pā pār­sniedz be­ra­mās tē­jas pa­tē­ri­ņu. Ra­žo­tā­ji mek­lē vei­dus, kas ļauj āt­ri un vien­kār­ši uz­liet tē­ju, sa­gla­bā­jot tās la­bo gar­šu un kva­li­tā­ti. Ino­va­tīvs ri­si­nā­jums ir tē­jas pi­ra­mī­da, kas no­dro­ši­na tē­jai pa­pil­du skā­bek­ļa pie­kļu­vi uz­lie­ša­nas lai­kā un ļauj iz­man­tot lie­lā­kas tē­jas la­pi­ņas – pi­ra­mī­dā pie­tiek vie­tas, lai tās va­rē­tu iz­tais­no­ties, at­brī­vot aro­mā­tu un vēr­tī­gās vie­las.

***

TĒJA VESELĪBAI

Pē­tī­ju­mi lie­ci­na, ka cil­vē­kiem, ku­ri re­gu­lā­ri iz­dzer trīs un vai­rāk tē­jas ta­sī­šu die­nā, sa­ma­zi­nās sirds sli­mī­bu risks.

Tē­ja bez pie­na un cu­ku­ra ne­sa­tur ka­lo­ri­jas, tā­pēc ie­tei­ca­ma tie­vē­tā­jiem. Ar ka­te­hī­nu ba­gā­tā za­ļā tē­ja pa­līdz sa­ma­zi­nāt tau­ku uz­krā­ju­mus, īpa­ši vi­duk­ļa ap­vi­dū.

Paš­laik nav zi­nā­mi pār­lie­ci­no­ši pē­tī­ju­mi, kas pie­rā­dī­tu, ka piens un cu­kurs iz­nī­ci­na tē­jā ve­se­lī­gās vie­las. Piens var vie­nī­gi ne­daudz aiz­ka­vēt to uz­ņem­ša­nu, bet cu­kurs, kā zi­nāms, ne­ga­tī­vi ie­tek­mē mu­tes do­bu­ma ve­se­lī­bu.

Tē­ja sa­tur ap­tu­ve­ni uz pu­si ma­zāk ko­fe­ī­na ne­kā ka­fi­ja. Pie­ļau­ja­mais ko­fe­ī­na pa­tē­riņš kat­ram cil­vē­kam ir in­di­vi­du­āls: dažs, ne­no­da­rot pā­ri sa­vai ve­se­lī­bai, var die­nā dzert ti­kai vie­nu ta­si tē­jas, cits – pat as­to­ņas ta­ses. Tie, kam ārsts aiz­lie­dzis dzert ka­fi­ju, var at­ļau­ties maz­liet tē­jas.

Die­nā iz­dze­rot vai­rā­kas ta­ses tē­jas, uz­la­bo­jas ga­ra­stā­vok­lis, la­bāk sa­gla­bā­jas mo­žums un kon­cen­trē­ša­nās spē­jas.

Tē­ja var lab­vē­lī­gi ie­tek­mēt kau­lu un zo­bu ve­se­lī­bu. Tās sa­stā­vā ir vie­las, kas aiz­ka­vē ka­rie­su iz­rai­so­šo bak­tē­ri­ju at­tīs­tī­bu, tur­klāt tē­ja ir arī flu­o­ra avots.

Paš­laik nav zi­nā­mi pē­tī­ju­mi, kas ap­stip­ri­nā­tu uz­ska­tu, ka tē­ja ne­lab­vē­lī­gi ie­tek­mē gre­mo­ša­nas pro­ce­su. Šis jau­tā­jums vēl pra­sa rū­pī­gā­ku ana­lī­zi, bet at­se­viš­ķu pē­tī­ju­mu da­ti rā­da, ka tējā ir vie­las, kas spēj ka­vēt kuņ­ģa čū­lu iz­rai­so­šo bak­tē­ri­ju at­tīs­tī­bu.

Nav pē­tī­ju­mu, kas ap­stip­ri­nā­tu saik­ni starp tē­jas dzer­ša­nu un nier­ak­me­ņu vei­do­ša­nos, kaut gan tē­ja sa­tur skā­beņ­skā­bi, kas te­o­rē­tis­ki va­rē­tu ra­dīt nier­ak­me­ņu vei­do­ša­nās drau­dus. Di­vos pla­šos ASV veik­tos pē­tī­ju­mos kon­sta­tēts, ka tē­jas dzer­ša­na sa­ma­zi­na nier­ak­me­ņu vei­do­ša­nās ris­ku par 8–14%, jo viens no no­sa­cī­ju­miem nier­ak­me­ņu ris­ka ma­zi­nā­ša­nai ir pie­tie­ka­ma šķid­ru­ma uz­ņem­ša­na, un tē­ja to no­dro­ši­na.

Tē­ja ir ve­se­līgs dzē­riens, un nav ie­mes­la, kā­dēļ to ne­drīk­stē­tu lie­tot bēr­ni un grūt­nie­ces. Ta­se tē­jas die­nā ne­kai­tē arī ma­ziem bēr­niem, bet grūt­nie­ces var iz­dzert 3–4 ta­ses die­nā.

* Raksts sa­ga­ta­vots, iz­man­to­jot Lip­ton tē­jas in­sti­tū­ta in­for­mā­ci­ju. Lip­ton tē­jas in­sti­tūts ir or­ga­ni­zā­ci­ja, ku­rā strā­dā 50 zi­nāt­nie­ku, kas pē­ta tē­ju un tās ie­tek­mi uz cil­vē­ka fi­zis­ko un ga­rī­go ve­se­lī­bu; in­sti­tūts arī fi­nan­sē un ko­or­di­nē pē­tī­ju­mu pro­jek­tus aka­dē­mis­ka­jās un pēt­nie­cī­bas ie­stā­dēs vi­sā pa­sau­lē

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 13 Maijā 2011

Skatīts : 1722 reizes

Avots : http://zinas.nra.lv/reklamraksti/47383-tasite-tejas.htm

Birkas : fermentāciju, rituāli, tēja, tēju, tasīte, krūma, tasīti, audzē, tropu, tējas

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Nekas tā nedara sirdi iecietīgu, kā savas vainas apziņa, nekas - tiek cietsirdīgu, kā sava taisnīguma apziņa.
-- Talmuds

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Uz kā gatavojat ēst savās mājās?
    Atbildes: 77

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV